2010 volgens clipmaker Teemong

Over video’s van Fresku, Redlight Boogie en Lucky Fonz III

Atze de Vrieze ,

Hij is de partner in crime van Fresku, een van de meest opvallende nieuwe namen in de Nederlandse hiphop. Hij produceert en rapt zelf een beetje, maar het meest bekend werd Eindhovenaar Teemong de afgelopen jaren door zijn videoclips. 3VOOR12 maakt nader kennis met Teemong aan de hand van drie van zijn clips uit 2010 en drie van zijn favoriete clips, van M.I.A, The Roots en Cee-Lo Green.

Over video’s van Fresku, Redlight Boogie en Lucky Fonz III

Hij is de partner in crime van Fresku, een van de meest opvallende nieuwe namen in de Nederlandse hiphop. Hij produceert en rapt zelf een beetje, maar het meest bekend werd Eindhovenaar Teemong de afgelopen jaren door zijn videoclips. De lijst met artiesten waarmee hij werkte is zo langzamerhand indrukwekkend. 2010 was een topjaar voor Teemong, al was 2009 nog drukker. "Toen zei ik ja tegen alles wat op mijn pad kwam, dit jaar heb ik beter gekozen." 3VOOR12 maakt nader kennis met Teemong aan de hand van drie van zijn clips uit 2010 en drie van zijn favoriete clips van anderen uit dit jaar, van M.I.A, The Roots en Cee-Lo Green.

Fresku – Kutkop
Video: Teemong
"Ik ken Fresku nu een jaar of vier. We hebben dezelfde muzieksmaak en hetzelfde gevoel voor humor. Voor zijn album heb ik het grootste deel van de beats geproduceerd, en ook deze clip gemaakt. Ik heb eigen twee soorten stijlen, het serieuze dramaspel en dit soort maffe clips. We hadden vrijwel geen budget, en in twee weken tijd hebben we steeds kleine stukjes opgenomen. Die clip was een obsessie, ik kon 's nachts niet slapen omdat allerlei ideetjes door mijn hoofd spookten. Veel dingen werden geïmproviseerd, en dat wil ik ook graag. Zo kwam Fresku op een ochtend met een pluizige afro bij me aan. We hebben hem een zwerversjasje aan getrokken en met een fles drank in een steeg gelegd. Begin volgend jaar ga ik nog een clip maken met Fresku."


 
Redlight Boogie ft Sean Price
Video: Teemong
"Redlight Boogie belde me dat Sean Price in Amsterdam was om een track op te nemen met hem. Of ik wilde komen om te filmen. Sean Price is een held van me, dus ik heb mijn camera gepakt en ben op weg gegaan. In de studio werd op dat moment het nummer geschreven en direct opgenomen. De beelden uit de studio heb ik thuis versneden met fragmenten uit mijn dvd-collectie thuis. Dat heb ik eerder gedaan. De eerste clip die ik maakte was voor Swagger Like Us van T.I., puur uit verveling. Sommige mensen die dat clipje op YouTube zagen dachten dat het de officiële video was. Jammer genoeg is de video al snel van YouTube verdwenen. Het werd voor mij pas echt serieus toen ik gevraagd werd de clip voor Winne's Lotgenoot te maken."

 Lucky Fonz III – Jongens
Video: Teemong
"Ik vind Jongens een heel mooi nummer. Daarnaast was ik blij met deze opdracht omdat ik ook graag andere dingen dan hiphop wil doen. Het was een uitdaging om een clip te maken met acteurs, zonder de artiest erin. De hoofdrol wordt gespeeld door Bertil, de broer van Fresku, die ook in de Kutkop video zit. Hij is eigenlijk fotograaf. De clip is geschoten in Eindhoven, gewoon bij ons om de hoek. In eerste instantie zou ik veel dichter bij het liedje blijven, maar uiteindelijk heb ik het oorspronkelijke verhaal losgelaten. Ik vraag mezelf ook wel eens af wat mij nu precies onderscheidt van andere clipmakers, maar kennelijk kan ik het gevoel van een nummer goed overbrengen. Voor begin volgend jaar heb ik een aantal dingen op de planning staan, maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen. De grootste uitdaging voor 2011 wordt het maken van een korte dramafilm. Het is nog niet helemaal rond, maar de kans is groot dat we ermee aan de slag kunnen."M.I.A – Born Free
Video: Romain Gavras
“Ik ben een groot fan van die regisseur. Voor deze gewelddadige clip had hij al een veelbesproken video gemaakt voor Justice. Ik vind het heel interessant dat hij ruimte aan iedereen laat om het zelf te interpreteren. Hij wil per se niet uitleggen wat hij ermee bedoelt. Zelf heb ik een clip gemaakt die mensen grof vonden, voor Gikkels. In de clip wordt een rapper in skinny jeans gemarteld en ondergepist. Dat vonden mensen te ver gaan, voor ons was het meer komedie.”The Roots ft Monsters Of Folk – Dead God 2.0
Video: Jason Goldwatch
“Een video die je tot de laatste seconde moet zien. Rapper Blackthought van The Roots rijdt in een taxi. Tijdens de clip krijgt hij allemaal andere mensen in zijn wagen, tot hij in de laatste scène door een van hen overvallen wordt. Je ziet hem twijfelen tussen het geld en zijn pistool. Uiteindelijk geeft een familiefoto de doorslag. The Roots is sowieso een van mijn favoriete hiphop acts. Al hun albums zijn heel goed.”Cee-Lo Green – No One’s Gonna Love You
Video: Skinny
“Mooie clip, de sfeer past goed bij het liedje. Het verhaal is niet ingewikkeld, maar het werkt wel. Je ziet een man en een vrouw die hun huis uit gezet worden en vervolgens besluiten Amerika rond te reizen. Je ziet dat ze allerlei mensen ontmoeten en van elkaar genieten, tot het moment dat ze samen van een rots willen springen, maar hij blijft staan. Vanaf dat moment heeft zij zoiets: laat maar.”