Serious Talent voor het goede doel

Veelbelovende muzikale acts slaan handen ineen in Effenaar

Tekst: Bart Jansen / Fotografie: Leon Versmissen ,

In heel Eindhoven zijn er vanwege het Glazen Huis 3FM Serious Request allerlei inzamelingsactiviteiten. 3FM en de Effenaar organiseren deze keer samen het Serious Talent Festival waar negen nieuwe opkomende talenten hun kunsten mogen vertonen. Handsome Poets, A Silent Express, Monks Avenue, Yasmin, Elske DeWall, The Hype, MakeBelieve, Ruben Hein en het onlangs uitgeroepen Serious Talent Krystl zijn vanavond aan zet om hun talent te laten zien!

Veelbelovende muzikale acts slaan handen ineen in Effenaar

MakeBelieve

Ondanks de heftige sneeuwval staan er al een groepje gillende meisjes voor de deur te wachten, het is dan ook niet verwonderlijk want de eerste band MakeBelieve mag vanavond aftrappen in de grote zaal.
Deze jonge band uit Groningen opgericht in 2006 maakt pure pop-rock wat goed in het geheugen blijft hangen. De fans van bands als Paramore, Simple Plan, All American Rejects maar ook het Nederlandse Destine kunnen gaan smullen!

Plus
Knallen maar! De (jonge) bezoekers worden vanaf minuut 1 ingepakt met pakkende pop/rock liedjes die makkelijk te onthouden zijn. Gillende meisjes schreeuwen de longen uit hun lijf terwijl een aantal oudere mannen verbaasd om zich heen kijkt en ziet hoe de menigte vooraan uit zijn dak gaat. De meeste nummers worden ‘vloeiend’ meegezongen hoewel zanger Joey Dussel dit ook meerdere keren aan het publiek vraagt. Een hoop Oooooooh’s en Aahhhhhh’s worden dan ook tot vervelends toe meegezongen. “Ach, wat maakt het uit? De jongelui van tegenwoordig houden hiervan” hoor ik een oudere man zeggen tegen zijn kameraad. En inderdaad het is catchy en gelikt maar erg lekker om naar te kijken en te luisteren!

Min
Erg orgineel is het allemaal niet. Je vraagt je bij elk nummer af of je deze niet eerder langs hoorde komen. Tot vervelends toe vraag je je af of je dit kunstje niet eerder hebt gezien. Zeker de oudere toeschouwer kijkt vertwijfeld om zich heen om toch maar eens een kijkje te nemen in de kleine zaal. Het akoestische moment in halfdurende set is onnodig en totaal niet passend bij de band. We willen hapklare pop-rock!

Conclusie
Het herhaaldelijk toespreken van het publiek om mee te zingen was niet nodig geweest. De kids vooraan zingen toch wel mee. MakeBelieve moet gewoon doen waar het goed in is, namelijk lekkere pop-rock liedjes maken! Deels hebben ze dit ook waargemaakt. De single ‘Another Night At The Disco’ is het hoogtepunt van de set waar zelfs de oudere toeschouwer toch stiekem mee neuriet.

7-

Yasmin

Yasmin is een jonge zangeres met een lekkere rockstem. Sinds juni is ze uitgeroepen tot Serious Talent. De geboren Maassluise wil Eindhoven wakker schudden. Wij zijn benieuwd!

Plus
Na de poprock liedjes van MakeBelieve zijn we klaar voor wat rauwere rock dit krijgen we dan ook van Yasmin.
Het publiek ontvangt de nummers goed en Yasmin laat zien waar ze goed in is namelijk: spelen! Daar houden wij in Eindhoven wel van. Yasmin doet erg aan Anouk denken zowel qua stem als performance. Yasmin laat zien dat ze ook nog een aardig potje gitaar kan spelen. Een positief gegeven dus. De single ‘Chemical’ wordt met volle overtuiging gespeeld. Dat is niet alleen terug te zien op het podium maar ook in het publiek waar de handjes toch langzaam maar zeker de lucht in gaan. We horen zelfs een cover van top 40 dance koning David Guetta in een rockend jasje! Of we hier zo blij mee moeten zijn is de vraag. Toch wordt het nummer door het publiek goed ontvangen! Hits hits en nog eens hits.
Pas maar op Anouk, Yasmin komt eraan!

Min
Ook deze keer is het niet erg vernieuwend. Yasmin heeft een dijk van een stem maar doet wel erg veel aan Anouk denken. Het samenspel met de band verloopt ook niet geheel vlekkeloos. Afgeraffeld komen de nummers over om het half uurtje speeltijd zo goed mogelijk te benutten. De cover van David Guetta’s Memories is wel heel makkelijk scoren aangezien dit nummer dood wordt gedraaid. Wederom de vraag: zitten we hier op te wachten?

Conclusie
Yasmin doet waar ze goed in is, spelen en rocken! Het is een genot om te kijken naar een tenger meisje met een dijk van een stem! Het gitaarspel in combinatie met haar stem is overtuigend, alleen de nummers mogen nog wel bijgeschaafd worden. Chemical is een overtuigende single, maar we willen we graag meer van dit soort nummers horen. Liefhebbers van Kane, Anouk en Stereo kunnen dit zeker waarderen maar erg origineel is het niet.

6

Monks Avenue

Uit de omgeving Hoogeloon is er een nieuwe band opgestaan. Een jong groepje schoolvrienden opereren vanuit een oefenschuur om leuke popliedjes te maken onder de naam Monks Avenue
Een Vlaamse topproducer (van o.a. Live, Stevie Ann, Johan Rammstein en U2) merkt deze jonge honden op en het gaat als een speer!

Plus
Monks Avenue is een bekende van de Effenaar: na eerder al in het voorprogramma te hebben gestaan van Valerius en Ginger Ninja zijn ze klaar voor de grote zaal van de Effenaar.
Als we ruim voor aanvang al de enorme merchandise stand van de heren zien, zijn de verwachtingen al hoog gespannen. Niet alleen t-shirtsje of een petje maar zelfs een riem voorzien van bandlogo staan in de verkoop.
Om 21.20 uur betreden de heren het podium en openen gelijk met aanstekelijke pop liedjes die goed in het gehoor liggen. Het samenspel is van een hoog niveau en zanger Arthur Wils heeft een fijne stem om naar te luisteren. Een rare vergelijking misschien maar bij vlagen doet zijn stem erg veel aan die van Phil Collins denken. Het publiek ontvangt de band zeer goed. Er wordt gedanst op de funky single ‘The Rain’. De mannen kunnen niet alleen funky nummers maken maar ook laten ook wat serieuzer werk aan bod komen. De perfect afsluiter ‘The Outside’ is een heerlijk nummer om naar te luisteren. Waar blijft het album?

Min
Echt heel origineel is het niet wat Monks Avenue doet maar is dat erg? De nummers zijn erg radio vriendelijk georiënteerd. De enige echte uitblinker is toch wel afsluiter The Outside waar Monks Avenue laat zien dat ze veel in huis hebben.

Conclusie
Na succesvolle shows als voorprogramma is Monks Avenue klaar voor het echte werk. De hoge verwachtingen worden waargemaakt.
De band is klaar voor een eigen show. Inmiddels is de tweede single ‘Virtual Reality’ net uitgekomen, nu is het nog wachten op het album dat steeds weer wordt uitgesteld door platenlabel Universal.

8

Ruben Hein

Het vierde optreden van de avond in de grote zaal van de Effenaar is bestemd voor Ruben Hein. In november stond hij ook al als support act van Justin Nozuka waarin hij een overtuigende show gaf. Drie dagen voor het Serious Talent Festival deed hij de Effenaar ook al aan als toetsenist van de band van Hans Teeuwen.
Ruben Hein wordt ook wel ‘de Nederlandse Jamie Cullum’ genoemd. Zijn muziek is vooral erg mooi en doet denken aan Miles Davis en Bill Withers. Onlangs is zijn debuutplaat ‘Loose Fit’ uitgekomen. De recensies liegen er niet om, we hebben een nieuwe belofte bij. Hoe zal dit live gaan klinken?

