Hollandse Nieuwe The Sugarettes: een klein mannetje met twee grote vrouwen ernaast

Zanger Joep: “Maar eigenlijk zijn we met zijn vieren”

The Sugarettes komen uit Eindhoven. Ooit begonnen als duo in een huiskamer is het inmiddels uitgegroeid tot een kwartet. Kenmerkend is dat de drumcomputer de basis vormt van de rauwe rockliedjes. “Maar die wordt door een echte drummer geprogrammeerd,” verdedigt zanger Joep. The Sugarettes zijn Hollandse Nieuwe.

Zanger Joep: “Maar eigenlijk zijn we met zijn vieren”

Joep begon ooit The Sugarettes, samen met Mariska. Inmiddels is het lofi-huiskamerduo uit Eindhoeven uitgegroeid tot een rock kwartet. 3VOOR12 belt met zanger Joep om hem te vertellen dat hij Hollandse Nieuwe is.

WIE OF WAT ZIJN THE SUGARETTES?
“Wij zijn vier mensen uit Eindhoven en maken lofi-pop. Mariska en ik zijn begonnen in de huiskamer. Daar hebben we een demo opgenomen die je nu gratis kunt downloaden. We hebben er inmiddels goede reacties van OOR, KindaMuzik en Fret op gekregen. Nu willen we een plaat opnemen.”
“Meestal begin ik bij het schrijven van onze liedjes met de drumcomputer. Dan jam ik een beetje en daarna komt een liedje. Mariska voegt dan haar ding toe. We werken impulsief. Ik heb niet veel verstand van drums en drumcomputers. De drums worden daarom nog gepolijst door de drummer. Eerst waren we dus eigenlijk een duo.”

VANWAAR DE NAAM?
“Ik vond het goed klinken en het dekt de lading: we maken simpele liedjes. Er zit een ook een ‘female touch’ in. Mensen denken dat we een meidenband zijn,”

HET 3VOOR12 OORDEEL: EEN STEVIG ROCKFUNDAMENT ZOALS SONIC YOUTH ZE BOUWT, DAT LEKKER COMBINEERT MET DE PJ HARVEYACHTIGE HYSTERIE. ALLES IS GOED DOORTIMMERD, MAAR HET ONTSPOORT NOOIT ECHT.
“Jaja… . Ik kan mij er wel in vinden. We maken neurotische muziek en blijven binnen de kaders”


KEUZES:
DRUMCOMPUTER OF DRUMMER?
“Nu kies ik nog voor de drumcomputer. Dat is zo ontstaan en het werkt goed. Het album doen we dus nog met de drumcomputer. Live gaan we de drums live triggeren.”

SUIKER OF SIGARETTEN?
“Sigaretten heb ik afgezworen. Doe maar suiker dus.”

STUDIOBAND OF PODIUMBEESTEN?
“We groeien van studioband uit naar podiumbeesten. Maar we hebben tot nog toe pas een kwartier opgetreden en zijn nu vooral bezig in de oefenruimte. Allemaal hebben we wel ervaring in andere bandjes. Nu zie je een klein mannetje in het midden en twee grote mooie vrouwen ernaast.”


WAAROM SPEEL JE?
”Het is een drive, een noodzaak. ”

WAT WIL JE BEREIKEN?
”Ik wil een mooie plaat maken. Aan beroemd worden heb ik geen behoefte.”

WAAR SPEEL JE?
“We spelen op 22 december in Altstadt in Eindhoven.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR THE SUGARETTES KOMEN KIJKEN?
“Het wordt een verpletterend half uur en vanwege de girlpower op het podium natuurlijk. Hahaha!”