Absynthe Minded sluit ‘hun’ jaar waardig af in propvolle Effenaar

Laatste show van het jaar maakt indruk

Tekst: Rachel Sloven/Fotografie: Richard Bekkers ,

Het was behoorlijk proppen in de kleine zaal van de Effenaar, afgelopen zondag. Maar het was het allemaal waard. Voor Absynthe Minded was het de laatste show die ze gaven dit jaar. “Misschien is dit wel de allerlaatste show die jullie zien in 2009” stelt zanger Bert Ostyn. Misschien wel, maar mooi wel op de valreep nog even één van de mooiste optredens van 2009.

Laatste show van het jaar maakt indruk

Het was een goed jaar voor Absynthe Minded. Het jaar waarin het vierde, titelloze album uitkwam en waarmee de Gentenaren in België in één klap een status verwierven die te meten is met die van dEUS, een dikke tien jaar geleden.

Niet dat de andere drie platen niet om aan te horen waren, in tegendeel, maar dit album heeft de juiste balans van pop, rock, jazz met zigeuner invloeden en een vleugje funk. Kortom: alles wat een muziekliefhebber zich maar kan wensen. Complexe nummers worden gecombineerd met lekkere melodieën, zonder al te commercieel te worden. Vandaar ook waarschijnlijk dat de band naast de schare fans in eigen land nu ook in de rest van Europa voet aan de grond begint te krijgen.

Het eentonige, psychedelische ‘Multiple Choice’ is misschien een beetje vreemd gekozen als opener, maar dan hebben we dat maar gehad. Wat volgt is een mooie mix van uptempo nummers en gevoelige liedjes. De toehoorders zijn zichtbaar onder de indruk. Tijdens rustige nummers als ‘Oh the Longing en ‘Moodswing Baby’ is het doodstil in de zaal.  

Er komen veel nieuwe nummers voorbij, waaronder uiteraard de singles ‘Heaven Knows’ en ‘Envoi’. Voor de laatste bewerkte zanger Bert Ostyn de tekst van het gelijknamige gedicht van Hugo Claus en vertaalde dit naar het Engels. Bassist Sergej van Bouwel op elektrische basgitaar en contrabas en Jan Duthoy op toetsen zijn fenomenaal. Maar het is vooral violist Renaud Ghilbert op viool, mondharmonica en trompet, die Absynthe Minded haar unieke geluid bezorgt.

Ghilbert zorgt er tevens voor dat er ook nog wat te zien valt op het podium, want qua presentatie mag het wel wat vlotter allemaal. Als Ostyn niet zo vriendelijk zou glimlachen naar het publiek, was het bijna alsof ze daar alleen stonden. Gelukkig maakt de muziek alles goed. Of het nu ‘oude’ bekende nummers zijn als ‘My Heroics, Part One’ en ‘Plane Song’, of onbekendere liedjes ‘I am a Fan en het opzwepende ‘Stuck in Reverse, alle vier de albums grijpen vanavond, hoe verschillend ze ook moge zijn, naadloos in elkaar en dat lukt niet veel bands.

Dit is waarschijnlijk niet alleen het laatste optreden van het jaar voor de band, maar wellicht ook de laatste keer dat ze in de kleine zaal van de Effenaar stonden. Nog even en Absynthe Minded is België ontgroeid. Nu is de rest van de wereld aan de beurt.

Absynthe Minded, gezien 27 december 2009 in de Effenaar.