“Justin!” wordt er luid geroepen in de zaal. De ruimte in het schoolgebouw van NHL Stenden zit propvol met vrienden, familie en geïnteresseerden. “Zo gaat het thuis nou ook,” lacht de gedaante op het podium. Gehaast komt een slungelige jongeman de verhoging op. “Daar ben ik al,” zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht. Het is een stemmingmakend begin voor de singlerelease van Justin Ripassa’s nieuwe single.

De negentienjarige Justin Ripassa neemt plaats naast zijn vader, die vandaag de eer heeft gekregen om alles aan elkaar te praten. “Dat zou een lange avond worden,” grapt hij. “Gelukkig heb ik slechts vier briefjes!”

‘Passing By’ is de tweede single van Justin Ripassa. Voor het maken van de plaat kreeg de jonge zanger subsidie van de provincie Drenthe. Het was voor hem dan ook een hele eer dat Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma van de provincie Drenthe aanwezig was bij de presentatie. Als tweede spreker stapt zij het podium op om nog een woordje te doen. Het doet haar goed om veel jonge mensen in de zaal te zien, ze richt haar woorden dan eerst ook voornamelijk op de leeftijdsgenoten van Ripassa. “Je kunt wel talent hebben, maar zonder hulp wordt het een puinhoop.”, legt ze uit. “Zelfs Justin lukte het niet,” grapt ze, “Dus wat we vooral met z’n allen moeten doen, is elkaar bij de hand pakken en vooruit helpen.”

Klijnsma’s speech is inspirerend en doet een Drents muziekliefhebber goed, maar deze avond vallen haar woorden in het niet met de liefde die rondom Ripassa hangt. Zijn vader haakt de verhalen aan elkaar met prachtige anekdotes, waar ergens onder het laagje humor een gouden hart verstopt zit. Vol trots praat hij over internationale radiostations die interesse hadden in Ripassa’s music, zijn zoon’s concerten in Cardiff en Zuid-Engeland en over lokaal succes.

Dan neemt hij even een pasje terug en wordt het serieuzer: de gezondheid van Ripassa komt namelijk meerdere keren voorbij. “Mensen vragen mij wel eens: hoe houdt je jezelf op de been als je gezondheid niet meewerkt en het even niet wil,” begint hij, “maar dat komt eigenlijk door de mooie mensen om je heen die je energie geven.” Hij begint, nog net niet met tranen in zijn ogen, de vele mensen te bedanken die hem gesteund hebben in de weg naar waar hij nu staat.

Misschien komt het wel door de liefde in de zaal, maar met dit gevoel in je achterhoofd klinkt het vlotte ‘Passing By’ precies zoals het moet: energiek, zonnig en vol met leven. Het nummer is een echte earworm en bijbehorende video van Iris Sijbom toon een Justin Ripassa in de bloei van zijn leven. Het is dan ook, net als Klijnsma al eerder zei, maar de vraag wanneer we Ripassa weer zien voor een volgende single-release.