Eerste full-length Fahrenheit Twins voelt als nulmeting Eerste full-length Fahrenheit Twins voelt als nulmeting

In gesprek over Empire Of Sand en zijn publiek

, Tekst: Patric Muris

Eerste full-length Fahrenheit Twins voelt als nulmeting

In gesprek over Empire Of Sand en zijn publiek

Tekst: Patric Muris ,

Na een try-out in de Altstadt en een digitale release wordt de eerste langspeler van Eindhovense pop rock band Fahrenheit Twins op 14 april aanstaande ook nog even officieel aan je voorgesteld. Vanaf dan zal de cd ook fysiek te koop zijn. Een doordacht releaseplan met een behoorlijk eindfeest, daar schuilen vast stevige ambities achter. We vragen het de band zelf na afloop van de try-out.

In gesprek over Empire Of Sand en zijn publiek

Na de debuut EP ‘Your Moment In The Sun’ uit 2009 zijn de Fahrenheit Twins in de lente van 2011 terug met een nieuwe release, de eerste full-length: 'Empire Of Sand'. In de Altstadt is op 25 maart 2011, drie weken voor de releaseparty, de eerste preview te horen. Na afloop van de show, die psychedelischer is dan gebruikelijk, gaan we in gesprek met Sander (zanger, gitarist, toetsenist) en Teun (bassist), twee van de vier oorspronkelijke bandleden. Dat gebeurt iets na middernacht op een overvolle zolder van de Altstadt. 

Wat als eerste opvalt aan de samenstelling op het podium is het vijfde bandlid dat de toetsen van Sander heeft overgenomen en er zo nu en dan een trompet bij pakt. Sander licht toe: `Dat is Wouter Hardy die vandaag zijn debuut heeft gemaakt. Wouter zal ons vooral live ondersteunen. Fahrenheit Twins blijft een vierman formatie, alhoewel nooit precies valt te zeggen wat deze samenwerking verder nog oplevert.” Een extra bandlid voor de live uitvoering, het is tekenend voor deze jongens die hun muziek erg serieus nemen. Sander vertelt dat er sinds het begin van de band altijd al hard is gewerkt, maar dat er voor 'Empire Of Sand' nog een stapje extra is gezet: “We hebben onszelf een half jaar lang opgesloten in een garage waar we heel veel tijd hebben doorgebracht. We wilden graag alles zelf doen en er helemaal zeker van zijn, tot in ieder detail, dat het eindresultaat klinkt zoals wij het voor ogen hebben. Om dat te kunnen opbrengen, zijn sommigen van ons zelfs parttime gaan werken.”

Het zijn allemaal tekenen die het vermoeden, dat er serieuze ambities bestaan, bevestigen. Wat verwachten jullie dat 'Empire Of Sand' gaat brengen? “We verwachten niets, we hopen vooral dat het ons iets gaat opleveren. We hopen eenzelfde hoeveelheid liefde te krijgen als wij er zelf hebben ingestopt. Bijvoorbeeld dat al onze vrienden er zijn op avonden waarop wij spelen, dat zijn de mooiste avonden.” Dat klinkt wel heel ideologisch. De aanpak en de intensiteit waarmee jullie hebben gewerkt aan dit album spreken impliciet toch wel enige verwachtingen uit. Sander, die bijna de gehele tijd aan het woord is, geeft toe natuurlijk wel graag te groeien als band door deze release: “Het zou tof zijn als we meer geplugd worden, meer landelijke bekendheid krijgen en veel geboekt worden, maar we verwachten het niet. Dat komt ook door het eindresultaat van 'Empire Of Sand'. Wij zijn hier zelf zo tevreden over dat het minder van belang is of het ons ook succes gaat brengen. Deze muziek maken en aan een publiek kunnen laten horen, is altijd het voornaamste doel geweest. En dat is gelukt.”

Sander omschrijft het album vervolgens als onzichtbare kunst: “je hoort het wel, maar je ziet het niet.” Er valt een korte stilte waarna hij vervolgt: het is voor ons nu ook minder van belang wat anderen ervan vinden, bijvoorbeeld in tegenstelling tot ‘Your Moment In The Sun’, omdat we veel autonomer te werk zijn gaan. Door 'Empire Of Sand' staan we dichter bij onszelf waardoor het minder belangrijk is wat het publiek ervan vindt. Dit is het ware geluid van Fahrenheit Twins. Voor ons voelt 'Empire Of Sand' dan ook als een soort nulmeting. Het is één kloppend geheel.”

Het is duidelijk dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Wij denken zelfs dat dit album toegankelijker is en daardoor ook meer liefhebbers zal vinden. Teun herkent zich daarin en geeft aan dat op 'Empire Of Sand' wel nog steeds dezelfde diepgang is te horen, maar met een andere benadering dan op de debuut EP. “Ik weet zeker dat er publiek is voor deze plaat, het is nu aan ons om dat publiek te vinden.” Op de releaseparty wordt dat publiek alvast met enige zekerheid gevonden: Sander laat weten dat er al meer dan honderd kaarten zijn verkocht in de voorverkoop.

De persoonlijke benadering in de marketing is dan ook wel heel slim gedaan: bij gelijktijdige aanschaf van vijftien tickets of meer krijgt de koper er een gratis huiskamerconcert bij. ‘We gaan het nog druk krijgen, want er staan er al drie gepland. Maar dat geeft niet, huiskamerconcerten doen we graag.’ Ook slim gedaan: de cd kost na de releaseparty tien euro, maar bezoekers van het feestje krijgen hem gratis. Goed om te weten dan: een kaartje voor de albumpresentatie kost €7,50. 'Empire Of Sand' is ook, volgens het ‘name your price’ principe, te downloaden via Bandcamp. Een recensie van het album volgt binnenkort op onze website.

Fahrenheit Twins presenteren ‘Empire Of Sand’ op 14 april in de kleine zaal van de Effenaar met The Surs in het voorprogramma. Aanvang: 21.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen via Ticketservice en de kassa van de Effenaar.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven