Topnotch battle in Dynamo tijdens Zieke Zuiden

Kempi en Fresku heftig in gesprek

Tekst: Patric Muris ,

De flyer van Zieke Zuiden laat duidelijk twee gezichten tegenover elkaar zien. Twee kwade gezichten. Ze zijn niet blij met elkaar, maar leven wel onder dezelfde paraplu. De paraplu van Top Notch, het grootste Hip Hop label in Nederland. Wat eerder niet voor mogelijk werd gehouden, gaat zaterdag gebeuren: Kempi en Fresku op één podium. In Eindhoven.

Kempi en Fresku heftig in gesprek

Kempi is al jaren de ambassadeur van Hip Hop uit Eindhoven. Naar eigen zeggen heeft hij Eindhoven op de kaart gezet. Hij stond onlangs nog op een zwaargewichten Top Notch avond in de Melkweg, Amsterdam. Daar mocht hij zich meten met namen als Dio, Flinke Namen, The Opposites en Winne.
Heavy Weight categorie dus; in Nederland misschien wel het hoogst haalbare podium.

Fresku wordt betiteld als hardste nieuwkomer. Als hij deze week dan ook nog eens drie State Awards wint waaronder best rookie en beste single (Twijfel) laat hij zijn adem wel heel nadrukkelijk voelen in de nek van Kempi. De bekendste rapper uit Eindhoven viel buiten de prijzen. Wel werd zijn mixtape ‘3.2 Du Evolutie Van Een Nigga’ nog naar nummer drie gestemd. Als artiest eindigde hij zelfs als tweede, achter Winne. In die top vijf is Fresku nog niet eens terug te vinden, maar er bestaat geen twijfel over dat het volgend jaar zomaar anders kan zijn. Kempi heeft al eens aangegeven de manier waarop Fresku zijn succes bereikt niet op prijs te stellen. Hij veroordeelt het zelfs.

Voor de promotie van Zieke Zuiden is een filmpje gemaakt waarin beide rappers, al dan niet geënsceneerd, voor het eerst te horen krijgen dat ze met elkaar op het podium staan. Beide reageren furieus. Er wordt tegen van alles aan getrapt en iedereen lijkt het te moeten ontgelden. Op het einde van het filmpje vertelt Fresku, buiten bereik van de camera, dat het leuk was om te acteren. Kempi rectificeert helemaal niets. De enige vraag die na afloop overeind blijft is dezelfde als die wordt gesteld in de achtergrond muziek van het promotiefilmpje: “zij zijn de bazen van Eindhoven, zij gaan toch geen ruzie maken?”

Kempi en Fresku tijdens Zieke Zuiden, te zien op 19 december 21.00 uur in Dynamo.