Bestemming bereikt door Woody & Paul na tekenen bij Cool Buzz Bestemming bereikt door Woody & Paul na tekenen bij Cool Buzz

Een laatste openhartig gesprek met Woody over Heroes And Zero's

, Tekst: Patric Muris

Bestemming bereikt door Woody & Paul na tekenen bij Cool Buzz

Een laatste openhartig gesprek met Woody over Heroes And Zero's

Tekst: Patric Muris ,

Woody & Paul releasen 15 april hun nieuwe album ‘Heroes And Zero's’. De afronding van de opnames van de plaat is al een verhaal op zich dat netjes is gedocumenteerd in ons dossier ‘Van Rum On Board naar Heroes And Zero's’. Toen de plaat eenmaal af was, volgde een zoektocht naar een geschikt label. In gesprek met Woody over gemaakte keuzes en de achtergrond van het album.

Een laatste openhartig gesprek met Woody over Heroes And Zero's

Elf moderne protestliederen staan op het nieuwe album van Woody & Paul: ‘Heroes And Zero’s’. Woody & Paul zijn de frontmannen van de vierkoppige band die we afgelopen maanden volgden, zoals afgesproken tot aan de feitelijke release. Aanstaande vrijdag is het feest in de Effenaar waar het nieuwe album wordt gepresenteerd. Daarmee kan ons dossier, waarin de gehele weg van het laatste album ‘Rum On Board’ naar de aanstaande release is uitgeschreven, worden gesloten. 3VOOR12/Eindhoven nog eenmaal in gesprek met Woody over de zoektocht naar een label voor Heroes And Zero’s, de releaseparty en de betekenis van het nieuwe album.

We spreken af in een koffiebar en er wordt taart bij de koffie gegeten, want er is iets te vieren: na een spannende zoektocht en een maandenlang durend embargo (vanwege een overname van het gekozen label) is het hoge woord er dan eindelijk uit: Woody & Paul tekenen bij Cool Buzz. Na de felicitaties wordt bekend dat enige introductie over het label nodig is. Woody reageert: “Cool Buzz is een blues en roots label voor liefhebbers. Het is een specialistisch label in de niche; een niche waar wij van houden en ons zelf graag in terugvinden. Andere bands die daar hebben getekend zijn Cuban Heels en T-99.”

De laatste keer dat we elkaar spraken, was het album af en gingen jullie kijken bij welk label het album het beste onder gebracht kon worden. Jullie gaven toen aan dat het goed moet voelen en dat het label bij jullie moet passen. Dat blijkt nu dan gelukt te zijn, maar wat ging eraan vooraf? “Ja, dat is nu zeker gelukt. En we wisten het in september al, maar we mochten nog niks bekendmaken, omdat de besprekingen over de overname van het label toen volop gaande waren. Cool Buzz was eigendom van Hans Broere en Mischa van den Haring, maar zij wilden het graag verkopen. Goomah Music bleek de meest gegadigde. Zij zijn de nieuwe eigenaar, maar Cool Buzz blijft wel als eigen entiteit bestaan.”

Woody vervolgt: “Het was voor ons even spannend, omdat wij wel al een mondeling akkoord hadden met Cool Buzz maar nog geen contract hadden getekend. Dan is het altijd nog maar even bezien hoe de nieuwe eigenaar over ons denkt. Die vraagtekens werden echter al snel weggenomen door Hans die liet weten dat ons nieuwe album onderdeel van de overname is.” Dat is wel echt een mooi gebaar. “Ja, absoluut. Hans was direct al erg enthousiast. Hij is zelfs nog een keer naar Schijndel gekomen om ons te zien spelen. Dat was voor hem meer dan twee uur rijden, maar dat had hij er graag voor over.”

Was dat niet ook precies de overtuiging van een label waar jullie naar op zoek waren? “Ja, zonder meer. We hebben met veel labels gesproken, maar nergens kregen we het warme welkomstgevoel van Cool Buzz.” Er volgt een mooie anekdote over het toesturen van het album naar de verschillende maatschappijen: “We hadden bijna een cd, waar ‘voor Goomah Music’ op geschreven stond, naar Excelsior gestuurd. Daar kwamen we nog net op tijd achter. De envelop hebben we nog steeds, die is nooit op de post gedaan.”

