Murk Aukema

It all starts now

Stefan Klomp ,

Wij waren op bezoek net over de grens met Friesland, in een klein dorpje Jubbega in de residentie van Murk Aukema. Hij heeft hier met zijn band een repetitieruimte. In de formatie van deze Noorderling is Maurice Noordhuis het ritmisch steun en toeverlaat op de drums en bedwingt Vlad Petrachuk de basgitaar. Murk komt oorspronkelijk uit Hemrik, ook een klein dorpje in Friesland en Vlad komt uit Bolsward. Maurice is de enige Drent in het gezelschap en woont in Emmen.

Al tien jaar in de muziek

De band is in de huidige formatie net een paar maanden actief al geeft Murk aan dat hij al bijna 10 jaar bezig is in de muziekwereld. Hij heeft eerder een album uitgebracht met de naam “Listen”, maar dan met andere muzikanten om hem heen. Daarvoor is Murk ook nog een tijd soloartiest geweest, toen heeft hij vooral covers gezongen.

 “It all starts now” is de naam van het album dat sinds eind januari in de schappen ligt en “You are me & I am you” is de eerste single van het album. Deze single is al sinds afgelopen zomer te beluisteren op alle streamingdiensten. Op YouTube is van dit nummer ook de clip te bewonderen. De clip is zelf geproduceerd en in het huis van Murk opgenomen, in de kamer naast de repetitieruimte was tijdelijk een opname studio gemaakt. De muziek voor de nummers heeft hij samen met Vlad gemaakt en de teksten zijn geschreven door Murk zelf. Hij vertelt dat hij daar niet voor was gaan zitten, want dat werkte niet, het moest gewoon komen. De teksten gaan over het leven in het moment en uitzoeken wat dat betekent. De acceptatie van de liefde speelt daar een grote rol in, dat is de rode draad die door het album loopt. De inspiratie hiervoor haalt hij veel uit zijn eigen leven en veel uit de verhalen die hij meemaakte tijdens zijn vele reizen door Europa ”dingen die je in jezelf meemaakt door veel alleen te zijn”.  Tijdens die reizen heeft Murk vaak een optreden gegeven aan de kant van de weg voor een ieder die dat wilde horen.

Optredens

Om het album te promoten staan er in de nabije toekomst de nodige optredens gepland. Zo staan ze in maart in Hemrik, Valthermond en Wolvega. Voor het volledige programma kun je kijken op murkaukema.com of natuurlijk op de socials.