Beardyman troeft headliners enigszins af met bijzondere live act Beardyman troeft headliners enigszins af met bijzondere live act

DIY’er een van de hoogtepunten van STRP 2011

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Erik Jan Sijbers

Beardyman troeft headliners enigszins af met bijzondere live act

DIY’er een van de hoogtepunten van STRP 2011

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Erik Jan Sijbers ,

Bij sommige acts op STRP staat er ‘live’ achter de naam. Bij anderen wordt er vanuit gegaan dat ze een live set brengen. Beardyman laat het vooraf in het ongewisse. Totdat zijn stellage het podium opkomt en de eerste beelden van zijn arsenaal aan apparatuur zichtbaar zijn. Beardyman speelt live. Belangrijkste instrument: zijn stem.

DIY’er een van de hoogtepunten van STRP 2011

MUZIEK
Beardyman is niet voor één gat te vangen. Cross-overs in stijlen zijn een handelsmerk te noemen. Hij samplet moeiteloos hip hop fragmenten in zijn deephouse/techno basis. Naast de samplers bespeelt hij in zijn live set ook de synths.

PLUS
Als een van de weinige acts van deze STRP editie weet Beardyman de aandacht wel vast te houden. Hij vindt wèl die climax die op andere plekken zonodig gemist wordt. Hoogtepunt is de opbouw naar de drum ’n bass afsluiting. Als het begin van het eind is ingezet, wordt er doorgedenderd en geswitcht tussen drum ’n bass en techno. Harder dan door menigeen verwacht wellicht, maar ontzettend op zijn plaats. Op de schermen wordt goed in beeld gebracht hoe Beardyman zijn eigen samples inzingt, vervormt en loopt. Het gebruik van een sample van ‘Pump Up The Jam’ was wellicht wat eenvoudig scoren geweest, de live ingezongen regels tekst van het refrein zijn allesbehalve goedkoop.
Ook plus: beatboxen terwijl je set op volle toeren draait en het dan toch nog even gemakkelijk al loopend inpassen.

MIN
In de mengelmoes van stijlen is rave net iets te veel gevraagd en de urban inbreng had wel iets groter mogen zijn. Aankleding: Beardyman staat in het donker op een karig podium met alleen zijn stellage erop. Tuurlijk zijn er de schermen die achter en naast hem hangen, maar het is toch even wennen na de presentatie van Amon Tobin.

CONCLUSIE
Waar anderen prijken met het etiket ‘live’ is het Beardyman die dat etiket het meest verdient. Niet alleen zorgt hij live voor zijn eigen samples, hij paste ze ook nog eens bijzonder goed in. Van beatboxing ritmes tot aan complete vocalen. En dan zijn er ook nog live ingespeelde synths. Dat hij dat allemaal zelf doet terwijl hij draait en danst, maakt hem een bijzondere DIYer en bovenal een van de hoogtepunten van STRP 2011.

CIJFER
8+

Gezien: Beardyman, tijdens STRP 2011 in Klokgebouw, op 26 november 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven