De mooiste muziekmomenten in Eindhoven van 2009

De redactie van 3VOOR12/Eindhoven blikt terug met persoonlijke favorieten

Redactie ,

3VOOR12/Eindhoven blikt terug op afgelopen jaar: wat waren volgens ons de muzikale hoogtepunten in Eindhoven van 2009? Deze vraag wordt beantwoord door enkele redactieleden. Het maximum is gesteld op vijf momenten per deelnemer. Sommigen hebben zoveel moeite met kiezen dat er nog lijstjes onderweg zijn.

De redactie van 3VOOR12/Eindhoven blikt terug met persoonlijke favorieten

Het was muzikaal een bijzonder goed jaar voor Eindhoven. Even terugblikken: STRP festival, Extrema Outdoor en Fuck You We’re From Eindhoven was goed voer voor dance liefhebbers. Er waren exclusieve shows zoals de wereldpremière van Confessions en het peperdure concert van Anthony & The Johnsons. Er kwamen diverse bands van formaat naar onze stad zoals The Gaslight Anthem, White Lies en Mando Diao.

Fresku vertegenwoordigt Eindhoven met maar liefst drie prijzen tijdens het Nederlandse Hip Hop gala. Het Klokgebouw schudde dit keer eens niet op zijn grondvesten vanwege housebeats, maar vanwege een bijeenkomst van metal liefhebbers. Suimasen kwam terug met een nieuw album en veel nieuwe bands werden opgericht. Veel van die nieuwe aanwinsten hebben indruk gemaakt. Tijdens bandjeswedstrijden, tijdens ons radioprogramma of tijdens de wederopstanding van onze clubavond. En dat is terug te zien in de lijstjes.

 

Sanne Reiniers | Redactielid, schrijver en radiopresentatrice 3VOOR12/Eindhoven:

Eindejaarlijstjes, ik ben er nooit zo goed in. Ik vergeet de helft van wat er is gebeurd aan het eind van het jaar, waardoor het meer lijkt op een lijstje van de fijnste muziek van het afgelopen half jaar in plaats van het gehele jaar. Maar goed, soms gebeuren er toch van die dingen die je ineens weten te ontroeren of te verblijden. Ik heb het geluk om elke maandagavond een radioshow te mogen presenteren onder vermelding van 3VOOR12/Eindhoven. Veel van deze momenten hebben zich dan ook afgespeeld tijdens deze radioshow, wat de ultieme gelegenheid blijkt voor unieke muzikale momenten.

1) Bird live in de studio van EFM.

Een band die mij helemaal stil wist te krijgen en geloof me: dat lukt men niet vaak. Ik had het liefst gewoon deze band een uur laten spelen: geen presentatie, niks. Gewoon een uur lang Bird in de studio, kaarsjes erbij en kippenvel kweken. Adembenemend mooi.

Naarmate de hogere cijfers volgen, hoe korter de tekst. Hoe mooier het moment, hoe minder woorden nodig zijn om dit uit te leggen.

2) Novastar live op Paaspop.

Ook Joost Zweegers wist ervoor te zorgen dat ik alles en iedereen om mij heen vergat. Op Paaspop stond hij te spelen voor een volle tent van dronken boeren en zelfs die wist hij op miraculeuze wijze stil te krijgen. En dat is knap. Heel knap. Nog nooit klonk Never Back Down zo oprecht als deze keer omringd door bier en weiland.

3)  Starsailor – Alcoholic live in de Effenaar.

Simpelweg omdat Starsailor het sinds tijden weer eens lukte om een grote zaal behoorlijk stil te krijgen. Dat lijkt tegenwoordig een steeds lastigere opgave. Met het prachtige Alcoholic leek iedereen even al het bier en de mensen om zich heen te vergeten: zoals het hoort.

4) The Risque Live in de studio.

Een ander moment dat ik nog vers in het geheugen staat, is de rockband The Risque die live de hele boel af wist te breken in de studio. Bijna elke keer als er een bandje komt, staan ze gezellig bij me in het hok. Ingetogen en akoestisch. De mannen van The Risque wilden dat even heel anders doen: een volledig drumstel werd uit de kast getrokken. Dit leverde een prachtig beeld op: tussen alle bureaustoelen van EFM stonden versterkers, een drumstel en maakten muziek opeens onderdeel uit van de werkvloer. Mooier kan het niet.

5) Hunting The Robot te gast als lokaal talent bij EFM.

Nadat ze Popsport hadden gewonnen, leek het me een logisch gevolg om deze jongens eens in de studio uit te nodigen. Op MySpace luister ik wat nummertjes en sta verder niet stil bij de leeftijd die de jongens zouden hebben. Voor mij totaal onverwacht komen er opeens vier hele jonge gastjes zelfverzekerd de studio binnenwandelen. Tijdens de uitzending weten ze nog niet zo goed wat ze nou precies moeten vertellen. Verlegen, bescheiden maar wel recht op hun doel af, zo wordt vrij snel duidelijk. Dat winnen van Popsport was nog maar het begin. Na dit gesprek was het dan ook kristal helder: deze jongens konden wel eens groot gaan worden.

 

Patric Muris | Schrijver, redactielid en radiopresentator 3VOOR12/Eindhoven:

Terugblikkend op de agenda van Eindhoven 2009 kwam ik erachter dat ik gemiddeld meer concerten heb gezien dan een jaar aan weken telt. Dan is het maximum van vijf bijna een straf terwijl ik dol ben op lijstjes. Net als Sanne presenteer ik iedere maandagavond 3VOOR12/Eindhoven radio op EFM. Ook mijn absolute hoogtepunt heeft daar plaats gevonden. Het mooie is dat deze ervaring ieder willekeurig moment herbeleefd kan worden via de link naar het filmpje hiernaast.

1) Hunting The Robot - Carnival live in de studio van EFM.

Ruim een week na het optreden op onze clubavond kwamen deze jongens een bezoek brengen aan het radioprogramma van 3VOOR/Eindhoven. Op mijn verzoek dit keer niet met de gebruikelijke elektronica en de energieke drums van Lloyd, maar geheel akoestisch. Drie nummers werden er gespeeld en net toen ik dacht dat het niet mooier kon worden, kwam de laatste uithaal van Elvin. De cameraman wist nog net op tijd om te draaien om het moment vast te leggen. Dankjewel daarvoor, want daardoor is het eindeloos nagenieten.

2) Bird –The Devil And The Deep Sea live voorafgaand aan spruitjesrock interview.

Zoals gebruikelijk bij een Spruitjesrock interview speelt de band eerst een paar nummers vooraf. “We doen er nog eentje” werd besloten. ‘Die ene’ was ’The Devil And The Deep Sea’. De band was warm gespeeld en ging steeds meer op in de eigen muziek. We zaten met zijn allen in een kringetje totdat Bardt besloot om op te staan om zich vervolgens helemaal te verliezen in zijn zang. ‘Die ene’ gaf mij het gevoel zo enorm bevoorrecht te zijn om daar, op dat moment, te mogen zijn.

3) Clubavond 3VOOR12/Eindhoven in Effenaar.

Toen mij werd gevraagd of ik mede organisator wilde zijn van de wederopstanding van onze clubavond dacht ik gelijk aan de mogelijkheid om jonge bands een podium te geven dat ze in mijn ogen verdienen. Zowel Hunting The Robot als The Sofu Sessions hadden tijdens hun mini-sessie voorafgaand het Spruitjesrock interview laten zien toe te zijn aan een hoofdpodium in eigen stad. Als ze dat dan krijgen en het vervolgens helemaal waarmaken, zorgt dat voor een ultieme avond.

4) Teitur, Nico Muhly en Holland Baroque Society  - Don’t I Know You From Somewhere tijdens Confessions in Muziekcentrum Frits Philips.

Eindhoven had de wereldpremière van Confessions; een project van begenadigde muzikanten die de soundtrack schrijven van ingestuurde You Tube filmpjes. Het was mijn eerste kennismaking met Teitur. Zijn warme, soepele stem met eindeloos bereik was deze avond volledig gevuld met pathos en dat is nou precies wat je nodig hebt bij ‘filmmuziek’.

5) Can’t Stand Me Now - Peter Doherty in Effenaar.

Geen beloofde band, geen verwachte trammelant (ok, op merchandise incidentje na), geen Last English Rose en al zeker geen volle zaal, maar wel een boeiende persoonlijkheid die het ook prima alleen af kan. Op één gitaar. Het origineel van Can’t Stand Me Know klinkt hard en vol agressie, maar deze avond was de uitvoering akoestisch, vredelievend en vooral heel erg mooi.

 

Leon Versmissen | Fotograaf 3VOOR12/Eindhoven:

Mijn top 5 van een jaar muziek in Eindhoven. Natuurlijk mogen de spruitjesrock artiesten niet ontbreken, maar ook oude en nieuwe reuzen als Monster Magnet en Milow  hadden hier tussen kunnen belanden. Na veel wegstrepen zijn uiteindelijk de onderstaande 5 overgebleven.

1) Hunting The Robot @ Spruitjesrock.

Voorbij gaan aan Hunting the Robot is niet mogelijk dit jaar. Mede dankzij hen ben ik met Patric begonnen met het Spruitjesrock Dossier. Op 23 juni deden we met Hunting The Robot het eerste interview.

2) 3VOOR12/Eindhoven clubavond @ Effenaar.

Natuurlijk hoort er bij 3VOOR12/Eindhoven een eigen clubavond met live muziek. Vijf september speelden er vier artiesten, waaronder Hunting The Robot en The Sofu Sessions. Deze twee bands vielen al bij diverse talentenjachten en lokale festivals in de prijzen. Daar gaan we in de toekomst zeker meer van horen.

3) Mindpark @ TAC.

Mooie liedjes met een experimentele inslag. Dit trio uit onder andere Eindhoven is op het moment bezig hun debuutalbum op te nemen.

4) Cinema Bizarre @ Effenaar.

Het was weer even geleden dat ik bij een concert was waarbij het in de zaal gegenereerde geluidsniveau niet onder deed voor het volume op het podium. De heren en/of dames van Cinema bizarre lukte het. In combinatie met de talloze knuffelbeesten die op het podium belandden een memorabel concert.

5) FuckYouWereFromEindhoven @ Ijzeren man.

Een erg goede sfeer hing er rond het openlucht zwembad met een gevarieerd aanbod dancemuziek op een stuk of tien podia. Gratis en voor niets.