Black-Bone wil gewoon speulen, geen gezeik Black-Bone wil gewoon speulen, geen gezeik

3voor12/Eindhoven in gesprek met Eindhoven Rockcity revelatie

, Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen

Black-Bone wil gewoon speulen, geen gezeik

3voor12/Eindhoven in gesprek met Eindhoven Rockcity revelatie

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Leon Versmissen ,

Black-Bone is een jonge band uit Eindhoven die claimt stevige hard rock ’n roll te maken. Dat doen er wel meer, maar weinigen maken het zo waar als Black-Bone. De band is al een tijdje bezig met zijn opmars, maar bracht in januari pas de eerste EP uit. Het succes daarvan bevalt de band goed. Het smaakt naar meer en dat is precies wat ze nu lijken te krijgen. 3voor12/Eindhoven ‘in gesprek met’.

Profiel:

Veelbelovende Eindhoven Rockcity exponent die al een tijdje bezig is, maar begin dit jaar pas zijn eerste EP uitbracht. De band bestaat uit drie jongens en dat is precies ook het aantal nummers dat op de EP te vinden is. Met meer dan 100 verkochte EP’s tijdens de releaseparty kunnen we wel spreken van een succes dat op dit moment een behoorlijke opvolging krijgt. De no bullshit rock ’n roll zoals ze zelf hun muziek omschrijven, is niet voor watjes en komt vooral live heel goed uit de verf.

Waar ken je ze van?

Steef, de duidelijke frontman van de band, was ooit een Gerwense stratenmaker. Hij is nog maar net volwassen, maar lijkt toch al een heel leven achter zich te hebben. Meerderen hebben al een aardige C.V., zo zou je Sven kunnen herkennen als krantenjongen, maar dat hoeft voor hem niet per se hier genoemd te worden. Ook Jules zal wel moeten werken, want hij slaat nogal regelmatig zijn stokken stuk. Jules is Java programmeur. Zijn specialiteit is het programmeren van stukjes software die ervoor zorgen dat je niet meer handmatig op een toets hoeft te drukken, maar dat de handeling automatisch wordt uitgevoerd. Handige jongen, die Jules.

De rolverdeling binnen de band:

Steef (18): zanger, gitarist
Sven (19): basgitarist
Jules (16): drummer

Gezamenlijke biografie in één goede volzin:

Steef zat in groep 7 toen bij hem de ambitie ontstond om een band te beginnen. Op dat moment zat Jules in groep 5. Jules was zo weg van drummen dat hij er zelfs een spreekbeurt over hield. Die heeft veel indruk gemaakt. Ook op Steef die hem benaderde met het idee om samen een band te beginnen. Alleen een meisje ontbrak nog, die zou dan moeten gaan zingen. Na enkele audities en een potentiële zangeres die een kans kreeg van de jongens, hebben ze het twee weken aangezien, maar het was niet zoals ze het voor ogen hadden. Hup, de zangeres werd uit de band gezet en opnieuw gingen ze op zoek naar een nieuw bandlid. Via de neef van Steef kwamen ze in contact met Sven. Sven speelde bas en hij werd uitgenodigd voor een jamsessie. Er was al een snel een klik en sindsdien (2008) bestaat Black-Bone uit de huidige samenstelling. NB Wij citeren graag bands in dit interview zodat het antwoord zo puur en onbewerkt mogelijk wordt overgebracht, maar als we erbij vermelden dat dit antwoord in totaal tien minuten heeft geduurd, zal vast wel duidelijk zijn dat dit niet altijd mogelijk is. In dit interview in ieder geval niet.

De muziek van Black-Bone, door hen zelf omschreven in Jip en Janneke taal:

“No Bullshit Rock ’n Roll!”. Die was te verwachten, het is hun officiële credo. Maar toch, onze oma’s begrijpen dit niet. We vragen naar een omschrijving in het Nederlands. “Geen gelul, geen gezeik muziek.” Gewoon speulen he, wordt er ietwat retorisch gevraagd. “Juist” zegt Steef. Het doet even terugdenken aan de EP releaseparty waar het podiumbeest Steef het publiek regelmatig toesprak in dezelfde stijl. Het enthousiasme en de energie is live overweldigend zoals ook blijkt uit de kort, maar krachtig gegeven omschrijving van hun muziek.

Wie Black-Bone al eens live heeft gezien, heeft al wel een vermoeden, maar we vragen het toch maar even (al is het maar om vast te houden aan het format): Welke artiest(en) heeft/hebben het meest bijgedragen aan alles wat jullie nu zijn?

“Peter Pan Speedrock” wordt als eerste genoemd. Steef bevestigt het vermoeden dat dit het absolute voorbeeld is voor hem en de rest van de band. Als we aangeven dat de stijl en de performance van ‘Back Off’, een van de nummers van de EP, sterk doet denken aan PPSR vat Steef dat op als een compliment. Het zijn vooral de stichters van de Rock ’n Roll die verder nog worden genoemd: Airbourne, AC/DC, The Datsuns en Motorhead komen nog voorbij. Het is opvallend gezien hun leeftijd dat er zoveel ‘ver voor hun tijd’ bands voorbij komen en geen enkele naam van de laatste jaren. “We luisteren niet zoveel muziek van deze tijd. We laten ons vooral inspireren door de grondleggers.”

Wat is jullie hoogtepunt tot nu toe?

“De EP releaseparty in Altstadt. Het was echt enorm druk en we hebben die avond heel veel EP’s verkocht. De EP zelf is ook wel een hoogtepunt.” En het winnen van Stoepslag wordt later aangevuld. Het optreden in de hoofdzaal (!) van Paradiso wordt nog niet genoemd, want dat zou later pas plaatsvinden (4 februari 2011 red.).

Wanneer we horen dat ze allen nog nooit in Paradiso zijn geweest, vertellen we even over de historie en de schoonheid van het poppodium in de hoofdstad. We noemen de namen die er hebben gespeeld en laten even goed doordringen hoe bijzonder het is dat zij daar op zo’n jonge leeftijd al mogen spelen, als voorprogramma van Sleez Beez. Ook The 101’s (soortgelijke Eindhoven Rockcity band) zijn gevraagd als voorprogramma wat ons toch even nieuwsgierig maakt hoe dat zo is gekomen. “De drummer van Sleez Bees, die ook gewoon in Brabant woont, had ons zien spelen in The Rambler tijdens de Serious Request actie in december. Naar aanleiding van dat optreden heeft hij ons gevraagd als voorprogramma van Sleez Beez in Paradiso. Dat kwam nogal onverwachts, maar is wel echt te gek.”

Wat is jullie dichtstbijzijnde nieuwe mijlpaal?

“Optreden in Paradiso”. Juist. “Er is nog iets dat we echt heel erg gaaf vinden, maar daar mogen we nu nog niets over zeggen.” Ah, tegen het einde van dit interview hebben we dat er wel uitgekregen knipogen wij toe.

De Grote Prijs van Nederland, of een andere grote bandwedstrijd, is dat niet ook iets voor jullie?

“GPNL is wel tof, maar we willen liever zelfstandig bekend worden en niet ‘dat bandje dat de GPNL heeft gewonnen’ worden.” Niet dat ze ervan gaan de wedstrijd dan ook meteen te winnen, maar ze willen gewoon voorkomen dat in iedere omschrijving van Black-Bone de deelname aan ‘GPNL’ wordt aangehaald.

We reageren door aan te geven dat we het gevoel hebben dat ze nu ook wel aardig in een positieve flow zitten waardoor ze dat soort hulp ook niet echt meer nodig hebben. “Ja, opeens ontstaat zoiets. We weten eigenlijk ook niet precies waardoor. We zijn al een tijdje bezig, maar nog nooit ging het zo gemakkelijk als nu. We hebben natuurlijk wel net een eerste EP uitgebracht en we zitten sinds kort bij een boekingskantoor (Rock in Stock, het boekingskantoor dat met The Dirty Denims en The 101’s meerdere populaire bands van Eindhoven Rockcity onder contract heeft) dat goed werk voor ons doet.”

De jongens, met Steef voorop, voelen zich vrij om alles te zeggen. Helaas komen de meest ludieke en schunnige opmerkingen tussen de vragen door. Een Spruitjesrock interview heeft maar een beperkt aantal vragen, maar duurt desondanks nooit korter dan anderhalf uur. Zonder mediatraining blijven de meest sappige opmerkingen beperkt tot het off the record gedeelte. Tot aan de laatste vraag.

Wat willen jullie de lezers nog meegeven?

“Tieten, daar houden we van.” Steef licht toe, voor zover nodig, dat er vele soorten zijn. “Ah man, dat is echt niet normaal. We zien er tegenwoordig nogal wat omdat veel meisjes een handtekening op hun tieten willen. Dat kan natuurlijk. Vinden wij mooi.” Dat is waarschijnlijk dan toch het effect van Black-Bone live gezien te hebben. Vertel nog eens wat meer erover dagen we uit. Na zeer gedetailleerde omschrijvingen van de laatste exemplaren die ze gesigneerd hebben, horen we tot slot dat er al heuse groupies bestaan. “Toch zou ik wel graag een vriendinnetje willen bekent Steef. Maar niet zo een die moeilijk doet omdat ik zo vaak moet speulen haha”. Een impliciete, maar heuse oproep aan onze vrouwelijke lezers. “Oh ja, 20 februari is de release van onze videoclip, uiteraard opgenomen in Eindhoven.”

Met al onze ervaring opgedaan door het Spruitjesrock dossier hebben we de jongens uiteraard weten te ontfutselen waar ze nou nog meer zo naar uitkijken. Het is inmiddels ook al door de band zelf naar buiten gebracht dus het mag vermeld worden: Black-Bone is gevraagd door hun helden Peter Pan Speedrock om op te treden op het koninginnedag festival dat door Peter wordt georganiseerd. Daar zal 3voor12/Eindhoven later nog meer aandacht aan besteden.

Aardige jongens die van Black-Bone; een week na het interview zijn we alweer opnieuw uitgenodigd om langs te komen. Laat je dus niet afschrikken door hun muziek en ga ze vooral een keertje live zien.

Black-Bone, gesproken op 27 januari 2011 in de repetitieruimte in Nederwetten.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven