K’s Choice na stilte terug met nieuw concept K’s Choice na stilte terug met nieuw concept

“Het is een eer meteen voor een uitverkochte zaal te spelen”

, Tekst: Eline van Santvoort / Fotografie: Nando Harmsen

K’s Choice na stilte terug met nieuw concept

“Het is een eer meteen voor een uitverkochte zaal te spelen”

Tekst: Eline van Santvoort / Fotografie: Nando Harmsen ,

Na vier jaar stilte liet K’s Choice vorig jaar weer van zich horen. De Vlaamse band scoorde in het verleden al diverse hits als ‘Not An Addict’ en ‘Almost Happy’. In 2010 verscheen het nieuwe album ‘Echo Mountain’ en met een nieuw concept voor hun concerten, zijn ze weer helemaal klaar voor het grote werk. Dat de formatie ook in Nederland nog altijd mateloos populair is, blijkt uit het feit dat de zaal helemaal uitverkocht is.

“Het is een eer meteen voor een uitverkochte zaal te spelen”

Het is meer dan vier jaar stil geweest rond de Vlaamse band K’s Choice, bekend van hits als ‘Believe’, ‘Not An Addict’ en ‘Dad’. In 2003 besloot de band een pauze in te lassen die tot 2009 voortduurde. In het voorjaar van 2010 kwam (na tien jaar!) hun vijfde studioalbum ‘Echo Mountain’ uit en inmiddels zijn ze volop aan het touren. Eindhoven mag zich erg gelukkig prijzen: De Effenaar is de eerste in een korte reeks concerten die K’s Choice tijdens haar Nederland-tour aandoet!

Als ‘special guest’ staat vanavond niemand minder dan de - eveneens Belgische- rockformatie Arid op het podium. Sinds de jaren ’90 heeft deze band in het voorprogramma gestaan van K’s Choice, Suede en The Counting Crows. En dat is zeker niet voor niets! De gevoelige en intense stem van leadzanger Jasper Steverlinck raakt je recht in je ziel. Met zijn imposante stembereik wordt hij meer dan eens vergeleken met grootheden als Freddie Mercury en Jeff Buckley. De nummers zelf en de melancholische gitaarpartijen zijn echter ook van grote klasse. Het eerste nummer “If You Go” zet meteen de toon en de daaropvolgende nummers zijn niet anders. Wie nog niet weet wie Arid is, weet dat na vanavond zeker. Een betere opwarmer hadden we deze avond niet kunnen wensen!

Nieuw concept concerten
Voordat K’s Choice begint aan hun veelbelovende optreden, wordt er uitgelegd hoe de avond eruit komt te zien. “We beginnen akoestisch. Dan hebben jullie allemaal tien minuutjes de tijd om een pilsje te vatten. Vervolgens gaan de stoelen weg en wordt het 100% rock ’n roll”. Dat klinkt veelbelovend!

De reden voor dit nieuwe concept is eigenlijk vrij simpel: D
e Vlaamse band, onder leiding van broer Gert en zus Sarah Bettens, wil haar veelzijdige muzikale karakter combineren in één optreden. Oude, rustige nummers die in een gewoon rockconcert nauwelijks aan bod komen, krijgen op deze manier weer een kans. Het nieuwe concept blijkt in België al goed te werken: “Omdat we tijdens een rockconcert de zachtere, meer intiemere kant niet helemaal tot zijn recht kunnen laten komen, kunnen we het op deze manier allebei doen”.

Akoestische eerste set
De eerste set bestaat vooral uit ingetogen ballads. Oude nummers als ‘W
inners’ en ‘Live For Real’ komen aan bod, maar ook de nieuwe akoestische ‘Along For The Ride’ en ‘16’. De eerste twintig minuten werkt dit nieuwe concept daarom prima. Daarna begint het vooral erg veel van hetzelfde te worden. De gitaarlijnen lijken op elkaar, de harmonie in stemmen wordt eentonig en mensen beginnen te praten.

En dat is jammer; de kracht van K’s Choice zit hem juist in de veelzijdigheid en dynamiek. Dat de band van meer muzikale markten thuis is, moge duidelijk zijn. Het gevoelige ‘Dad’ is nauwelijks te vergelijken met een stevige plaat als ‘Everything For Free’.

K’s Choice rockt
In het tweede gedeelte staat het stevige rock-werk centraal. En dat dat gewaardeerd wordt, merk je.  De passieve stemming in het publiek verandert, de handen gaan de lucht in en er wordt meegezongen en gedanst. Dit geldt ook voor de Vlaamse band die deze stijl perfect lijkt te passen. Scheurende gitaarsolo’s, pittige drumsessies, veel gespring en vooral heel veel gerock. Hier hebben we op gewacht!

Tijdens deze set lopen oude nummers wederom vloeiend in nieuw werk over. Van het in 2010 verschenen album ‘Echo Mountain’ worden de gelijknamige hit, ‘I Will Carry You’ en ‘If This Isn’t Right’ gespeeld. Het publiek gaat echter pas echt uit zijn dak tijdens de bekendere hits, met ‘Not An Addict’ als absolute publiekslieveling. Hier zijn we voor gekomen! De energie blijft hierna hangen en ook onbekende nieuwe nummers werken aanstekelijk door deze verandering. K’s Choice rockt!

We kunnen stellen dat er na de pauze een hoop is goed gemaakt. Toch blijft de enigszins eentonige eerste set hangen. Het toevoegen van de rustige nummers, is wel degelijk een grote pré. Het gaat echter om de uitvoering en de afwisseling. Als Sarah en haar mannen de swingende, alternatieve poprock en het akoestische rustige werk volgende keer beter combineren, zal er gegarandeerd van begin tot eind mee gerockt en geswingd worden. Maar goed, het blijft natuurlijk K’s Choice!

K’s Choice & Arid Gezien: Effenaar, woensdag 3 maart 2011.  

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven