Hit the North talenten laten zien wat ze in huis hebben

Preview van Eurosonic bij Podium34 in Borger

Daniel Nijveldt / Fotografie: Ellis Mulder ,

Deze week staat Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2023 op de kalender, hét jaarlijks showcase festival voor en over Europese muziek. Zaterdagavond (14 januari) stonden in de kerk van Borger in een preview de Drentse artiesten centraal om alvast in het ESNS sfeertje te komen. De preview is een samenwerking tussen Kunst & Cultuur, The Bake Shop en 3voor12Drenthe. Tevens was het ook het nieuwjaarsfeestje van de Drentse popscene

Thyrza trapt af

De DJ van de avond, THYRZA, mag de aftrap verzorgen. Volgens de host van de avond speelt ze sowieso één nummer dat je beslist kan meezingen. Met deze set die ze vanavond in elkaar mixt is dat een understatement. Hit na hit wordt feilloos in elkaar verbonden. Haar energie is al snel besmettelijk en de dancebeats vliegen door de kerk. Ze heeft er duidelijk zin in en warmt het publiek op voor een avondje entertainment.

Lisa Ploeger mét band

Na een korte pauze voor het opbouwen van het podium staat Lisa Ploeger met haar band klaar. Het is inmiddels haar derde keer samen met de band en het is al duidelijk te merken dat ze nog meer op elkaar zijn ingespeeld. Behalve veel nummers van haar EP ‘Dear Diary’ doen ze ook een cover van het nummer “We Don’t Make the Wind Blow” van The Common Linnets. Een zeer geslaagd duet tussen haar en gitarist Ryan Oldenburger. Lisa weet met haar sterke teksten het publiek te boeien en ook bij haar vliegt de tijd zo om.

Improviseren met Dylamic

Het leuke van een preview feestje is dat de muziek alle kanten uitgaat. Zo is het nu tijd voor de hip hop van Dylamic. Bij de tweemans rapformatie die op het podium verschijnt vliegen de woorden je om de oren. Het Engels is zeer duidelijk verstaanbaar en komt daardoor goed over. Na een aantal nummers wordt het tijd voor live improvisatie. Hierbij wordt telkens een woord genoemd, die de talentvolle Dylamic zonder schijnbaar enige moeite live verwerkt in een rap.

Diepgaande teksten

Van hiphop gaat deze avond over naar Marit Nygård. Een zangeres met een schitterend talent voor diepgaande verhaal vertellende teksten met een autobiografische inhoud. Het is voor het publiek lastig om ineens stil te zijn, maar gelukkig tijdens het nummer “Storm in Mijn Hoofd” valt de zaal stil. Zo kunnen we nog meer genieten van haar optreden. Mooi hoe deze dame met een akoestische gitaar of op haar piano haar gevoelige teksten kan overbrengen. Als laatste nummer laat ze merken dat ze ook als “Eenmansorkest” goed uit de voeten kan.

Sterkte teksten van Traversus

Ook hierna komt weer een knaller van een overgang wanneer de vierkoppige female-fronted metalband “Traversus” hun dikke rifs inzet. De band zit tussen het powermetal en hardrock genre in en gaan emoties niet uit de weg. Of het nou gaat over depressies of een maatschappij gedreven op prestatiedrang, de teksten zijn sterk en vooral persoonlijk. Ze spelen veel nummers van hun nog te verschijnen album. De stem van zangeres Madelief staat als een huis tijdens de krachtige slagen van de drums en opzwepende gitaren. Dit afgewisseld met complexe catchy solo’s maakt de muziek van de band boeiend van de eerste tot de laatste noot.

Gesproken over de laatste noot, deze komt van de vijfkoppige band Seb Zukini. Zij mogen deze avond afsluiten. Vanaf de eerste tonen zwepen ze het publiek op en wordt er al snel meegedanst met de rockmuziek. De band heeft er duidelijk plezier in en ze genieten net zo zeer als het publiek. Tijdens één van de nummers loopt zanger Sebastiaan het podium af en zingt tussen het publiek verder. De nummers van hun EP ‘The Devil You Know’ komen aan bod en klinken live nog beter dan op het album. Een mooi einde van deze zeer geslaagde preview. Hoewel einde, nee, ze willen nog niet stoppen, dus komt er nog een toegift. Nog 1x dansen en lekker feesten!

Optredens op ESNS

Voor de mensen die deze avond gemist hebben, of die zin hebben in nog meer, komende week staat op woensdag “Grunnsonic” op het programma van ESNS met onder andere Lisa Ploeger. Op donderdag en vrijdag staat de Noordelijke popcultuur met “Hit The North” centraal. In de venue VRIJDAG in Groningen staan dan Dylamic en Seb Zukini op donderdag te spelen. Op vrijdag is het dan tijd voor Traversus. Uiteraard komen er nog veel meer bands uit het noorden, dus het is zeker weer de moeite waard.