Nagerecht Amon Tobin smaakt beter dan hoofdgerecht Nagerecht Amon Tobin smaakt beter dan hoofdgerecht

Kunstmanifestatie ISAM wordt afgewisseld met stevige technoset

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Hanneke Wetzer

Nagerecht Amon Tobin smaakt beter dan hoofdgerecht

Kunstmanifestatie ISAM wordt afgewisseld met stevige technoset

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Amon Tobin brengt in 2011 drie albums uit waaronder studio album ISAM. Voor de live show van ISAM is een videoprojectie gemaakt die multidimensionale 3D kunst projecteert op een installatie van waaruit Tobin live opereert. Een elektronische artiest die kunst en technologie combineert; die is wel op zijn plek op STRP.

Kunstmanifestatie ISAM wordt afgewisseld met stevige technoset

MUZIEK
Een van de meest visionaire elektronica artiesten die audio en beeld samenbrengt, liever nog samen versmelt. Amon Tobin houdt van abstracte soundscapes, maar ook van stevige techno. Vanavond worden beide stijlen vermengd.

PLUS
Tussen alle dj’s die met alleen een laptop op een van de grote podia staan, is de stellage van Tobin op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Ook indrukwekkend: de dubbele beamers die achter in de zaal op elkaar gestapeld staan. Een bulk aan lichtstralen schijnt door de zaal om de driedimensionale projectie tot leven te brengen. En levendig wordt het met de visuele vertaling van ISAM. Muzikaal is ISAM abstract en weinig dansbaar. ISAM is een bouwpakket met meerdere blokken. Iedere keer als aan een nieuw blok wordt begonnen, wordt er weer heel wat gevraagd van het publiek dat de voorstelling – want dat is het – bijzonder vindt, maar tegelijkertijd ook weinig bevredigend vindt. “Waar blijft die climax” wordt er hardop afgevraagd? De echte festivalbezoeker komt aan het einde alsnog volledig aan zijn trekken. Alsof Tobin weet dat hij zijn publiek op de proef heeft gesteld, beloont hij het met een afsluitende technoset met drum ’n bass en dubstep uitstapjes.

MIN
De live elementen in de muziek van ISAM zijn beperkt. Zo nu en dan is Tobin heel even zichtbaar voor het publiek, precies passend tussen de geprojecteerde beelden. In de ‘machinekamer’ van de stellage is te zien hoe hij effecten toepast op de muziek. Hij draait en tweakt, maar veel meer ook niet. Het doet aan als een show van The Chemical Brothers: groots opgezet, maar veelal voorgeprogrammeerd. Tobin teast bovendien erg veel in zijn show en niet iedereen trekt dat.

CONCLUSIE
Er is een tweedeling met een verschillende insteek: er is de kunstmanifestatie ISAM die dromerig, melodieus en zeer bijzonder is en er is de toegift waarbij er gedanst mag worden. Dat het merendeel daarvoor blijft en dan ook alles geeft, is een verademing voor beiden. Dat toch ook een behoorlijk deel van het publiek halverwege afhaakt, geeft aan dat het bouwen, afbreken en opnieuw opbouwen iets meer gedoseerd mag worden.

CIJFER
7

Gezien: Amon Tobin, tijdens STRP 2011 in Klokgebouw, op 26 november 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven