Ape Not Mice wint thuiswedstrijd in PopEi met gemak

Charmante zangeressen maken het verschil op popjazz avond

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Patric Muris ,

In PopEi spelen vanavond twee Eindhovense acts met een pop/jazz geluid. Floor Hofman, een singer-songwriter en Ape Not Mice, een band met een vrouw in the lead, vormen een goede match. The Sofu Sound zorgt de gehele avond voor een bijpassende dj set.

Zoals wel vaker het geval is in PopEi, is de zaal waarin gespeeld gaat worden vlak voor aanvang nog volledig leeg. De bezoekers zijn dan nog in het PopEi cafe waar een gezellige sfeer hangt, mede voor gezorgd door het lazy funky geluid van The Sofu Sound. The Sofu Sound is de naam van The Sofu Sessions dj set. De Eindhovense soul/funk band had prima tussen de live line-up gepast, maar houdt het vanavond bij het draaien van plaatjes voorafgaand, tussen en na de live muziek. Als het voorprogramma wordt aangekondigd, stroomt het zaaltje naast het café langzaamaan vol.

Floor Hofman mag beginnen. Ze komt wat onzeker over als ze het podium opstapt. Bij het inzetten van de eerste akkoorden lijkt die onzekerheid echter meteen te verdwijnen. ‘Horizon’ is een liedje over zeilen met een heerlijk zondagmiddag gevoel. Mede door haar donkere krullen is de vergelijking met Norah Jones snel gemaakt. De zeventienjarige zangeres speelt samen met een band die de nummers een voller geluid meegeeft. Of dat altijd echt nodig is, vraag ik me af. De liedjes die ze kaal inzet met alleen gitaar en haar prachtige stem pakt het publiek makkelijker op. Zeker bij het Nederlandstalige ‘In de wolken’ word je geraakt. Het lijkt dichter bij de zangeres te liggen.

Als bij het zevende nummer de gitaar afgaat, en Floor zich door haar band laat begeleiden, wordt duidelijk dat het zonder die gitaar wat kaal oogt. Zeker omdat ze op haar kruk blijft zitten, lijkt het wat onzekere meisje van die eerste stappen op het podium terug te komen. Met haar charme en jeugdigheid pakt ze het publiek echter wel helemaal in.

Tegen de tijd dat Ape Not Mice het podium betreedt, is de zaal wat voller geraakt. Het podium is inmiddels met de nodige bloemen en versiersels opgefleurd en de band lijkt klaar om deze thuiswedstrijd te gaan winnen. Met U.F.O. als eerste nummer, een van de bekendste van de band, is de toon gezet. Zangeres Diede Claesen bespeelt het publiek met gemak. Waar Floor moeite heeft de zaal toe te spreken, is Diede een echte entertainer. Het is te zien dat zij wat meer ervaring heeft.

Het optreden gaat haar en de band, die goed op elkaar is ingespeeld, gemakkelijk af. Er hangt een lekkere sfeer op het podium die moeiteloos overslaat op de zaal. Ape Not Mice brengt de zomer op deze eerste echte gure dag van het najaar. Wanneer de charmante zangeres het publiek vraagt mee te zingen met hitje ‘Like Yeah’, wordt dit verzoek moeiteloos ingewilligd. Als het volgende nummer wordt ingezet, is goed te horen hoe lekker de band klinkt. Het hele optreden heeft een ongedwongenheid die goed valt op deze koude herfstavond. Als de vader van zangeres Diede Claesen dan ook nog het podium opgeroepen wordt, is de thuiswedstrijd wel compleet. Mooi om deze trotse vader met zijn dochter op het podium te zien.

Voor de fans is er goed nieuws: de band is bezig met het opnemen van zijn tweede plaat. De nieuwe single wordt vanavond voor het eerst gespeeld. ‘Take It To The Streets’, met woordgrapje in de eerste letters, klinkt ruiger dan de overige nummers. Dat komt voornamelijk door het Afrikaanse baslijntje en een steviger refrein. De vergelijking met Room Eleven gaat vanaf dit moment niet meer op. Bij het laatste nummer ‘Glitterman’ gaan de pumps uit en wordt de zaal nogmaals verzocht lekker mee te doen. En dat doet ze.

Jammer dat de zaal bij lange na niet vol was vanavond. Eindhoven heeft een heleboel talent dat speelt in de kleinere zalen. PopEi bewijst dat deze vrijdagavond maar weer eens.

Gezien: Floor Hofman en Ape Not Mice, op 2 december 2011 in PopEi.