STRP: kaskrakers en avontuur op ‘hi-tech Lowlands’ STRP: kaskrakers en avontuur op ‘hi-tech Lowlands’

“Amon Tobin maakt gebruik van videomapping, een techniek die wij al lieten zien op STRP.”

, Christiaan Walraven

STRP: kaskrakers en avontuur op ‘hi-tech Lowlands’

“Amon Tobin maakt gebruik van videomapping, een techniek die wij al lieten zien op STRP.”

Christiaan Walraven ,

November is traditiegetrouw een bomvolle festivalmaand. Naast London Calling, Crossing Border, Le Guess Who? en IDFA vind in Eindhoven het STRP festival plaats. Directeur Frens Frijns: “We zoeken de balans tussen kaskrakers en avontuur. Mensen komen misschien voor een bepaalde artiest, maar zullen zeker verrast worden.” Bekijk hier het blokkenschema.

“Amon Tobin maakt gebruik van videomapping, een techniek die wij al lieten zien op STRP.”

November is traditiegetrouw een bomvolle festivalmaand. Naast London Calling, Crossing Border, Le Guess Who? en IDFA vind in Eindhoven het STRP festival plaats. Directeur Frens Frijns: “We zoeken de balans tussen kaskrakers en avontuur. Mensen komen misschien voor een bepaalde artiest, maar zullen zeker verrast worden. Het festival is een totaalervaring van kunst en technologie met in totaal zo’n 350 programmaonderdelen.”

Absoluut favoriet van Frijns is Matthew Herbert, die op de openingsavond van STRP zijn One Pig liveshow zal doen. Voor het album One Pig legde hij het leven van een big vast, van de geboorte tot het bord. Hierna hergebruikte Herbert de overblijfselen. Zo maakte hij een drum van de maag en werd het bloed opgepompt tot klanken. “Op het podium zal dit concept doorgevoerd worden. Hij gebruikt bijvoorbeeld het geluid van het varkenshoofd dat in de emmer valt en neemt zelfs een kok mee het podium op. Het is een totaalconcept dat perfect bij ons past. Ik ben al eeuwen fan en vind het mooi als mensen de moeite nemen een concept goed uit te werken.”

De eerste zaterdag van het festival wordt de technoavond, met James Holden, Collabs, Nathan Fake, Len Faki en Michael Mayer als smaakmakers. De week daarna staan naast absolute headliners Aphex Twin en Amon Tobin onder andere Rustie, Trolley Snatcha, The Field, Beardyman en Jackmaster geprogrammeerd. “Die dag pakken we echt uit met prachtartiesten”, vertelt Frijns met trots. “Amon Tobin maakt in zijn nieuwe liveshow gebruik van videomapping, een techniek die wij al jaren laten zien op STRP. Het is heel mooi dat een van onze headliners hier nu ook mee werkt. Het is de perfecte combinatie tussen kunst en technologie. Zijn muziek is zeer complex, maar toch spreekt het aan in zalen voor duizenden mensen.”

Maar naast de grote namen valt er zoals gezegd nog genoeg te beleven. Frijns: “Naast de grote muziekzalen is er ruim drieduizend vierkante meter kunst te beleven. Zo is er een filmprogramma en geven we een overzicht van de Nederlandse mediakunst door de jaren heen. Nederland is een van de voorlopers op dit gebied en we zullen de ontwikkeling hierin laten zien met werken van 30 jaar terug, maar ook met primeuren van nu.”

STRP vind plaats van vrijdag 18 tot zondag 27 november in het Klokgebouw in Eindhoven. Het blokkenschema is hier te downloaden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven