In de ban van de Balkanbeats

Shantel en Bucovina Club zetten Effenaar op zijn kop

Tekst: Eline van Santvoort / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Stefan Hantel, beter bekend als Shantel, is een Duitse muzikant en dj en al jaren een begrip in de Balkan scene. Zijn swingende remixen van gypsy punk, folklore, woeste polka’s en elektronische invloeden hebben hem al tot de koning van de Balkan-pop gebombardeerd. Samen met het Bucovina Club Orkestar zet Shantel al jaren hele zalen op zijn kop. En zijn aanhang groeit.

Shantel en Bucovina Club zetten Effenaar op zijn kop

Oost-Europa is al generaties lang in de ban van Balkan volksmuziek, ook wel ‘zigeunermuziek’ genoemd. Maar opeens was daar een excentriek figuur die de West-Europese landen met deze muziekstijl wist te veroveren. Hoe? Door haar eenvoudigweg te mixen met pop, rock en dance. Het resultaat? Een grenzeloze nieuwe soort Europese popmuziek, waar je je niet tegen kunt verzetten…

Want dat deze stijl aanslaat, dat kunnen we niet ontkennen. Ook vanavond in de Effenaar blijken de aanstekelijke melodieën, Shantel’s extravagante voorkomen en onverwoestbare energie de perfecte mix voor een geslaagd optreden. Met zijn Bucovina Club Orkestar, dat maar liefst uit negen leden bestaat, weet hij binnen no time een feestje te bouwen en de hele zaal op zijn kop te zetten.

Verschillende hits van het debuutalbum 'Disko Partizani'  worden gespeeld, met als grootste meezinger de gelijknamige titelsong. In heel Europa werd dit nummer in 2007 met meer dan 3 miljoen views een ware YouTube sensatie. Ook Bucovina en Disko Boy ontbreken natuurlijk niet in dit rijtje.

Nieuw zijn de nummers van het in 2009 uitgebrachte album ‘Planet Paprika’. Voortbordurend op de opzwepende melodieën van het eerste album, zijn de nummers niet erg vernieuwend, maar nog wel even aanstekelijk en herkenbaar. Een voorbeeld hiervan is ‘Citizen Of Planet Paprika’ waarin hij aangeeft van een unieke planeet te komen waar iedereen gelijk is. “Ik houd er niet van om alles en iedereen maar in hokjes te stoppen. Dat geldt voor nationaliteit, maar ook voor muziek”, aldus Shantel. Met het nieuwe album hoopt hij hier voorgoed mee afgerekend te hebben: “Ik kom van Planeet Paprika, ik heb geen identiteit.”

Shantel is in vorm en dat zie je. Zijn nonchalante houding, ongenuanceerde bewegingen, de interactie met zijn Bucovina Club en het publiek; het performen lijkt hem met de paplepel ingegoten. Hij springt, hij entertaint, trekt rare gezichten en gooit er vreemde teksten uit. Hij loopt zelfs het publiek in en spoort iedereen aan door de knieën te gaan. Het publiek gehoorzaamt en vindt het prachtig. Zoals hij zelf al eerder aangaf in een interview: "De muziekcultuur in Europa werd een beetje saai, de ziel en emoties gingen verloren.” Dat hij er alles aan doet om hier verandering in te brengen, blijkt wel uit de show die hij ervan weet te maken.

Maar het is niet alleen maar entertainment deze avond. Shantel en zijn negenkoppige Bucovina Club Orkestar, bestaande uit violisten, blazers, een drummer, accordeonist en twee nieuwe achtergrondzangeressen, zorgen ook voor een muzikaal hoogstandje. Uiterst geconcentreerd, maar met een glimlach weten ze de muziek over te brengen. Explosieve snelle dancemixen worden afgewisseld met pakkende traditionele Slavische liederen en Jiddische klezmer.

Eén ding is zeker: Een bezoek aan een concert van Shantel staat garant voor een geslaagde en dansbare avond. Jong, oud, alternatief, commercieel; iedereen wordt meegezogen in de aanlokkelijke roep van de balkan beats.

Wijd het aan de melodieën, de ritmische Oost-Europese muzikanten of de uitzinnige sfeer. Van één ding ben ik na vanavond echter overtuigd: West-Europa is in de ban van de Balkanbeats!  

Gezien: Shantel & Bucovina Club Orkestar, Effenaar, 12-12-2010.