"Wie is die jongen, en wat gaat hij doen?" Dit kreeg de kersverse winnaar van Popsport Drenthe, Stijn de Wild te horen tijdens zijn optreden in de finale. Toen viel hij dus al op. Natuurlijk kreeg hij ook feedback: "Ik mag wat botter zijn en het hoeft niet allemaal beleefd." Stijn was het hier wel mee eens en het is zeker een goed aandachtspunt, maar toch is hij van zichzelf heel bescheiden.

"Ik had ook helemaal niet verwacht dat ik zou winnen." Hierin laat Stijn al die bescheiden kant zien. Wat hij niet doorheeft is dat ze voor hem in de rij staan, want eigenlijk was hij vorig jaar al benaderd om mee te doen aan Popsport. Jan Stam had de singer-songwriter al benaderd via Facebook. "Ik was toen nog bezig met mijn examens, en dat vond ik nét iets belangrijker", vertelt Stijn. Dit jaar had hij een tussenjaar en kon hij zich wel richten op het project. 

Tijdens de eerste workshop ontmoette Stijn Gerhardt Heusinkveld. "Toen ik mijn eigen liedje ging spelen merkte ik gelijk dat hij en ik op één lijn zaten." Stijn trok de stoute schoenen aan en vroeg Gerhardt gelijk of hij zijn persoonlijke coach wilde zijn en zo geschiedde. "Hij heeft mij echt ontzettend veel geleerd en we hebben heel veel gewerkt aan reharmonisatie, aan teksten, aan dynamiek, opbouw en de presentatie van de liedjes." Bij de nulmeting kreeg Stijn te horen dat hij heel volwassen klonk, maar dat er eigenlijk maar een heel onzeker jongentje stond te spelen, verschuilend achter zijn gitaar. Dit mocht wel meer opengebroken worden. "Die onzekerheid is wel kleiner geworden, maar de bescheidenheid is er nog steeds wel een beetje."

Bij Popsport kijken ze juist naar de ontwikkeling van de artiesten. "Dat is wel het mooie van het project. Dat niet de beste wint, maar de persoon die zich het meest ontwikkeld heeft." Tijdens het landelijke traject neemt Stijn de feedback van de jury ook zeker mee om daar dan verder op te bouwen. Hij krijgt dan ook weer een nieuwe coach en nieuwe workshops, dus er valt weer genoeg nieuws te leren. Stijn begint dan ook aan een studie Communicatie en Multi Media Design in Utrecht. Gelukkig valt de studie goed te combineren met Popsport: "De studie is veel werk, maar daarnaast ga je toch wel enorm veel leuke dingen doen. Muziek maken is mijn hobby, dus dat is geen verplichting."

Na het landelijke traject heeft Stijn eigenlijk nog geen plannen. Geen album of single? "Ik heb daar eigenlijk niet over nagedacht. Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat mensen mij daadwerkelijk goed vinden." De bescheiden winnaar moet duidelijk nog even laten bezinken dat mensen hem wel degelijk goed vinden. "Ik wil wel graag al mijn nummers uitbrengen, maar dat moet ook maar gewoon gebeuren." Als afsluiting van Popsport gaan ze wel naar de studio van De Staat, De Basis, in Nijmegen. Hier gaan ze dan wel een nummer en videoclip opnemen. "Ik wil wel iets naar buiten brengen, maar alleen als ik hier écht tevreden mee ben."

Er staan wel wat optredens al gepland, voornamelijk via Popsport. Het loopt allemaal een beetje in elkaar over. "Ik heb natuurlijk vanuit Popsport op het Bevrijdingsfestival in Assen gespeeld. Dit vond ik erg leuk, maar Assen is wel een beetje klein. Wel een ontzettend mooie locatie, maar door het slechte weer kwamen er toch wel wat minder mensen kijken. Al ben ik wel echt dankbaar dat ik in Assen heb mogen spelen." Volgend jaar misschien kijken naar een grotere plek, zoiets als Zwolle of Groningen.

Stijn heeft goed nagedacht over de toekomst. Als Popsport is afgesloten, wat zijn dan zijn plannen? Als hij wordt ontdekt dan stopt hij niet meteen met zijn studie. "Dan heb ik altijd iets om op terug te vallen. Ik sluit ook niet uit dat de muziek gewoon te combineren is met een baan in de multimedia design. In de muziek kan je van de één of de andere dag niet meer interessant genoeg zijn, dus dan is het wel fijn dat je een basis hebt."

De toekomst is dus nog niet helemaal duidelijk, maar Stijn gaat er wel helemaal voor om over 10 jaar muzikant te zijn. "Dat lijkt mij toch het mooiste dat er is."