Bevrijdingsfestival Drenthe bomvol Drentse acts

Tekst: Mar Jan van Dorsten ,

Het Bevrijdingsfestival in Assen zou Bevrijdingsfestival Drenthe niet zijn, als het niet vol zou staan met Drentse acts. Maar liefst 27 Drentse acts zijn verspreid over het festivalterrein aan de Baggelhuizerplas te beluisteren op diverse podia. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Sena Performers Stage

De Sena Performance Stage is het podium voor opkomend muziektalent. Het podium wordt geprogrammeerd door Kunst en Cultuur Drenthe. 

Via Hit The North (HTN) - een samenwerkingstraject tussen de drie noordelijke provincies - spelen er op elke noordelijke Bevrijdingsfestival drie Hit The North acts. In Drenthe spelen de Pendants (Friesland HTN) en Boyz in the Woods (Groningen HTN) als niet Drentse HTN acts.

Sorry John speelt namens Drenthe op Bevrijdingsfestival Leeuwarden en The Heck op Bevrijdingsfestival Groningen. De twee bands spelen tevens op de Heroes Stage in Drenthe. 

Naast de Drentsche acts mogen de Haagse bands G.O.D. (Heroes stage) en The Hazzah (Sena Stage) het podium betreden. Dit in samenwerking met Haags Pop Centrum. Kunst en Cultuur Drenthe en Haags Pop Centrum wisselen onderling een paar Drentse en Haagse acts uit. 

Leif de Leeuw Band mag de avond afsluiten op het Sena podium.

GG and the Cruisers

Speelduur:  13:00 - 13:30
Genre: Blues

De band weet moeiteloos 'Oldschool' Blues met 'Newschool' Blues te combineren. Een mix van verschillende stijlen met veel eigen werk en bewerkingen van tradionele Bluessongs. 

Saint Martinez

Speelduur:   14:15 - 14:45
Genre:       Americana/ Indierock

Saint Martinez is de Drentse act die via Hit The North op het Sena podium staat. De band bestaat nog maar kort, maar stond afgelopen januari al op Eurosonic in Groningen. Ze maken een mix van americana en indierock, door Delta blues geïnspireerde gitaar riffs, piano- en orgelspel en drums. 

Bekijk hier hun nummer: Sanctuary

Blanco

Speeltijd:  20:30 - 21:00
Genre:       Hiphop

Blanco is de nieuwe Hiphop sensatie uit Meppel. Dit wordt één van hun eerste optreden, maar de leden hebben al ervaring opgedaan in andere formaties (o.a. Hyperactief, Milly en Tilly). Het trio bestaat uit twee rappers en een producer/ dj die ook backup vocalen doet. Ze maken melodieuze hiphop met een zweverig randje. In Drenthe is Hiphop erg bijzonder, omdat er maar weinig Drentse acts bovenkomen. 

Bekijk hier hun nummer: Groen

Local Heroes Stage

Wie naar de Avika Local Hoeres Stage gaat ervaart een en al Drentse bands. Alle acts behavle de afsluiter G.O.D. zijn Drentse acts. Het middagprogramma van 13:00 tot 16:00 wordt ingevuld door de Popsport 2018 deelnemers en drie Kunstbende acts. 

Het avondprogramma is voor een groot deel samengesteld door de stichting PopmixArt uit Assen in samenwerking met K&C. 

Insert Bandname

Speelduur: 12:00 - 12:15
Kunstbende Drenthe act

Insert Bandname is ontstaan op de gitaarschool Bart Mooten. De band is piepjong, zowel in leeftijd als in de jaren dat ze actief zijn. Maar de band heeft al eigen songs. Wij horen het graag om klokslag twaalf.

Kim Sturre

Speelduur: 12:15 - 12:30
Winnares Kunstbende Drenthe 2018 & Deelnemer Popsport

De jury van Kunstbende was onder de indruk van Sturre haar eigen song. Op 30 juni staat ze in de landelijke finale van de Kunstbende. Maar eerst mag ze haar kunsten vertonen op Bevrijdingsfestival Assen. 

Brent

Speelduur: 12:30 - 13:00
Kunstbende Drenthe act

Brent is al een tijdje bezig met het maken van elektronische muziek. Hij omschrijft zijn muziekstijl als een mix van mysterieuze, complexe melodieën en donkere drops met rauwe bas-geluiden. Ook maakt hij eigen producties. 

Justin Ripassa

Speelduur: 12:30- 12:45
Popsport act

Ripassa is een jonge singer-songwriter uit EmmenHij wordt momenteel begeleidt via het traject Talentscout (samenwerking Kunstbeweging en The Bake Shop Emmen). Als delnemer aan Popsport Drenthe staat hij op de Heroes Stage. 

The Rack Rebles

Speelduur: 13:00- 13:15
Popsport act

De vier-koppige band The Rack Rebles is ontstaat rondom de tweelingbroers Martijn en Robin de Jonge. De band uit Assen maakt garagerock en heeft al een aardig eigen repertoire opgebouwd. 

Indian Rivers

Speelduur: 13:30 - 13:45
Popsport act

De drie heren van Indian Rivers zorgen ervoor dat het publiek na The Rack Rebles nog even in de harde rock blijven hangen. De band uit Assen verzorgd een rauwe gitaarsound, ondersteunt door een strakke dubbele bass drum. Hierover wordt onverstaanbaar hard overheen geschreeuwd, met heel wat reverb. 

Hugo Brent

Speelduur: 13:45- 14:00
Kunstbende Drenthe act

Brent won bij de Kunstbende Drenthe in de DJ categorie, maar werd ook tweede bij de categorie muziek. De jonge DJ is van vele markten thuis. Naast draaien is hij te beluisteren als zanger/ rapper. 

Sorry John

Speelduur: 14:30 - 15:00
Hit the North act

Sorry John was in 2017 winnaar van Drentsch Peil XL. Op het moment nemen ze deel aan het talentontwikkelingsproject Hit the North. Vanuit dit traject staat de band ook op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Sorry John maakt dansbare pop/ rock muziek. De band heeft al twee singles uitgebracht en is druk bezig met het maken van nieuwe muziek.

 

The Mash

Speelduur: 15:15 - 15:30
Popsport act

De jonge vijf-koppige band uit Emmen verzorgt rock hits van o.a. Green Day, Led Zeppelin en Foo Fighters. 

Rivers

Speelduur: 15:30 - 15:45
Popsport act

Het jonge duo Rivers zorgt voor een stevige dosis Electronische muziek. Hun voorbeelden? Martin Garrix, Afrojack en Hardwell. 

D-Brak

Speelduur: 15:45 - 16:00
Popsport act

D-Brak is nog maar twaalf jaar oud, maar mag nu al zijn kunsten vertonen op het Bevrijdingsfestival. De jonge DJ uit Assen draait Future House/ Big Room. 

WhatTheFunk

Speelduur: 16:15 - 16:30
Popsport act

De formatie uit Assen rondom zangeres/ rapper Lisa Eising bestaat nog maar kort. De band maakt een bijzondere cross over van jazz, funk, hip hop en pop.

Tim Kamphuis

Speelduur: 16:30 - 16:55

De singer-songwriter Kamphuis maakt toegankelijke popliedjes waarin hij de luisteraar verrast met een eigenzinnige twist. Begin dit jaar bracht de muzikant zijn debuut EP uit. Zijn single Pretty Girl werd gedraaid op 3FM. 

Luister hier zijn nummer Pretty Girl. 

Nadua

Speelduur: 17:30 - 18:00

De singer-songwriter uit Assen heeft Indische Roots van haar vaders kant. Haar teksten worden begeleid met rustige gitaarspel. Ze kreeg haar gevoel voor muziek al toen ze vrij jong was. 

Blues Juice

Speelduur: 18:00 - 18:45

De naam verraad het al, de vierkoppige band verzorgt een stevige dosis blues. De band maak BluesRock 'n Funk. Ze noemen zichzelf: een supercharged power kwartet.

Kidd Nebula

Speelduur: 19:15 - 19:45

Kidd Nebula is een solo project van Bradley Berkholst, maar is live te bewonderen met zijn vierkoppige band. Hij maakt een combinatie van funk, alternative rock en synthesizers, met een punkmentaliteit. Kidd Nebula heeft al twee EP's uitgebracht. 

Cave Canem

Speelduur: 20:15 - 20: 45

Cave Canem heeft al flink wat podium ervaring. De band, opgericht in 2010 besloot vanaf 2013 akoestische rock covers te spelen. Ze spelen nummer van o.a. Pearl Jam en John Denver.

The Heck

Speelduur: 21:15 - 21:45
Hit the North act

Terwijl Sorry John namens Hit the North in Leeuwarden hun muzikale kunnen mogen tonen, mag The Heck dit op het Bevrijdingsfestival in Groningen doen om daarna ook het podium in Drenthe onveilig te maken. De band maakt 60's gargagepunk en was begin dit jaar nog te zien op Eurosonic. De band heeft onlangs een single uitgebracht. 

 

Grinner

Speelduur: 22:15 - 22: 45

Het drietal van Grinner maakt Underground Hard Rock and Roll. Ze hebben eigenzinnige donkere songs met een flinke dosins grooves.

Dance Stage

Het Bevrijdingsfestival Drenthe heeft een heuze Dance stage. Maar liefst twaalf DJ's mogen hier hun kunsten vertonen, zowel grotere al net beginnende DJ's. De middag staat in het teken van de Drentse acts geselecteerd door Kunstbende en Freedom Dance. 

DJ's via Kunstbende & Freedom Dance

Thyrza

Speelduur: 12:00 - 12:15 

Ondanks dat Thyrza nog vrij kort aan het draaien is, heeft ze al een paar grote feesten in het Noorden op haar naam staan. Haar stijl? Urban tot aan de beste classics van vroeger. Ze eindigde derde bij de kunstbende DJ Drenthe. 

RemQ

Speelduur: 12:15 - 12:30

RemQ is met zijn jonge leeftijd al aardig wat jaren actief als dj. Hij wist dan ook voor zowel Freedom Dance als Kunstbende geselecteerd te worden. In Emmen heeft hij in 2015 al eerder op het Bevrijdingsfestival gestaan. Daarnaast heeft hij al vaak mogen optreden in en rondom Emmen. Zijn stijl omschrijft hij als: future house.

Dejarve

Speelduur: 13:30 - 14:00

Het duo Mart Veninga en Jari Groenhart zorgen aan het begin van de middag voor de ene na de andere EDM hit. Ze draaien een breed scala aan EMD stijlen. Veninga wist tijdens Freedom Dance de publieksprijs binnen te slepen en zo een plekje op het Dance podium te bemachtigen. 

THYZR​​​​​

Speelduur: 14:00 - 14:30

Thyzr heeft zijn podium plek te danken aan zijn deelname aan Freedom Dance waar hij samen met RemQ jurywinnaar werd. De DJ draait techhouse en produceert ook eigen tracks. Hij is al zo'n zeven jaar actief en heeft al vaker mogen optreden voor publiek. 

Miguell Kaidell

Speelduur: 14:30 - 16:00

Miguell Kaidell mag als winnaar van Freedom Dance 2017 maar liefst 75 minuten draaien op de Dance Stage. Voor hem is het een thuiswedstrijd. De DJ draait een mix tussen R&B Classics en urban tracks van nu. Hij is bezig om ook buiten Assen zijn muziek te mogen draaien.