Slugfest: brute slagenwisseling met veertien bands Slugfest: brute slagenwisseling met veertien bands

Wapperende broekspijpen op nieuw festival in Dynamo

, Tekst: Jerome Crutsen / Fotografie: Tim Ypelaar

Slugfest: brute slagenwisseling met veertien bands

Wapperende broekspijpen op nieuw festival in Dynamo

Tekst: Jerome Crutsen / Fotografie: Tim Ypelaar ,

Nederland is een nieuw undergroundfestival rijker: Slugfest. Slug staat voor een brute slagenwisseling in de vechtsport. De nadruk op de muziek zit hem in mokerzware suizende sludgecore, de zwaarste en lompste tak uit de stoner en doom scène aangevuld met old school death metal en black metal. Headliner vanavond is Premonition 13 met een van de meest invloedrijke mensen uit de doom genaamd Wino.

Dynamo Eindhoven en Doomstar Bookings uit Weert slaan de handen ineen en organiseren voor de eerste keer het festival Slugfest. Gedurende een hele dag spelen er een veertiental bands verdeeld over twee podia: de Fabriek- en Kelderstage.

Op de Fabriekstage mag Tank86 openen. Deze band is inmiddels geen onbekende meer in Nederland. Na te hebben getourd met Dozer uit Zweden is er onlangs een nieuw album verschenen genaamd ‘Rise’. Op Slugfest hadden ze wel iets hoger op de bill mogen staan maar desondanks speelt Tank86 een goede set voor een man of veertig. De logge instrumentale sludgestoner bevat tegenwoordig iets meer metal door de komst van een nieuwe gitarist. Je zou het de Nederlandse stonermetalversie van Karma To Burn kunnen noemen. Door de afwisselende gitaarpartijen en solo’s weten ze het interessant te houden. De broekspijpen beginnen te wapperen wanneer de drumritmes je om de oren vliegen.

Het Belgische Your Highness is een groep bestaande uit vijf bandleden en speelt sludgemetal met enkele hardcore-invloeden. Denk aan de oude Mastodon maar ook Black Tusk en Kylesa. De zanger beschikt over een degelijke stem die erg gruizig klinkt. Derhalve past deze goed bij de kolossale riffs die uitgespuwd worden op de Fabriekstage.

Starve
uit Nederland maakt sludgemetal, soms gecombineerd met een vleugje blues waardoor het meer als southern rock gaat klinken. Het lijkt alsof de band lange tijd niet heeft gespeeld want het geheel komt nogal rommelig over. Er is weinig tot geen interactie en de zanger komt nogal statisch over alsof hij er weinig zin in heeft.

Een andere band die duidelijk meer uitstraling heeft, is Heavy Lord. Deze band heeft nog maar weinig optredens gehad, maar weet wel te overtuigen met hun heavy en doomy sludge. Denk aan Black Sabbath in de mix met doom -en stonerbands uit de jaren 90. Het publiek reageert enthousiast op de geleverde kwaliteitsmuziek.

Muzikaal is het niet bijzonder, maar de podiumpresentatie maakt veel goed bij de volgende act. Al staande in enkel het licht van twee spots lijkt het podium voor Aguirre uit Frankrijk bijna te klein. De zanger krijgt het op den duur te warm, trekt zijn kleren uit en is vanaf dat moment helemaal naakt. De aanwezigen zijn met stomheid geslagen. De muzikanten bewegen alle kanten op waardoor de kwaliteit van de muziek achterblijft. De rauwe mix van groovy doom en sludge komt niet geheel uit de verf doordat te lang op dezelfde riffs voortborduurt blijft worden.

Hangman’s Chair
uit Frankrijk bestaat uit leden van de welbekende hardcoreband Arkangel en Es La Guerilla maar heeft niets van doen met hardcore. In plaats daarvan spelen ze een sludgy versie van down gecombineerd met grunge. De zang klinkt erg melodieus waardoor ze eerder als een goedkope stonerband klinken. De band wil te perfect overkomen en dat werkt averechts; het maakt het optreden tot een saaie bedoeling.

De afsluiter op de Kelderstage is het Nederlandse Toner Low. Deze psychedelische doomstonerband bestaat al dertien jaar en toerde door heel Europa. Toner Low neemt het publiek op hypnotiserende wijze mee naar een gortdroge woestijn. Het is lomp, traag, zelfverzekerd en niet geschikt voor de alledaagse luisteraar. Er zijn geen mushrooms nodig om te gaan hallucineren op de zompige en geestverruimende muziek die dit Leidse trio fabriceert. Toner Low kan zich meten met bands als Electric Wizard en Sleep. Aanrader!

Uitsmijter van het festival is de Amerikaanse band Premonition 13 met doomheld Wino, bekend van onder andere Saint Vitus, The Hidden Hand, The Obsessed en Shrinebuilder. Naast deze bands doet hij ook nog allerlei projecten met andere woorden; Wino is een veelzijdig talent. Vorig jaar is hij dan weer een nieuwe band begonnen genaamd Premonition 13. Nog niet zo lang geleden bracht hij het debuutalbum ‘13’ uit. Om dat album te promoten, is de band op tour door Europa en vanavond dan in de Dynamo als afsluiter van Slugfest. Premonition 13 klinkt als The Hidden Hand qua stijl en geluid. Alleen bij deze band zijn er twee gitaristen waardoor er meer ruimte is om te ademen. Het geheel klinkt dan ook niet zo heel zwaar en doomy maar meer als zware riffs met in acid bevroren ritme’s. Motorhead op de dope. Tot zover Slugfest 1. Dat er nog maar meer edities mogen volgen.

Gezien: Slugfest in Dynamo op 26 november 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven