Faithless doet het licht uit in Eindhoven Faithless doet het licht uit in Eindhoven

Onverhoopt laatste Nederlandse concert Sister Bliss en Maxi Jazz in Eindhoven

, Tekst: Tijs Dijstelbloem/Fotografie: Leon Versmissen

Faithless doet het licht uit in Eindhoven

Onverhoopt laatste Nederlandse concert Sister Bliss en Maxi Jazz in Eindhoven

Tekst: Tijs Dijstelbloem/Fotografie: Leon Versmissen ,

Het nieuws dat Faithless ermee stopt, was bij de start van de kaartverkoop nog niet bekend. Het concert raakte snel uitverkocht, geen gebrek aan populariteit van de Britse dance-act dus. Afscheid in Eindhoven, dat is een mooi gegeven. 3voor12/Eindhoven was erbij, in de hoop op een legendarisch afscheidsconcert.

Onverhoopt laatste Nederlandse concert Sister Bliss en Maxi Jazz in Eindhoven

Een snikheet Klokgebouw puilt uit voor het laatste concert in Nederland van de Britse dance act Faithless. Na vijftien jaar rondreizen vindt de groep, geproduceerd door Rollo Amrstrong, het welletjes. Dat de eer voor het laatste optreden aan Eindhoven toekomt, is louter toeval. De beslissing om te stoppen spookte al een tijdje door de hoofden van de bandleden en dat de geest uit de spreekwoordelijke fles was, is duidelijk te merken aan de performance.

Anderhalf uur duurt het optreden waar op geen enkel moment de suggestie wordt gewekt dat dit de laatste gig in Nederland was. Geen lange pauzes of sentimentele afscheidswoorden maar enigszins plichtmatig doch professioneel wordt de set afgewerkt. Zoals fans gewend zijn, worden de hits afgewisseld met het rustigere werk. Alle nummers worden exact volgens de albumversie gespeeld. Uitspattingen moeten gezocht worden in de gitarist die zijn gitaar in de nek legt of frontman Maxi Jazz die halverwege het concert zijn bovenlijf ontbloot en de menigte voor hem begint op te zwepen.

Die menigte, bestaande uit een zeer gemêleerd publiek van jong en oud, reageert echter alleen op Maxi’s aansporingen bij de grote hits uit de begin periode van de band. Insomnia, God is a DJ, I Want More en Salva Mea laten het klokgebouw ontploffen en zorgen voor uitzinnige reacties, bij de overige nummers blijft het tamelijk rustig. Met dit gegeven in het achterhoofd is het besluit om te stoppen zeer begrijpelijk. Na vijftien jaar  beginnen deze deuntjes vooral de band zelf duidelijk te vervelen.

Na afloop verdwijnt de band van het podium om nog een keer onder luid gejuich terug te komen voor een toegift die evenals de rest van de show professioneel wordt afgewerkt. Na de laatste noten wordt Holland bedankt voor alle steun de afgelopen jaren en is niet alleen de avond, maar ook Faithless ten einde.

Faithless, gezien op 25 maart 2011 in het Klokgebouw.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven