Fu Manchu terug in de tijd met 'In Search Of...' tour Fu Manchu terug in de tijd met 'In Search Of...' tour

Integraal gespeeld in de Effenaar

, Tekst: Francis Pronk / Fotografie: Nando Harmsen

Fu Manchu terug in de tijd met 'In Search Of...' tour

Integraal gespeeld in de Effenaar

Tekst: Francis Pronk / Fotografie: Nando Harmsen ,

Het is vijftien jaar geleden dat de stonerband Fu Manchu het album 'In Search Of...' uitbracht. Om dat te vieren zijn de vijf Amerikanen op tour. De band timmert al lange tijd aan de weg en het is niet gek dat het helemaal is uitverkocht. Het is voorspelbaar dat het publiek veel van 'In Search Of...' voorgeschoteld krijgt, maar zal de band het publiek ook verrassen met recenter werk? Het onlangs verschenen tiende studioalbum 'Signs Of Infinate Power' heeft veel nummers die het live goed zullen doen; we gaan het zien vanavond.

Integraal gespeeld in de Effenaar

De zaal is stampvol en na een lang instrumentaal intro komt de band het podium op en opent zij met 'Eatin' Dust' (niet van 'In Search Of...'). Je moet wel eerst even goed met je ogen knipperen, want zanger/gitarist Scott Hill lijkt op een oudere versie van Kurt Cobain. De rauwe stem van de frontman klinkt door de zaal en de scheurende gitaren overheersen. Opvallend is de plexiglas-gitaar van Scott Hill, waar de één na de andere solo uit wordt getoverd. De band maakt stonerrock van een hoog niveau dat te vergelijken is met bands als Kyuss en Monster Magnet. Al vrij vroeg in de set is 'Hell On Wheels' te horen, met een aanzienlijk meezinggehalte: "In my hand, in my hand." Vervolgens passeren 'Mongoose' en 'California Crossing' de revue en dan is het eindelijk tijd om de naam van te tour waar te maken: 'In Search Of...'. Degene die de cd van voor naar achter kent zal verrast worden door onverwachte solo's en bij degene die de plaat niet kent zal het album vanaf nu in het geheugen gegrift staan. De zware en meeslepende geluiden dreunen door de zaal en stilstaan is niet toegestaan deze avond.

De band gaat gedreven door de set heen en het is goed te zien dat de leden over veel podiumervaring beschikken. Je verwacht dat het een optreden 'op de automatische piloot' wordt, maar de bandleden zijn enthousiast en weten dit goed over te brengen. 'In Search Of...' komt integraal voorbij; de band begint bij 'Regal Begal' en eindigt met 'Supershooter'. Het doel van het optreden is om 'In Search Of...' weer op de kaart te zetten en dat is meer dan gelukt. Zonde dat er geen nummers voorbij komen van het laatst verschenen album. Ze hadden dat makkelijk kunnen combineren, aangezien ze ook vier andere liedjes ten gehore brachten die niet op 'In Search Of...'  staan.

Fu Manchu bewijst dat ze het nog niet verleerd zijn en dat stonerrrock nog niet dood is. De band bestaat al twintig jaar en speelt ruim tien jaar in de huidige formatie. Het optreden van de heren is overtuigend en laat het publiek snakken naar meer. Over vijftien jaar een 'Signs Of Infinate Power' tournee?

Gezien: Fu Manchu, op 10 maart 2011 in de Effenaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven