The Spades spelen hun laatste kaart The Spades spelen hun laatste kaart

Rock ’n’ Roll Revue in De Effenaar

, Tekst: Niena Bocken/Fotografie: Ilvy Maijen

The Spades spelen hun laatste kaart

Rock ’n’ Roll Revue in De Effenaar

Tekst: Niena Bocken/Fotografie: Ilvy Maijen ,

Na 10 jaar is het definitief. Tenminste, als we frontzanger Denvis moeten geloven; The Spades stoppen ermee. En zijnde één van de ereleden van de Eindhoven Rockcity familie, vraagt dat natuurlijk om een gepast afscheid. Dat afscheid zal bestaan uit een 25-tal afscheidshows door heel Nederland. De opening van deze clubtour vindt plaats in de Effenaar waar The Spades hun afscheid vieren met Ottoboy, Fury161, The Deaf en – hoe kan het ook anders - DJ Dikke Dennis.

Rock ’n’ Roll Revue in De Effenaar

Fury 161 maakt ondanks haar roots in Rotterdam eveneens deel uit van de Rockcity familie; met leden van 69 charger en 7zuma7 is deze band genetisch verwant aan The Spades en horen de heren ook thuis op dit partijtje. Fury 161 speelt zeer dansbare garage rock’ n roll met hier en daar een vleugje 60’s. Dat valt te merken aan het publiek; meeknikkende hoofden, tappende voeten en tikkende handen zijn bij elk nummer te spotten. De zaal is sowieso al redelijk gevuld voor een support act. Misschien is dit een leuke band in de line-up voor het volgende Speedfest? Aan hun kwaliteiten zal het niet liggen.

The Deaf is de separatie-individuatiefase van Spike tussen Barry Hay en zichzelf. Althans, zo lijkt het. Gitarist/frontman Spike speelde jarenlang in geënsceneerd poppunkbandje Di-Rect. In 2007 besloot hij samen met twee andere Haagse muzikanten om een nieuw geluid te laten horen. The Deaf is het resultaat.

De band mag zich vanavond in Eindhoven bewijzen en dat doen ze. De songs die The Deaf brengt zijn  rauw, maar ook redelijk poppy. Sterk punt van de band is het aandeel van bassiste Janneke (waar hebben ze die vandaan geplukt?), die een behoorlijk deel van de vocalen voor haar rekening neemt en wier podiumpresentatie dik in orde is. De samenzang van Janneke en Spike zorgt voor een bijzondere klank in deze muziek. Wat wel opvalt is dat de (hoge)zang van Spike minder krachtig overkomt dan die van Janneke. The Deaf kan rekenen op heel wat bijval uit de zaal. Vanuit de spelonken van de Effenaar klinkt een enkele keer een meisjesstem; ‘Di-Rect!!’, maar voor de rest lijkt iedereen het bestaan van die band door deze show te zijn vergeten. En dat is misschien maar goed ook.

En dan is het de beurt aan The Spades. Net op tijd, want het gemiddelde alcoholpercentage lijkt in zeer snel tempo op te lopen. De zaal is eigenlijk niet ontzettend vol, maar misschien is dat omdat men stiekem toch wel verwacht dat dit niet de laatste keer is dat het The Spades aanschouwt. Het eerste nummer dat de band speelt knalt in ieder geval. The Spades hebben ook live blazers op het podium staan die de rock’ n roll sound nog een extra boost geven. Dit is overigens een element dat op de nieuwe cd ('Above The Law, Below The Belt'; uitgekomen in 2008) ook veel wordt gebruikt. Een bijzondere dimensie in deze muziek! De band speelt alsof het niets bijzonders is. Maar goed, het is ook pas de eerste show van de afscheidstournee. En afscheid nemen is nooit leuk, dus kun je beter doen alsof het ook niet gaat gebeuren.

De band wisselt wat oudere nummers af met nieuwe nummers en vooraan wordt schandalig fout gedanst door enkele vreselijk zatte bezoekers. Maar dat mag dit soort muziek typeren. Naarmate de show vordert, komt het publiek wat meer los en druppelen er ook wat meer mensen de zaal binnen. Denvis maakt er geen sentimenteel gezemel van, maar gewoon een lekker Eindhovens Spades ‘ fiske’. Bij de toegift en laatste deel van de set is het partijtje compleet als leden van Fury 161 en The Deaf het podium betreden om de laatste songs van dit aller-aller-allerlaatste optreden van The Spades in de Effenaar muzikaal te ondersteunen.

Dat was het dan….of toch niet? Waarschijnlijk twijfelt niemand eraan dat uit dit afscheid weer hele mooie nieuwe initiatieven binnen het genre gaan ontstaan. Het blijft toch familie...

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven