Onlangs werd de nieuwe lichting bekendgemaakt die meedoet aan talentontwikkelingstraject Drentsch Peil XL. Ook de band Radiant Sculptures uit Emmen doet mee. We spraken met Zoey (zangeres) Angelo (basgitarist), Nick (gitarist) en Jordi (drummer) over Drentsch Peil XL en wat er allemaal op ze afkomt in het zonnetje op een terras in Assen.

De band bestaat nog maar één jaar (leuk detail, ze vierden hun éénjarig jubileum de dag voor het interview). Daarom was het ook een goed idee om mee te doen aan een talentontwikkelingstraject als Drentsch Peil XL. “We waren eigenlijk al te oud voor Popsport, maar wilden onszelf wel heel graag verder ontwikkelen.” Omdat de band nog aan het begin van hun carrière staat kan je tijdens zo’n traject vaak op het podium staan, jezelf laten horen en daar feedback op krijgen waar je ook weer van leert. “Door te ontwikkelen en het talent laten zien dat je hebt, en we willen natuurlijk heel graag onze muziek naar buiten brengen.”

'Datingsite' voor muzikanten

De leden leerden elkaar kennen via een soort datingsite voor muzikanten: Muzikantenbank. Daar leerden Nick en Jordi elkaar kennen. Een gezamenlijke connectie van de twee heren kende Angelo weer en zo kwam hij bij de band. Zoey kwam bij de band nadat ze tijdens een jamsessie samen speelden. En, ze is ook nog eens de vriendin van de drummer.


Voor de mensen die de band nog niet kennen, qua muziek maken ze alternatieve rock (garage rock, surfrock, postpunk en shoegaze). De band haalt inspiratie uit Mazzy Star, Jesus and Mary Chain en Slowdive en doordrenkt hun muziek met een etherische, dromerige en luidruchtige sound. Daardoor ontstaat er een boeiende en sonische ervaring.

Drentsch Peil

De introductie voor Drentsch Peil is inmiddels geweest en de band heeft de andere deelnemers ontmoet. “Het was heel fijn om andere gelijkgestemde bands te ontmoeten, maar ook natuurlijk andere artiesten hier uit Drenthe. Muziek brengt elkaar samen en dat is belangrijk.” De band vindt het ook een fijn om zichzelf te laten horen tijdens de aankomende peilsessie. “Het is gratis voor het publiek, en voor ons is het een mooie kans om te laten horen wat voor muziek wij maken.” Ze staan dan ook heel graag open voor de feedback van de coach en van het publiek. Pas na de peilsessies wordt er bekendgemaakt wie de coach is.

Voor de aanstaande peilsessie (zaterdag 17 juni) is de band enthousiast, maar ook een beetje zenuwachtig. Ze begrijpen echter dat deze gevoelens onderdeel zijn van het proces om zichzelf voor de eerste keer aan het publiek te laten horen. “Het is vooral een gezonde spanning om voor de eerste keer je eigen geschreven nummers te laten horen en te zien wat het publiek ervan vindt.”

Wat wil de band eigenlijk na het hele Drentsch Peil traject? Wat zijn hun ambities? Ze willen heel graag hun muziek releasen op allerlei verschillende platforms en wellicht een album uitbrengen. Daarna willen ze vooral veel spelen op verschillende plekken in het land. “En misschien dat we onszelf dan wel inschrijven voor de Popronde.”

Singles
Het debuutalbum wordt wellicht dit jaar nog uitgebracht, want daar hebben ze genoeg nummers voor geschreven. Eerst zullen er wel wat singles uitgebracht worden om te kijken hoe het publiek reageert op deze relatief nieuwe band. Of dat nog tijdens Drentsch Peil gaat gebeuren of erna is iets waar de band nog even over moet gaan nadenken. Met de hulp van de coach kan er op dat punt dan ook een knoop doorgehakt worden.

'Misschien schrijven we ons wel in voor de Popronde'

 

 

 

Nog geen andere optredens

Op de peilsessie van Drentsch Peil na staan er nog geen andere optredens gepland voor de band. Ze willen graag het traject afronden en zich oriënteren, maar Nick heeft al wel een kleine verrassing. “Ik heb wat mails gestuurd naar poppodia om onszelf te introduceren. Niets staat nog vast en ze hebben ook nog niet gereageerd, maar het is een begin.”

Wat dat betreft staat de toekomst nog helemaal open voor deze jonge band. Zoey was een klasgenoot van enkele andere muzikanten in Groningen, dus ze heeft ook enkele connecties met potentieel voor de toekomst. Zo zou de band de mogelijkheid kunnen hebben om een concert te openen voor een grotere band.

Peilsessie in Podium34
Mocht je nieuwsgierig zijn naar de muziek en niet zo lang kunnen wachten om de band eens te zien spelen. Dan is het mogelijk om naar de (gratis) peilsessie van Drentsch Peil XL te komen. De band speelt zaterdag 17 juni in Podium34 in Borger. De avond begint om ongeveer 20.00 uur en naast de Radiant Sculptures zijn ook nog de Blue Attics en Almost Weekend te zien. Kom dus zeker even langs om je ‘local heroes’ te supporten!