De mooiste muziekmomenten in Eindhoven van 2011 volgens onze redactie (2)

James Vincent McMorrow en Speedfest6 best gewaardeerd

3VOOR12/Eindhoven redactie ,

2011 was een goed muziekjaar voor Eindhoven. Er waren goede album(releaseparty’)s uit eigen stad, verfijnde festivals als Cross Linx en Naked Song, top dance events als Extrema en STRP en er waren exclusiviteiten waaronder de eenmalige shows van Sufjan Stevens en Morrissey. Maar wat heeft nou het meeste indruk gemaakt? We vragen het aan onze redactieleden.

De vraag is simpel: wat zijn de mooiste muziekmomenten van 2011 die in Eindhoven hebben plaatsgevonden? Dat is de vraag die aan onze gehele redactie is gesteld. Dat Eindhoven de locatie is van het event is de enige voorwaarde die wordt gesteld, verder mag alles. Dus of het nou een concert in het Klokgebouw of tien prachtige seconden bezorgd door een straatmuzikant zijn; het wordt allemaal goed gerekend als inzending. Schrijvers, fotografen, radiomakers en redactieleden stuurden hun lijstjes op wat heeft geresulteerd in een divers overzicht. Het aantal deelnemers is sterk toegenomen in vergelijking met vorig jaar en dus hebben we er twee artikelen van gemaakt. Waar voor handen hebben we de linkjes van recensies of andere verslagen toegevoegd aan de ingezonden stukjes.

PAUL KNIPPENBERG | SCHRIJVER

1. The National, 18 Februari tijdens Cross Linx festival in Muziekgebouw
Totaal overdonderd liep ik op het Cross Linx festival de zaal uit. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen nadat ik de band had gezien op Lowlands 2010. Daar had ik een prima optreden gezien, maar ik prefereerde toch de albums van de band. Maar deze avond veranderde dat beeld compleet. Met een enorme power en intensiteit werden vooral nummers van de albums ‘Boxer’ en ‘High Violet’ gebracht. Zanger Matt Berninger staat altijd bevlogen op het podium, maar deze keer was hij ook nog eens erg goed bij stem. De band leek in het muziekgebouw veel beter op zijn plek dan op een groot festivalpodium. ´Slow Show´ en ´England´ zorgden voor het nodige kippenvel. Deze avond is me bij gebleven als mooiste muziekmoment van 2011.

2. Queens Of The Stone Age, 14 Mei in Effenaar
Mijn favoriete band die mijn favoriete album integraal speelt. Mooier kan bijna niet. Na flink wat moeite weet ik kaarten te bemachtigen voor deze show die binnen enkele minuten uitverkocht is. En toch staat dit optreden niet op de eerste plaats in deze lijst. Het eerste gedeelte van de show is ijzersterk; de nummers uit het debuut van The Queens knallen door een bomvolle Effenaar. Heerlijk om nummers als ‘The Bronze’ en ‘Walking On The Sidewalks’ live te horen. Wat meteen opvalt is dat een groot gedeelte van het publiek deze nummers niet kent. Dit merken ze op het podium ook. Frontman Joshua Homme maakt een sarcastische opmerking over ‘Rockcity’ en geeft enigszins teleurgesteld aan dat hij dacht in de oude Effenaar te spelen. Na het spelen van het debuut komt de band terug voor een ronduit teleurstellende toegift. En dan is het optreden afgelopen. Het gedrag van mijn helden komt wat nukkig en plichtmatig over. Zo kende ik de band nog niet. Toch kijk ik met veel plezier terug naar deze avond aangezien er veel nummers werden gespeeld die ik nog nooit live had gehoord.

3. Balthazar, 9 december tijdens PIAS Nites in Klokgebouw
Balthazar bewees zijn status als geweldige live band nog maar een keer op de PIAS Nites in het Klokgebouw. De presentatie van de mannen en vrouw doet soms wat nonchalant aan, maar schijn bedriegt in deze. De band speelde weer erg strak met vaak prachtige samenzang. Balthazar maakte opnieuw een grote indruk op me. Ik kijk dan ook met smart uit naar het tweede album dat ergens in 2012 zal uitkomen.

4. John Grant, 4 April in Effenaar
In een karig gevulde kleine zaal van de Effenaar gaf John Grant een prachtig optreden weg. Bijna alle nummers uit een van mijn favoriete albums uit 2010, ‘The Queen of Denmark’, kwamen voorbij. Waar hij op het album de band Midlake als begeleiders heeft, moest hij het in de Effenaar met één pianist doen. Dit maakte het tot en prachtig intiem optreden. En wat een stem. Werkelijk fantastisch.

5. De Heideroosjes, 10 december tijdens Speedfest 6 in Klokgebouw
Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik al jaren niet meer naar de Heideroosjes luister. En toch had ik ontzettend veel zin in dit optreden. Deze band volg ik als sinds groep zeven van de basisschool, toen ik nog geen cd´s draaide maar cassettebandjes. Op Speedfest 6 namen ze afscheid van hun publiek in Eindhoven. De Roosjes gaan namelijk na deze tour stoppen. En afscheid nemen deden ze in stijl. De hele show stond in het teken van het afscheid, met leuke verhalen tussen de nummers door en een setlist vol met oud materiaal. Na kippenvel bij ´United Scum´ kon ik het niet meer ontkennen: het afscheid van mijn jeugdhelden deed toch een beetje pijn.

PAUL VERHAGEN | FOTOGRAAF

1. Down, 15 juni in Effenaar
Wat mij betreft de gig van het jaar. Alles klopte aan deze avond. Phil Anselmo was in opperbeste stemming en ze gaven een zeer strakke show. De grote zaal werd kleiner en kleiner doordat werkelijk iedereen betrokken raakte bij de show. Toen Phil me het podium op wou trekken heb ik aanvankelijk geweigerd. Maar ja, je moet van goede huize komen om deze grootheid te blijven negeren dus stond ik luttele seconden later op podium voor een spontane on-stage fotosessie. De zaallichten gingen aan en de gehele zaal stond met gebalde vuisten en devilhorns omhoog. Perfect moment! En vastgelegd met mijn fototoestel.

2. Albumpresentatie Wolfendale, 14 oktober in Effenaar
Ja, wat valt hier nog over te zeggen na alle lof die de band de laatste tijd heeft gehad. Ook op 3VOOR12/Eindhoven is de presentatie natuurlijk flink uitgemeten. Deze band verdient het om nationaal maar ook internationaal opgepikt te worden. Eindhoven mag zeer trots zijn op deze briljante band.

3. The Fudge. 11 november tijdens Popronde in de Bakkerij
Niet gehinderd door voorkennis ging ik blanco de Bakkerij in voor dit gezelschap. (Dat is overigens sowieso mooi aan initiatieven als de Popronde; nieuwe dingen ontdekken en je compleet laten verrassen, maar dat terzijde). Zelf noemt de band het ‘magnetische rock en zo’. Ik kom feitelijk dus ook niet los van dit optreden. In de Bakkerij staan ze op een veel te klein podium. Maar liefst drie gitaren, een bas, toetsen/samples en een drummer. Ze krijgen de onverdeelde attentie van het publiek met hun spannende en originele benadering van muziek en songstructuur. Ze hebben lak aan de hokjesgeest en slierten rock en metal worden vermengd met dansbare balkan, funk, ska, arabique, honkytonk en noem het verder allemaal maar op. Een ware aanrader.

4. Fourteen Twentysix, 28 januari in PopEi
Een prachtig concert dat de juiste snaar raakte. Het was mijn eerste concert dat ik bezocht in het gebruikelijke rustige januari van het jaar.

5. Speedfest6 en Eindhoven Metal Meeting
Op moment van schrijven hebben de navolgende festivals nog niet eens plaatsgevonden maar toch waag ik het erop om ze beiden alvast op te nemen als gedeelde vijfde plek: Speedfest is hierin puur op reputatie in staat om deze plek te bemachtigen in m'n lijstje. Speedfest staat ieder jaar weer garant voor 'n geweldig vuig, wild en luidruchtig spektakel. Daarbij wil ik dan ook Eindhoven Metal Meeting benoemen als gedeelde vijfde plek. Aangezien dit festival pas half december twee dagen lang in de Effenaar te doen is, realiseer ik me dat het daarom waarschijnlijk in te weinig jaarlijstjes terug is te vinden. Deadlines voor die lijstjes is dan immers al lang gepasseerd. Reden te meer dus om Eindhoven Metal Meeting niet onvermeld te laten. Eindhoven houdt zich hiermee toch maar mooi op de kaart als zijnde de stad die ooit grootse dingen als Dynamo Open Air het levenslicht liet zien.

ROB DE VRIES | SCHRIJVER

1. James Vincent McMorrow, 9 november tijdens 3 Nights In Heaven in Catharinakerk
Deze man speelde de Catharinakerk in een mum van tijd doodstil. Na een wat charismatisch, maar niet bijzonder goed optreden van Brett Dennen, die probeerde de sfeer wat losser te maken, trok hij de gezichten weer strak en gefocust. Een heel erg bijzonder optreden, in de kerk die ook nog eens speciaal verlicht was in verband met Glow. Heel erg tof, vooral toen hij besloot zijn laatste nummer onversterkt te brengen; ‘omdat dat hoort in een kerk’. Heel erg goed.

2. Gorki, 24 april in Effenaar
Ongelooflijk dat deze band geen grote zaal kan uitverkopen in Eindoven. In het Vlaamse land een van de grootste bands allertijden, in Nederland onbekend en onbemind. Zanger Luc de Vos is scherp en sterk vanavond, op een heerlijke zomeravond weet hij perfect zijn waanzinnige teksten de zaal in te slingeren.

3. The Drums & Cloud Control, 25 november in Effenaar
De eerste recensie die ik ooit geschreven heb, over deze twee top bands. Vooral Cloud Control maakte op mij grote indruk, en zeker omdat dit mijn eerste concert als recensent betrof, eentje die ik niet meer zal vergeten.

4. O’Shaes Irish Pub, het hele jaar
In mijn ogen verdient deze pub een enorme pluim. Ieder weekend wordt hier live-muziek gespeeld. Zeker niet altijd heel goed. Vaak wel erg leuk. Lekkere coverbands, leuke singer/songwriters en altijd sfeer genoeg. Het Eindhovens uitgaanspubliek weet O’Shaes intussen goed te vinden; ieder weekend is het er (terecht) stampvol!

5. Brandend Zand, 4 september in Effenaar
Een van de leukste muzikale festivals van Eindhoven. Het was geen prachtig weer, maar toch straalde iedereen die de moeite had genomen om te komen. Top sfeer, lekker eten, lekkere muziek, met voor mij als hoogtepunt de band Zorita. Leuke opzwepende muziek, met bijzonder goede muzikanten. Vooral het nummer waarin de tequila van het podium afgeschonken werd was een groot succes bij de Eindhovense feestnummers. De dames stonden meteen vooraan om de tequila te ontvangen. Grappig bandje.

ROY VERHAEGH | SCHRIJVER

1. Times Of Grace, 17 juni in Dynamo
Als groot fan van Killswitch Engage, was dit een gig waar ik absoluut bij moest zijn. Het is namelijk een zijproject van Killswitch Engage gitarist Adam Dutkiewicz en oud Killswitch Engage zanger Jesse Leach. Daarnaast werd de band ook nog aangevuld met Killswitch Engage gitarist Joel Stroetzel. De show vond plaats in de kelder van Dynamo en dat gaf de show alleen nog maar meer waarde, want alles en iedereen werd in dit optreden meegesleurd. De kleine ruimte weerhield de band er niet van om alles te geven en dat maakte het zo mooi. Schijt aan de grote podia, ware artiesten rocken overal het dak er van af! Achteraf heb ik nog een foto mogen schieten samen met zanger Jesse Leach, dus mijn avond kon niet meer stuk!

2. Meeting 3VOOR12/Eindhoven + de aansluitende Clubavond, 23 september in Effenaar
Het was fijn om eens de gezichten achter de mailadressen te zien, even duidelijk te krijgen wat iedereen doet en wat je eigen positie hierin is. Het was leuk om eens met totaal andere mensen kennis te maken en te praten over dat wat ons allen lief is: muziek! Praten over de verschillen, maar ook over de overeenkomsten. Praten over wat iedereen kan doen voor 3VOOR12/Eindhoven. Ik moet ook zeggen dat ik me sindsdien meer onderdeel van 3VOOR12/Eindhoven voel dan voorheen. De aansluitende clubavond was ook geslaagd te noemen! Een avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

3. Speedfest6, 10 december in Klokgebouw
Ieder jaar weer het mooiste indoor-festival van Nederland. De sfeer, de bands, de mensen, het bier en bovenal ook de locatie maken de magie van Speedfest. 3VOOR12/Eindhoven was erbij en deed verslag.

4. Beth Hart, 1 maart in Effenaar
Normaal gesproken ben ik totaal niet van de zangeressen of vrouwelijke artiesten op wat voor manier dan ook, maar op aanraden van een goede vriendin ging ik mee naar Beth Hart. Wat ik zag was een vrouw die in alle ziel en zaligheid te keer ging op het podium. In al haar lelijkheid kwam een grootse schoonheid naar boven. Mijn muziekbibliotheek loopt nog steeds niet over van de zangeressen, maar sindsdien reken ik ze er niet meteen op af.

5. This Is A Standoff, 8 september in Effenaar
Hoewel de band niet helemaal goed tot zijn recht kwam op de locatie, was het mooi om een band eens ergens anders dan de Effenaar of Dynamo te zien. In aanvulling op het Klokgebouw zou het Gaslab gerust vaker gebruikt mogen worden voor zulke dingen. En het feit dat ik even de hand heb mogen schudden van zanger Steve Rawles maakte ook heel veel goed deze avond. Zijn akoestische solo-album maakt sindsdien ook aardig wat overuren in mijn library, maar dat terzijde.

SANNE REINIERS | SCHRIJVER, EINDREDACTIE EN RADIOPROGRAMMA MAKER

1. James Vincent McMorrow, 9 november tijdens 3 Nights in Heaven in Catharinakerk
Bij liveoptredens huil ik eigenlijk nooit tenzij ze gepaard gaan met een prachtige of verdrietige gebeurtenis. Mooie optredens bezorgen me kippenvel of sla ik als een warme deken om me heen, maar James Vincent McMorrow deed meer. Hij raakte me volledig en ik was compleet van slag. Tot tranen geroerd zelfs...en dat is heel bijzonder. De setting, die stem en zijn muzikaliteit...je zou zeggen: alles klopte, maar omdat die woorden vaak van toepassing zijn op zaken die niet dat beetje extra weten te pakken, is dat hier ongepast. Dit was namelijk veel meer dan een kloppend optreden; het was een echte muzikale beleving. Muziek voelen doe ik niet vaak meer, omdat je zoveel optredens ziet. James Vincent McMorrow wist dit echter wel te verwezenlijken.

2. The Black Atlantic (+ Alamo Race Track + Bird), 7 mei in Effenaar
Soms kom je behoorlijk laat achter een retegoeie band uit eigen land. Dit was voor mij het geval bij The Black Atlantic. Langspeler 'Reverence for Fallen Trees' is misschien een late ontdekking, maar wel een wonderschone. Live bleek het nóg vele malen beter dan op CD. Met band en voller geluid. Kippenvel van begin tot eind.

3. Villagers, 18 juni tijdens Naked Song festival in Muziekgebouw
Toegegeven, echt veel nummers heb ik niet kunnen horen, maar wat ik hoorde was zo ongelooflijk mooi dat het meteen een onuitwisbare indruk achter heeft gelaten. Ontzettend bijzonder en opvallend gevarieerd voor een man met een gitaar.

4. Wolfendale, 14 oktober in Effenaar
Tsja, dé Eindhovense ontdekking van 2011 kan niet in dit lijstje ontbreken. Mooi om te zien dat alle verwachtingen vanavond werden ingelost. Bij een bijzonder debuut hoort een geweldig optreden. Op deze avond bewees de band z'n status.

5. Wintersleep, 27 februari in Effenaar
Geen toelichting, wel nog een recensie van destijds.

THOMAS FRENKIEL | SCHRIJVER

1. Sufjan Stevens, 21 mei in Muziekgebouw
Het beste waar ik dit jaar bij ben geweest. Deze show in Frits Philips liet het publiek constant op het puntje van hun stoel zitten. Ik was er helemaal van ondersteboven, heb de helft van het optreden met m’n mond open gezeten. Prachtig, overdonderend, uniek. Een show om nooit te vergeten.

2. C.W. Stoneking & His Primitive Horn Orchestra, 6 augustus in Effenaar

Het optreden van C.W. Stoneking in de Effenaar was steengoed. Stoneking nam het publiek mee naar de jaren 30 en naar plekken aan de andere kant van de wereld. Ook hier geldt: de uniciteit bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het optreden. Hoe vaak hoor je nou een zanger in een wit pak en een strikje hele vette blues zingen met een Australisch accent?

3. Fresku, 23 augustus in Gaslab

Eindhovens talentvolle rapper Fresku was tijdens de TU/e introductie door Studium Generale uitgenodigd om nieuwe studenten kennis te laten maken met Eindhovense hiphop. Ik was tijdens de intro op het terrein om verslag te doen voor Shift040, de Eindhovense studentenwebsite. Zodra ik hoorde dat Fresku in het Gaslab was, ging ik er heen. Ik heb twee (korte) optredens van hem bijgewoond en tussendoor met hem gesproken. De kersverse studenten stonden er wat stil bij, maar Fresku gaf alles en legde de voor hem typische emotie in de muziek. In het kleine zaaltje, met telkens een klein publiek, vond ik het erg vet en heel knap van Frisse.

Thomas is nog maar een paar maanden actief voor 3VOOR12/Eindhoven, maar wilde toch al graag meedoen. Hij stuurde drie namen in, in plaats van vijf met de volgende toelichting: Ik heb dit jaar veel muziek live gezien, maar relatief weinig daarvan was in Eindhoven. Ik kan er wel vijf in een overzicht opnemen, maar dan zou ik er middelmatige optredens in meenemen en dat doe ik liever niet.

De lijstjes met de mooiste muziekmomenten van 2011 worden op 28 december 2011 in een speciale 3VOOR12/Eindhoven radio uitzending op Studio 040 gepresenteerd. Luister mee van 21 uur tot 23 uur.