Plus
Iets na tienen betreedt Ruben Hein begeleid door zijn band het podium. Opvallend is al meteen dat het gehele podium wordt benut. We hebben het dus vanavond over de grootste band van de zaal. Het beroemde Blue Note jazzlabel waar Ruben Hein onlangs door is gecontracteerd, heeft veel vertrouwen in deze artiest en terecht! Elke jazzliefhebber kan genieten van zowel zijn zang als samenspel. Het is een genot om naar Ruben Hein en band te kijken. Zijn warme stem in combinatie met zijn pianospel blijven maar doen denken aan Jamie Cullum. Een hele goede me too.

Min
In de zaal merk je goed dat Ruben Hein toch wel de vreemde eend van de avond is. De jonge Make Believe en Monks Avenue fans zijn allang vertrokken en hebben plaats gemaakt voor de oudere toeschouwer. De aandacht van de toeschouwers is ver te zoeken. Om je heen worden er vele conversaties gehouden wat vooral tijdens de ingetogen jazzy nummers erg storend is. Neemt niet weg dat dit prima nummers zijn, een andere locatie zou gewoon beter zijn voor Ruben Hein.

Conclusie
Ruben Hein is hard op weg om een begrip te worden in het jazz circuit, maar toch komt het merendeel van de nummers niet helemaal over. De ingetogen nummers zijn saai om naar te kijken en te luisteren. Wat meer peper in de reet mag hij wel hebben. De grote zaal is een maatje te groot voor Ruben Hein maar potentie heeft hij wel!
Donderdag 31 maart 2011 is er een herkansing in de kleine zaal van de Effenaar.

6,5

Handsome Poets

Na Nederlandse indie sensatie Go Back To The Zoo hebben we er een nieuw band bij namelijk Handsome Poets.
Eerder dit jaar gaf de band al een aantal overtuigende shows tijdens het Popronde circus door heel het land. De muziek van Handsome Poets is het beste te omschrijven als energieke, toegankelijke indiepop. Dit belooft wat!
Als afsluiter van het Serious Talent Festival mag Handsome Poets zich muzikaal uiten voor een overvolle zaal. Kan de band met de druk omgaan?

Plus
De jonge honden van Handsome Poets betreden het podium en vanaf minuut 1 is het feest in de overvolle zaal! De band is geheel in stijl gekleed: met nette jasjes en mooie schoentjes helemaal klaar voor het grote gala. Plaatje compleet dus.
De nummers worden goed opgepakt door het publiek en het is een genot om naar te kijken! De eerste single van de band ‘Blinded’ bestaat uit hele toegankelijke indiepop waar voornamelijk de voorste rijen flink op los gaan. Publiek zingt al geleidelijk mee “I'm blinded, Let me show you the way”. De afsluiter en nieuwe single van de band ‘Dance The War Is Over’ brengt de grote zaal in extase! Alles wat de band doet en vraagt wordt hapklaar gevolgd door toeschouwers. De perfecte afsluiter dus!

Min
Er valt weinig op het optreden aan te merken. We willen meer van deze band zien en horen! Enige wat afgevraagd kan worden is of de band al genoeg materiaal heeft om langer dan een half uur te spelen.

Conclusie
Alsof de rattenvanger van Hamelen op zijn blokfluit aan het spelen is, laat Handsome Poets zien dat ze de naam Serious Talent eer aandoen! Een perfect optreden geeft de band in de grote zaal weer: een genot om naar te kijken en te luisteren. We willen meer van deze band zien! Daar lijkt de Effenaar het mee eens te zijn aangezien ze over een paar maanden weer terug mogen komen. Dan spelen ze als hoofdact in de kleine zaal.

9

Gezien: Serious Talent Festival, Effenaar op 23 december 2010.