De laatste der Mohikanen (11): Platenzaken in Nederland De laatste der Mohikanen (11): Platenzaken in Nederland

Bullit, Eindhoven

, Christiaan Walraven

De laatste der Mohikanen (11): Platenzaken in Nederland

Bullit, Eindhoven

Christiaan Walraven ,

Het gaat niet goed met platenzaken de laatste jaren. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij winkels die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. In deze editie Bullit te Eindhoven, waarvan we tweeënhalf jaar geleden berichtten dat de zaak zou verhuizen uit het centrum.

Bullit, Eindhoven

Het gaat niet goed met platenzaken de laatste jaren. Daarom gaat 3VOOR12 langs bij winkels die het waard zijn om een stukje voor om te rijden. In deze editie Bullit te Eindhoven, waarvan we tweeënhalf jaar geleden berichtten dat de zaak zou verhuizen uit het centrum.

Sinds de overname door Robby Geerings en de verhuizing naar de Tongelresestraat, meer dan twee kilometer uit het centrum, is er veel gebeurd in de winkel. In april van dit jaar verhuisde de speciaalzaak terug het centrum in, naar de huidige locatie op Stratumseind 64. Geerings: "Het gaat met ups en downs, dat heb ik onderschat. Het is heel erg zwaar geweest na de verhuizing en het ging gewoon  niet zoals gehoopt. Sommige vaste klanten kwamen wel mee naar Tongelre, maar bleken toch moeilijk vast te houden op die locatie. Het is te ver om te lopen vanuit het centrum."

Ondanks de verhuizing terug naar het centrum lopen de zaken niet makkelijk. "Toen bekend werd dat Bullit terug was in het centrum, kwam iedereen tegelijk. Daarna viel er een gat. Er waren in mei veel feestdagen waarbij mensen de stad uit gingen, het WK voetbal werkte niet mee en daarna gingen mensen op vakantie. Na de zomer zie ik toch wel weer meer mensen komen. Ze moeten de nieuwe locatie ook nog vinden natuurlijk."

Ook deze plek is waarschijnlijk maar voor korte tijd. "Dit is een tijdelijk verblijf. De eigenaar weet nog niet precies wat hij er mee wil, daarom mag Bullit hier zitten. Misschien kunnen we hier wel gewoon blijven dus; sowieso zitten we hier nog wel tenminste voor een jaar. Het blijft in beweging, maar dat houdt je ook scherp. Je moet je blijven vernieuwen."

Dat is ook in de winkel te merken. Er zijn plannen voor een koffiebar in de zaak, er zijn zo nu en dan instore optredens en er is al een merchandise afdeling met sneakers en shirts. Ook in de etalage kan je er niet om heen; er is zelfs geen enkele cd of plaat in de etalage te vinden. "Dat was eigenlijk omdat ik in de zomer platen in de etalage had staan waarvan de hele hoes verkleurd was en het vinyl gesmolten. Dat vond ik afschuwelijk. Toen heeft iemand anders de etalage gedaan en bleek dat mensen wel bleven staan om de schoenen te bekijken en dan toch naar binnen kwamen, dus ik heb het zo gehouden."

Van het digitale tijdperk heeft Geerings veel gemerkt. Met de Technische Universiteit om de hoek heeft Eindhoven een groep mensen die als eerste de digitale mogelijkheden (en daarmee het downloaden of online kopen) leerden kennen. De functie om mensen te attenderen op nieuwe muziek is in deze tijd eveneens minder nodig. Toch houdt Geerings vast aan het feit dat hij de klanten graag nieuwe dingen laat horen. "Ik kan niet anders; ben altijd met muziek bezig geweest. Het helpt ook om enthousiast te blijven, mensen hebben al zo veel gehoord. Gelukkig kan ik nog steeds ademloos raken van een mooie plaat."

Dat is bij het bezoek aan de winkel ook te merken. Verschillende vaste klanten komen binnen en worden bij voornaam gegroet, waarna Geerings één van de klanten zelfs gratis een cd mee naar huis geeft om te proberen. "Ik vertrouw mijn vaste klanten. Als ze het iets vinden, betalen ze volgende keer en anders geven ze hem terug. Soms ben ik tegen die tijd zelf al weer vergeten dat ik hem had meegegeven."

De grote ketens waar muziek verkocht wordt, zijn natuurlijk ook in de buurt  te vinden, maar mensen komen toch voor de echte platenzaak naar Bullit. "Ik baal er wel van dat soms mensen binnen komen en zeggen dat ze overal al naar een bepaalde plaat hebben gevraagd, maar dat ik het misschien wel heb. Dan denk ik: 'Waarom ben je niet gelijk bij mij gekomen als je denkt dat ik het wel heb?'. Er wordt misschien hard geroepen over Eindhoven rockcity, maar op die ene keer in de twee jaar dat Peter Pan Speedrock een nieuw album uitbrengt na is het wat kopend publiek betreft in ieder geval niet te merken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven