Gerhardt speelt hartedief in laatste Popronde Gerhardt speelt hartedief in laatste Popronde

Een grotere charmeur heeft deze editie nog niet gekend

, Tekst en fotografie: Patric Muris

Gerhardt speelt hartedief in laatste Popronde

Een grotere charmeur heeft deze editie nog niet gekend

Tekst en fotografie: Patric Muris ,

Gerhardt is een singer-songwriter die live graag met band optreedt. Tijdens zijn Popronde reis naar Eindhoven neemt hij een behoorlijke bezetting mee om zijn volle geluid goed over te kunnen brengen. De locatie is verrassend: een onlangs geopend café dat door zijn beperkte omvang vooraf al veel bekijks onmogelijk maakt.

Een grotere charmeur heeft deze editie nog niet gekend

Met een flinke band bestaande uit een gitarist, basgitarist, toetsenist en drummer en Gerhardt zelf als zanger/gitarist staat het kleine podium van Dommel 18 helemaal volgestouwd. Mensen die aan de tafeltjes vooraan zitten, hebben eersterangs plaatsen. Ook de rest mag pal voor hem gaan staan en het van heel dichtbij meemaken. Het oogt knus. En zo klinkt de band ook wel. Geen scherpe randjes, maar wel veel variatie in muziekstijlen.

Met enkel het etiket ‘pop’ zou je het totaalgeluid te kort doen. Gerhardt en zijn band zoeken voortdurend naar een extra dimensie in hun geluid; van tweede stem door basgitarist of toetsenist tot aan rinkelende belletjes die heel subtiel worden gebracht. ‘I Want To Be You’, ook te horen op de Popronde sampler, is een van de sterkste nummers met variërende Zuid Amerikaans aandoende ritmes en een bijna serenade-achtig refrein. De stem van Gerhardt heeft een behoorlijk bereik en dat laat hij vooral in dit nummer horen waarbij hij zijn kopstem maximaal belast. Ondanks de vele pedalen die op de grond liggen en de uitgebreide toetsenpartijen klinken de meeste nummers ongecompliceerd. Puur, maar soms ook met een gebrek aan wat jus. 

Gerhardt is de regisseur die wil spelen en niet teveel oponthoud wil. Het verhaal dat basgitarist Jasper van der Put wil vertellen over de offers die Gerhardt heeft gemaakt voor de laatste Popronde (een reis vanuit Friesland naar Eindhoven voor een half uur durend optreden) wordt direct afgekapt en het volgende nummer wordt meteen daaropvolgend aangekondigd. De band zoekt af en toe de samenwerking wel op, maar het is toch vooral Gerhardt die de aandacht op zich vestigt. Door te klappen, met hoge uithalen en door het publiek erbij te betrekken. Datzelfde publiek zingt zijn nummers hier en daar al mee en lijkt soms te zwijmelen bij de charmante frontman. Als hij dan ook nog eens kaarten uitdeelt die hij namens een ieder die er iets op schrijft zal versturen, is het onvermijdelijk dat hij harten steelt. Een grotere charmeur heeft deze Popronde nog niet gekend.

Gezien: Gerhardt, tijdens Popronde 2011 in Dommel 18, op 11 november 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven