Muziekcentrum Frits Philips presenteert: Confessions. “Het concert van het jaar.” Muziekcentrum Frits Philips presenteert: Confessions. “Het concert van het jaar.”

Componist van Antony & The Johnsons en Björk komt graag naar Eindhoven

, Tekst: Patric Muris

Muziekcentrum Frits Philips presenteert: Confessions. “Het concert van het jaar.”

Componist van Antony & The Johnsons en Björk komt graag naar Eindhoven

Tekst: Patric Muris ,

Woensdag 25 november vindt er een bijzonder concert plaats in Muziekcentrum Frits Philips waar de gehele organisatie naar uitkijkt. Er wordt zelfs gesproken van het concert van het jaar.

Componist van Antony & The Johnsons en Björk komt graag naar Eindhoven

Dat schept hoge verwachtingen van namen die nog niet overal even bekend zijn. Echter, mensen die muziek schrijven voor bovengenoemde namen behoeven eigenlijk weinig introductie.

Met zo’n indrukwekkende staat van dienst krijgen ze die natuurlijk wel: Nico Muhly is een componist uit New York die belangrijke bijdragen heeft geleverd aan de veel geprezen albums ‘Veckatimest’ van Grizzly Bear en ‘Crying Light’ van Antony & The Johnsons. Laatstgenoemde heeft leuk genoeg datzelfde album eerder dit jaar gepresenteerd in het Muziekcentrum.
Nico Muhly kenmerkt zich door het schrijven van arrangementen waarbij popmuziek en klassieke muziek wordt gecombineerd. Een bijzondere combinatie die zowel bij Antony & The Johnsons als bij Björk duidelijk terug te horen zijn. Luister naar Oceania van Bjork voor een indruk van het pianospel van Nico Muhly.

De fascinatie van muziek is onbegrensd voor de eigenzinnige Nico Muhly die ook geraakt kan worden door op zichzelf staande geluiden zonder dat deze in beginsel muzikaal zijn. Onlangs is hij in de ban geweest van het geluid dat wordt veroorzaakt door twee langs elkaar snerende messen. Na een lang proces is het hem gelukt om dit te digitaliseren. Toen hij vernam dat in Eindhoven ooit eens de eerste elektronische muziek in een laboratorium is opgewekt, wist hij zeker meer van onze stad te willen zien.

De nog maar 28 jarige Nico Muhly speelt piano en zal op 25 november ondersteuning krijgen van Teitur, een singer-songwriter met wie hij ook samenwerkt voor de soundtracks van ‘Confession videoclips’. Dit is een project waarin homemade video’s met een bekentenis door hen worden voorzien van een soundtrack. Teitur is de winnaar van de Deense MTV Award voor ‘beste zanger’. Hij toerde al samen met singer-songwriters als Rufus Wainwright en John Mayer. Zijn best of album 'All My Mistakes' krijgt hoge rapportcijfers van grote internationale kranten en tijdschriften waaronder The Guardian en Uncut. Vanavond zijn beide heren performers met een sterke visuele ondersteuning.

Confessions klinkt vernieuwend en veelbelovend. Kwaliteit staat in ieder geval garant en voor slechts €15 is het ook prima om eens af te wijken van de vaste route en iets heel nieuws uit te proberen. Mocht je in het bezit zijn van een kaartje voor de Whale Watching Tour, die eerder deze maand een stop had in de Effenaar, kun je zelfs zo doorlopen bij de kassa van Muziekcentrum Frits Philips. Oftewel, deze is van het huis.

Confessions met het Holland Baroque Society ensemble is op 25 november te zien om 20.15 uur in Muziekcentrum Frits Philips.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven