Niet te missen: muziek steeds belangrijker exportproduct van Eindhoven Niet te missen: muziek steeds belangrijker exportproduct van Eindhoven

Poppodia in heel het land staan vol met ‘onze artiesten’

, Tekst: Patric Muris

Niet te missen: muziek steeds belangrijker exportproduct van Eindhoven

Poppodia in heel het land staan vol met ‘onze artiesten’

Tekst: Patric Muris ,

De vele albumreleases van artiesten uit Eindhoven hebben ervoor gezorgd dat ze weer op pad gaan om de nieuwe plaat te promoten. Het is leuk om te zien dat veel poppodia onze betere bands niet zijn vergeten, hun ontwikkelingen hebben gevolgd en direct een uitnodiging hebben verstuurd na de release. 3VOOR12/Eindhoven volgt ze en somt even op.

Poppodia in heel het land staan vol met ‘onze artiesten’

The Risque doet het een beetje in omgekeerde volgorde: in december gaan zij de studio in om hun eerste langspeler op te nemen. De meer dan aardige EP die eerder dit jaar werd uitgebracht, heeft genoeg krediet opgeleverd om gevraagd te worden door Popronde waarbij ze uit zijn gekomen bij ‘De Onderbroek’ in Nijmegen. Deze naam alleen al is het schrijven van dit stuk waard. Op 13 november staan ze tijdens Popronde Eindhoven in Altstadt. De volgende show buiten de stadsgrenzen is op 25 november in 013 in Tilburg.

Suimasen heeft de langst verwachte nieuwe plaat uitgebracht. Dat de programmeur van Vera hen niet vergeten is, valt te verklaren door hun laatste show daar begin deze eeuw. Het optreden van Suimasen werd toen door bezoekers van Vera benoemd tot het beste concert van het jaar. Ze staan er opnieuw op 5 november om de dag erna door te reizen naar Rotterdam waar ze ’s avonds in Exit op het podium staan. Onze uitnodiging voor de volgende 3VOOR12/Eindhoven clubavond op 5 februari 2010 hebben ze geaccepteerd evenals die van 3VOOR12/Utrecht waar ze 26 november op de clubavond zullen verschijnen. Een band als Suimasen moet je ook niet alleen voor jezelf willen houden.

Die andere band die al is bevestigd voor de volgende editie van Club 3VOOR12/Eindhoven, Bird, heeft al veel optredens buiten Eindhoven achter de rug de afgelopen jaren; is zelfs nog eens in Berlijn terecht gekomen zoals werd onthuld in gesprek met ons. Het kunstzinnige drietal staat op 15 oktober in CBK te Dordrecht en op 1 november in Villa Ockenburgh in Den Haag.

Ondanks dat LEFT het zo druk heeft met hun titel als 3FM Serious Talent, hun eerdere deelname aan ‘Next Best Band’ en de release van de videoclip van ‘Better Off’ blijven ze volop optreden: Via Enschede (29 oktober, Atak) reizen ze naar Amsterdam (31 oktober, The Waterhole) waarna ze even in de buurt zijn voor Nirwana in Lierop, op 14 november, om vervolgens weerdoor te gaan naar Groningen (19 november, Platformtheater) en Rotterdam (28 november, Watt). Ook die andere uithoek, Zeeland, wordt niet overgeslagen: op 30 januari staan ze op het podium van De Piek in Vlissingen.

Barbabob speelt zijn rootsblues voornamelijk dichter bij huis: na een uniek akoestisch optreden in Rambler eind deze maand gaan ze op 7 november naar Veldhoven (Lokaal 8). Ze staan ook op twee ‘buiten het seizoen festivals’: op Festival Ketrock in Meijel (15 november) en op het Rocking Into Heaven festival in Schijndel (13 mei). De meeste kilometers worden gemaakt onderweg naar Tilburg waar ze op 20 november in 013 staan, samen met The Responders en Woody en Paul.

De zeemansliederen van laatstgenoemde zijn te horen in Haarlem (Patronaat, 30 oktober), Deventer (Burgerweeshuis, 5 december), Groningen (Cafe Pakhuis, 11 februari 2010) en in Nijmegen waar ze op 10 december samen met Stuurbaard Bakkebaard staan geprogrammeerd in een van de leukste zalen van Nederland: Doornroosje.

Leuke nieuwkomer in de Eindhovense muziekscene ‘Hangover Sunday’, afgelopen maandag nog te gast in ons radioprogramma op EFM, mag na de release van de EP al naar het te hippe Panama in Amsterdam (13 november). Daarvoor staan ze nog op Utopia in Drunen (6 november). Check hun website voor de videoclip van het aanstekelijke Dear Somebody of bestel gewoon direct die EP inclusief DVD (!) voor een paar euro op de website. Bij deze beloofd: niet goed, geld terug.

Ook Eindhovense Hip Hop wordt goed gewaardeerd buiten onze regio: Kempi stond onlangs nog op een zwaargewichten Top Notch avond in de Melkweg en Fresku speelt dit weekend (zondag) op de langste Hip Hop dag van het jaar: tijdens Definitie van Dopeheid treden meer dan 20 Hip Hop acts op, verspreid over alle zalen van 013. Dit terugkerende festival is steeds meer de Roadburn van de Hip Hop aan het worden.

Het zal hier niet bij blijven en dit overzicht zal ook ongetwijfeld onvolledig zijn. Het geeft aan dat ‘onze muziek’ ook buiten Eindhoven gehoord wordt. 3VOOR12/Eindhoven heeft wel een idee wie de volgende veroveraars zijn. Heb jij dat ook, wil je aanvullen of reageren, dan kan dat hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven