Efterklang is muzikaal sprookje met eigen hymne Efterklang is muzikaal sprookje met eigen hymne

Unieke samenstelling brengt klassiek en modern bij elkaar

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

Efterklang is muzikaal sprookje met eigen hymne

Unieke samenstelling brengt klassiek en modern bij elkaar

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

Efterklang treedt niet vaak op in enkel en alleen de originele bezetting van de band, maar vanavond wordt het wel heel bont gemaakt: de Deense band wordt aangevuld met een ensemble van 8 blazers, percussionist Arnold Marinissen en Peter Broderick. Daniel Bjarnason is gevraagd om het geheel te begeleiden. De organisatie belooft oud werk, een nieuw stuk en veel nummers van 'Magic Chairs'. En dat allemaal in driekwartier tijd.

GEZIEN:
Efterklang, Grote Zaal Effenaar, 18 februari 2011.

MUZIEK:
Efterklang maakt dromerige, voluptueuze, popmuziek met klassieke tinten. Het doet soms denken aan de sound van Sufjan Stevens die ook probeert bruggen te bouwen tussen popmuziek en klassieke muziek.

PLUS:
De indrukwekkende opstelling en het harmonische geluid dat vanaf het overvolle podium af komt. De heuse hymne, hoofdzakelijk bestaand uit de tonen van de vele blazers, bij opkomst van de artiesten is indrukwekkend. Geen enkel instrument overheerst daarna en zelfs de meest verfijnde aanslagen op de xylofoon zijn hoorbaar. Ook het gefluit van Daniel Bjarnaso en de tweede stem van Anna Brønsted zijn om van te genieten en worden gelukkig niet bedolven onder het massieve geluid. Dagenlang is er gerepeteerd in deze samenstelling en dat is hoorbaar.

MIN:
Het geluid is niet overal in de zaal even goed. Voornamelijk de percussie is aan de zijkanten van de zaal slecht hoorbaar.

Ook al is er hard gewerkt aan een goede presentatie, de nieuwe stukken komen toch net iets minder goed over dan het bekende werk. De nummers van 'Magic Chairs' overtuigen het meest. 'Modern Drift', het laatste nummer dat wordt gespeeld, is het hoogtepunt samen met 'Magic Wands', eveneens afkomstig van 'Magic Chairs'.

CONCLUSIE:
Cross-Linx wordt bedankt door de zanger van Efterklang voor de bijzondere samenstelling en het mooie festival. Dat dankwoord is terecht. Dat zij op hun beurt de geboden uitdaging zijn aangegaan, valt ook op prijs te stellen. De missie is zonder meer geslaagd, maar had er niet nog meer ingezeten als er iets minder hooi op de vork was genomen en alleen al eens was geprobeerd om in deze grootse samenstelling bestaande nummers uit te voeren? Kanttekening is dat die vraag alleen maar wordt gesteld door de perfecte en hoogstaande uitvoering van de nummers van 'Magic Chairs' die ongelofelijk veel indruk heeft gemaakt.

CIJFER:
8
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven