Calidus en Marieke Schenk

tezamen in Grand Café Plein in Emmen

Stefan Klomp / Fotografie: Marielle Hensums ,

Afgelopen zaterdag, 18 maart, waren wij in Emmen in Grand Café Plein, een klein knus eethuisje met een industriële look. Achter in de zaak was plek gemaakt voor een podium waar The Bake Shop eerst Marieke Schenk liet optreden als voorprogramma. Hierna was het de beurt aan de Groningse band Calidus. Na enige vertraging door een stel verlate eters begonnen ze even voor 10 uur met de soundcheck. Het kleine cafeetje stond behoorlijk vol toen het optreden van start ging.

Een 19 jaar oude singer-songwriter uit het Drentse Tynaarlo, ze staat in haar glimmende zilveren broek op de bühne en begeleidt zichzelf op een akoestische gitaar. Op het podium is ze samen met Sander Grupstra die haar met een elektrische gitaar van ondersteuning voorziet. Ze zingt voornamelijk in het Engels, maar ook in het Nederlands weet ze de juiste snaar te raken. Ze gaat van start met het Engels talige “Inside me” en daarna heet ze ons allen van harte welkom. Na dit korte intermezzo gaat ze verder met “Enough”, een lied over een moeilijke relatie. Dat niet alle relaties moeilijk zijn laat ze horen in het lied “Betoverd”, een Nederlandstalig lied over juist een heel makkelijke relatie. Hierna doet ze nog 2 Engelse nummers, “Moment of time” en “Daughter of the baker” en nog een in het Nederlands, “Zonder gezicht”. Als laatste gaf ze nog als toegift het lied “Blijven rijden”. Al met al een geslaagd optreden voor Marieke hier in het grand café in Emmen.

Compact gevoel

Na het optreden sprak ik Marieke nog even en vroeg haar hoe ze het vond gaan.

“Ik vond het een heel goede sfeer, het duurde wat langer allemaal voor we begonnen maar wel leuk dat je goed kon merken dat het publiek echt goed luisterde. Het was namelijk tussen de nummers door stil, echt angst aanjagend stil, in zo’n klein cafeetje voelde dat heel compact.”

Waren alle nummers die je gedaan hebt zelf geschreven?

“Ze waren bijna allemaal van mij, behalve de laatste, de toegift dat was er een van MEAU. Ja ik schrijf vooral wat ik meemaak."

Calidus

Je spreekt het uit als “kalijdus”, het is een vier koppige band uit Groningen en de heren zijn altijd goed gekleed in onder andere een bloemetjes colbert of blouse met parelketting. Ze spelen pop/rock muziek met een jaren ’90 sound, je zou het een beetje kunnen vergelijken met Coldplay maar dan op een geheel eigen wijze. De heren beginnen met “We all change”. Al snel merken we dat het podium toch iets te klein is voor ze omdat ze best wel bewegelijk zijn tijdens het spelen. Hierna komen nog de nummers “Without you”, “Since 17”, “Grey” en “Meet my expectations”. Die laatste 2 zijn overigens te beluisteren op de bekendere streamingsdiensten.

'We gaan voor groter'

Ook Calidus sprak ik even na het optreden en vroeg ze wat ze er van vonden

“Leuk, altijd leuk om te spelen, je weet nooit van tevoren waar je terecht komt maar het geluid is gewoon hartstikke goed, leuke tent. Ondanks dat het een beetje uitgelopen was waren er genoeg mensen en hebben wij onze “rete best gedaan” om er iets moois van te maken. Voor ons idee is dat wel gelukt en we gaan voor meer, we gaan voor groter, we gaan voor beter, het stopt niet hier er komt nog meer.”

De nummers die jullie speelden waren dat allemaal eigen nummers?

“Alles! We hebben geen covers gespeelt.”