Er waren dus ook gesprekken met Excelsior? Daar past een band als jullie toch ook goed bij. Waarom zijn zij het niet geworden? “Excelsior reageerde hetzelfde als heel veel labels. Ze vonden de plaat super, maar hoorde er geen hits op waardoor ze bang waren dat het niet op de radio wordt gedraaid. Het was altijd van ‘het album klinkt erg goed, maar ik hoor het niet op de radio voorbij komen.” Tja, begrijpelijk dat de grotere labels airplay belangrijk vinden, maar is het in Nederland niet juist zo dat alternatieve kwaliteitsmuziek zelden op de radio te horen is terwijl er wel duidelijk een markt voor is? “Wij stonden er ook iedere keer weer van te kijken, maar het werd vooral erg frustrerend dat we iedere keer opnieuw hetzelfde kregen te horen: veel loftuitingen, maar geen overtuigende aanbieding.”

Maar uiteindelijk kwam die er dan toch, van een label dat jullie hoog hebben zitten. Dat moet bevrijdend voelen. En nu? “Nu is het uitkijken naar de albumreleaseparty op 15 april. We hebben er zin in om veel live te spelen en de nummers aan het publiek te laten horen. De afgelopen maanden hebben we de release een beetje warm proberen houden door her en der wat op te treden waarbij Twee Meter Sessies en support van Mark Lanegan in Tivoli wel hoogtepunten vol erkenning waren.”

De releaseparty ziet er uit als een avondvullend programma, met veel bekenden van jullie. Wat kunnen we allemaal verwachten die avond? “We zullen veel nieuwe nummers spelen. Eentje zelfs samen met de Dixieband die ook op 'Heroes And Zero’s' te horen is.” Tussendoor laat Woody even weten dat de foto van het Henk Five orkest die op de opnamedag door ons is genomen ook terug zal komen in het artwork van 'Heroes And Zero’s' waarna hij vervolgt: “Naast ons zullen ook Mozes And The Firstborn en Ernest van Aaken optreden. En er is een expositie van Joshua van Iersel, de drummer van onze band. Er zijn hotdogs te koop en er draaien dj’s tussen de bands door en na afloop. Het wordt een mooie avond.” Een mooie avond als finish van de lange weg van 'Rum On Board' naar 'Heroes And Zero’s'.

Tot slot nog heel even het album: wat vinden jullie er nu zelf van? Is dit jullie beste of is die vraag bij voorbaat al retorisch? “Wij vinden dit het beste album dat we ooit hebben gemaakt. Het was technisch een enorm zware bevalling, maar we zijn blij met het eindresultaat. We zijn kritische perfectionisten die wijzer zijn geworden van het gehele proces: van de songwriting tot aan de opnames. Het is achteraf een leerproces gebleken waar wij als mens ook door gegroeid zijn.”

Na een korte stilte gaat de openhartigheid nog even door: “Dit album is veel frisser en origineler. Als we eerlijk terugkijken naar onze vorige albums waren die ook allemaal net niet goed genoeg. Als ik die nu nog eens beluister, heb ik altijd het gevoel dat ik nog net iets mis. Dat gevoel is er niet bij 'Heroes And Zero’s'. Terugdenkend aan één van onze eerste gesprekken wordt de vraag gesteld of dit hem gaat worden: wordt dit de plaat waarmee jullie die landelijke erkenning gaan krijgen en stappen gaan maken als band? “Wij hebben er wel vertrouwen in. De reacties zijn ook overal erg positief. De mooiste review kwam nog van Menno, onze geluidsman: alleen maar killers, geen fillers op Heroes And Zero’s. Dat was wel een fraaie.” Hij zal vast niet geheel objectief zijn, maar het is inderdaad een mooie quote. Eentje om het laatste gesprek en het dossier mee af te sluiten.

15 april om 21.00 uur start de releaseparty, de album celebration zoals Woody & Paul het zelf noemen. Vanaf dan is ‘Heroes And Zero’s’ ook te koop, zowel op cd als op vinyl. The Joker, Baby wordt de eerste single. Voor ons geen onbekende, want die is al vele malen voorbij gekomen in ons radioprogramma.

3VOOR12/Eindhoven in gesprek met Woody (en Leo Hoeksema namens Zwaardvis artistmanagement) op 12 maart 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven