Dagje Popronde met BlackboxRed Dagje Popronde met BlackboxRed

Elf november is de dag, dat mijn lichtje...

, Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans

Dagje Popronde met BlackboxRed

Elf november is de dag, dat mijn lichtje...

Tekst: Peter Dijkstra | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Elf november is de dag, dat mijn lichtje schijnen mag. Maar het is ook de dag waarop het reizend muziekfestival, de Popronde, voor het laatst in 2011 in een stad neerstrijkt. En waar anders dan in Eindhoven, de lichtstad van Nederland, kun je op elf november beter eindigen? Juist, en daarom ging 3VOOR12/Friesland met BlackboxRed mee op weg naar het zuiden.

Elf november is de dag, dat mijn lichtje...

Het gaat voorspoedig, en dan heb ik het niet over de reis naar Eindhoven, maar over de muzikale ontwikkeling van BlackboxRed. Want waar wij teveel op de TomTom vertrouwen en daardoor fout rijden bij Eindhoven, vertrouwen Eva van Netten en Stefan Woudstra vooral op hun eigen kunnen. En dat is terecht, want op de nieuwe EP Battle The Sparrows klinkt het Friese indie-grunge duo beter dan ooit.

Afgelopen zomer vertrok het duo naar Frankrijk om samen met producer Chris Hamilton (van de Britse band That Mouth) aan de opvolger van de Dancing On Guns EP te werken. In een 12e eeuws landhuis werd op de meest bizarre locaties, we noemen een keuken, badkamer en bezemkast, opgenomen. Het zes liedjes tellende Battle The Sparrows, waarvan Howling Wolf de eerste single is geworden, is daarvan het resultaat.

Eindhoven heeft vanavond de primeur. De lichtstad van Nederland, en in de week van 11 november lichtstad van Europa, mag deze vrijdag als eerste kennis maken met de nieuwe BlackboxRed EP. Onderweg speculeren we druk over hoeveel er verkocht zullen worden, eenmaal in Eindhoven is de vraag waar we kunnen eten die de gemoederen bezighoudt. Het is namelijk ook GLOW deze week in Eindhoven, een internationaal lichtkunstfestival waarbij de binnenstad van Eindhoven als decor dient.

Duizenden bezoekers banen zich een weg door het centrum, waaronder vier hongerige Friezen, die zich uiteindelijk dan maar nestelen in een shoarmazaak. Na de honger is het showtime. De Effenaar, dat dit jaar haar 40 jarig jubileum viert, heeft in de grote zaal een alcoholvrij feest voor jongeren, maar in de kleine zaal stroomt het bier rijkelijk. Rats On Rafts, Kill 'em Mister en GardenFest zijn door het Brabantse poppodium geboekt voor deze Popronde.

BlackboxRed mag na Rats On Rafts en dat is geen gemakkelijke opgave, want de populaire Rotterdammers spelen een sterke show. BlackboxRed doet dat ook en weet na afloop warempel meer muziek te verkopen dan Rats On Rafts. Het is het Friese duo, dat op 3 december het voorprogramma van Sisters Of Mercy mag verzorgen, van harte gegund. Ook door de Rotterdamse collega's.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven