De vijf Gouwe Lempkes van Mozes and the Firstborn

De vijf beste schijven ooit van dj’s en artiesten uit Eindhoven

Tekst: Mozes and the Firstborn en Patric Muris ,

Alle bands die op onze clubavond spelen, worden gevraagd naar hun Gouwe Lempkes, hun meest geliefde platen allertijden. Mozes and the Firstborn speelden op 3 juni 2011 al op Club 3VOOR12/Eindhoven, maar hadden gewoon net iets meer tijd nodig om deze lastige opgave in te vullen. Maar ze zijn eruit!

De vijf beste schijven ooit van dj’s en artiesten uit Eindhoven

Raven Aartsen, drummer en bandmanager van Mozes and the Firstborn, was al eens te gast in ons radioprogramma om zijn favoriete muziek te laten horen. Nu heeft hij de gehele band gevraagd naar hun favoriete platen aller tijden voor een gezamenlijke top vijf. Dit is eruit gekomen:

Velvet Underground - White Light/White Heat
Zes nummers in veertig minuten. Hoogtepunten: albumopener en het ijzingwekkend mooie 'Lady Godiva's Operation', John Cale die onder muzikale begeleiding van de band een verhaal van Lou Reed voorleest in 'The Gift' en de almaar doorrazende afsluiter 'Sister Ray'.

Alien Lanes - Guided By Voices
28 nummers in veertig minuten. Een collage van popdiamantjes die vloeiend in elkaar overlopen en tezamen een magisch geheel vormen. Pure inspiratie.

Link Wray - Link Wray And The Wraymen
De man verloor een long in de Koreaanse Oorlog en kon daardoor niet meer zingen. Zijn focus kwam daarna te liggen op de gitaar. Onnavolgbaar simpele instrumentale nummers. Hij had het geluid en de stijl.

People's Temple - Sons Of Stone
De titeltrack opent en vanaf dat moment laat deze plaat je niet meer los. Het beste van de psychedelische sixties in een modern jasje.

The Rolling Stones - Exile On Main St.
Rhythm & Blues van de bovenste plank.

Veel van de genoemde invloeden komen terug in de titeltrack van de debuut EP van Mozes and the Firstborn: ’I Got Skills’. De fysieke variant ervan is al bijna uitverkocht laat de band weten. Wij weten waarom.