7Zuma7 bevestigt cultstatus in eenmalige reünieshow 7Zuma7 bevestigt cultstatus in eenmalige reünieshow

Eindhoven Rockcity toen en nu op 40 jaar Effenaar jubileumavond

, Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Paul Verhagen

7Zuma7 bevestigt cultstatus in eenmalige reünieshow

Eindhoven Rockcity toen en nu op 40 jaar Effenaar jubileumavond

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Paul Verhagen ,

In het kader van 40 jaar Effenaar komt 7Zuma7 vanavond terug naar Eindhoven voor een eenmalige reünie. Samen met tijd- en soortgenoten Candybar Planet gaan ze voor één avond dik tien jaar terug in de tijd. Terug naar de hoogtijdagen van de Rockcity beweging waarvan deze bands samen met Peter Pan Speedrock de vaandeldragers waren.

Eindhoven Rockcity toen en nu op 40 jaar Effenaar jubileumavond

Naast de eenmalige reünieshow van 7Zuma7 staat de avond ook in het teken van de re-release van het enige album dat de band ooit uitbracht: Deep Inside.
Voor het zover is presenteren twee jonge en beloftevolle bands uit de regio zich eerst nog even: Radar Men From The Moon en Mozes And The Firstborn.

Radar Men From The Moon
Terwijl de mensenmassa langzaam de Effenaar instroomt en er zich meteen een rij bij de merchandise stand vormt voor de speciale uitgave van ‘Deep Inside’, begint Radar Men From The Moon aan hun set.

Deze openingsband voor vanavond brengt instrumentale, psychedelische rock en schuwt zich daarin niet nummers van tegen de tien minuten te brengen. Ze weten de sfeer en spanning in deze uitgesponnen nummers uitstekend op te bouwen tot een heftige climax. Het geluid van Radar Men From The Moon is te vergelijken met Colour Haze en andere bands uit de Elektrohash stal. Een prima opwarmer voor het geweld dat nog komen gaat.

Mozes And The Firstborn
Een ietwat vreemde eend in de bijt is op deze avond een nieuwe Eindhovense belofte: Mozes And The Firstborn. De band speelt een korte set met voornamelijk nummers die geplukt zijn van de goed ontvangen en inmiddels zo goed als uitverkochte debuut EP ‘I Got Skills’. Aan het spel van de band en enthousiasme op het podium ligt het niet, maar het publiek ontvangt lo-fi garage rock tamelijk lauw. Het merendeel van de bezoekers vanavond is duidelijk gekomen voor de eenmalige reünie van 7zuma7.

Candybar Planet
Een band uit Eindhoven die hoge ogen gooide in dezelfde periode als 7Zuma7 is ‘Candybar Planet’. Deze groep is alweer een tijdje samen en speelt weer regelmatig. Het trio tapt uit het zelfde vaatje als 7zuma7, en dat is pakkende en groovende stoner rock.

Ook voor Candybar Planet is het een speciale avond. Ze nodigen na een paar nummers een aantal oud bandleden uit op het podium wat zorgt voor een tweede reünie deze avond. Uitschieters in een gedegen set zijn het bekendste nummer van de band ‘Dirttrack’ en een wervelende cover van ‘Helter Skelter’ van The Beatles. 

7Zuma7
Eind jaren negentig bracht 7Zuma7 uit Eindhoven misschien wel een van de beste stoner rock platen ooit uit onder de naam ‘Deep Inside’. Volgens sommige media zelfs thuishorend in een lijst met de veertig beste Nederlandse popplaten allertijden. Uit binnen- en buitenland werd de band overladen met lofuitingen. Een schitterende toekomst lonkte. Wegens ‘onoverkomelijke problemen in de relationele sfeer’ was het succesverhaal elf jaar geleden plotsklaps afgelopen.

De reputatie van de band, die bekend stond om zijn uitstekende en opvallende live shows, heeft inmiddels de cultstatus bereikt. Ook is de plaat ‘Deep Inside’ uit 1999 al jaren uitverkocht. De zanger is tegenwoordig professor aan de universiteit van Philadelphia, andere bandleden speelden na 7Zuma7 in onder andere Suimasen, Motorpsycho en The Spades.

In het kader van 40 jaar Effenaar zijn ze vanavond eenmalig herenigd als 7Zuma7. Voor veel bezoekers een buitenkans om deze band met cultstatus alsnog een keer live aan het werk te zien. Voor anderen is het een mooie avond om te terug te kijken en te mijmeren over de hoogtijdagen van ‘Eindhoven Rockcity’. Als kers op de taart besloot platenlabel Suburban de bejubelde debuutplaat opnieuw uit te brengen en vanavond voor het eerst weer in de verkoop te gooien. Dat is allemaal vooraf, nu moeten ze het nog één keer waar gaan maken.

Als vanouds gestoken in opvallende en toch stijlvolle pakken betreden de heren het podium. Zonder veel woorden te wisselen met het publiek denderen ze door hun set. De setlist bevat nummers van Deep Inside, maar er komen ook nummers van de debuut EP uit 1997 voorbij.

Het enthousiasme en de energie spat van het podium en slaat over op het publiek. Na enkele nummers twijfelt er niemand meer over in de Effenaar: dit is een geslaagde eenmalige comeback. De band bedankt het publiek voor het enthousiasme en hoopt dat de slordigheidfoutjes niet te veel opvallen. Voor een band die zo lang niet heeft samengespeeld verloopt het allemaal redelijk soepel op het podium.

Het is ontzettend jammer dat 7Zuma7 zijn potentieel nooit waar heeft kunnen maken. Maar terug komen en letterlijk en figuurlijk te schitteren op een avond als deze, maakt erg veel goed bij de band én zijn publiek.

Gezien: 7Zuma7 en meer in Effenaar op 21 oktober 2011.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven