Artiesten in een intieme setting

tijdens Gluren bij de Buren in Assen

Femke van Arendonk ,

Afgelopen zondag was het weer tijd om de buurt in te trekken en te gluren in verschillende huiskamers in Assen. Gluren bij de Buren ging weer van start en zorgde voor flink wat reuring in, vooral de binnenstad, van Assen. Ook wij gingen bij een aantal huizen langs om ons te laten verrassen. We begonnen bij Marit Nygård

Geen huiskamer voor Marit Nygård

Marit Nygård schrijft grote en kleine liedjes die precies passen binnen een huiselijke setting. Ware het niet dat ze bij Buurt- en Speeltuinvereniging Anreperstraat (in Assen-Oost) te zien was. Geen huiskamer dus. Helaas was het gebouw erg lastig te vinden en daarom kwamen we ook iets later dan gepland binnen. Marit vertelt met haar teksten een gevoelig verhaal en met haar akoestische gitaar brengt ze dat gevoel ook heel goed over. Blijft jammer dat ze niet in een intiemere setting te zien was, want daar waren haar liedjes helemaal perfect voor geweest.

De kroeg in met The Woods

Daarna door naar The Woods in Café de Witte Bal in het centrum van Assen. Weer geen huiskamer, maar een donkerbruine kroeg. De band komt uit Groningen en stond in het café met Johan Zielstra op de toetsen, Joris Bos op gitaar (en zang) en Martijn Drijfhout op de basgitaar (en zang). Drummer Pieter Dokter kon vandaag niet aanwezig zijn, maar daar was een goede oplossing voor bedacht. De zoon van Joris (Martijn Bos) mocht dit keer op de cajón spelen. Dat was voor hem de eerste keer, dus best spannend, maar mocht de drummer vaker niet kunnen dan hebben ze aan de jonge Bos een goede vervanger. The Woods horen uiteindelijk ook wel thuis in een kroeg, dus wat dat betreft was Café de Witte Bal een perfecte locatie voor de blues/rockmuziek van dit trio. Helaas begonnen ze twintig minuten later dan op het affiche stond, dus halverwege moesten we alweer door naar het volgende optreden.

Marieke Schenk, een echte verrassing

Dit keer wel een huiskamer, middenin de binnenstad van Assen. Een woning waar je anders nooit zo snel zou komen. Gluren bij de Buren zorgt dus ook op dit gebied voor verrassingen. Eenmaal in de woning zit daar de 19-jarige Marieke Schenk uit Tynaarlo. Onder het genot van een hapje en een drankje begint Marieke te spelen. Het valt meteen op dat ze een hele zuivere stem heeft en ondanks dat het publiek erg dicht op haar staat is ze heel ontwapenend. Ze praat over haar grote voorbeeld Miss Montreal en ergens ver weg lijkt Marieke qua muziek ook een heel klein beetje op Sanne Hans. Ze speelt een bijzonder nummer, 'Daughter of the Baker', dat ze heeft geschreven voor een vriendin van haar. Haar vriendin heeft haar door de coronaperiode heen gesleept. Marieke is een jonge vrouw waar we nog veel van gaan horen en dit is al een goed begin voor haar.

Groningse Snow Patrol in de huiskamer

Als laatste act fietsen we door naar de Groningse band Hidden Giants. Ook zij spelen in een huiskamer, overduidelijk aangegeven met een spandoek op het raam. Wel een beetje uit de route, tijdens de eerste ronde van de drie waren er weinig mensen aanwezig in de woning. De band doet qua muziek heel erg denken aan Snow Patrol en Saybia. Met hun muziek blazen ze het gezelschap dat voor hen zit bijna uit de stoel. Hoewel de band vijf jaar geleden begon met alleen Sjoerd de Boer en J.R. Smith zijn daar sinds vorig jaar Rob Vergonet en Roel Smit bijgekomen. Er staat nu dan ook een volwaardige band in de kleine huiskamer. Het nummer ‘Ghost Town’ zorgt voor kippenvel. Zoals de band zelf al aangeeft zijn ze te boeken op ‘bruiloften en begrafenissen’ want hun muziek gaat alle kanten op .

Volgend jaar weer..

Na de Wintereditie gaat de organisatie van Gluren bij de Buren aan de slag met de zomereditie. Deze editie vindt plaats op 2 juli 2023, maar helaas dit keer niet in Assen. Daarvoor moeten we waarschijnlijk een jaartje wachten, voor een nieuwe wintereditie.