Een prachtig verzorgde zaal in het Atlas theater in Emmen. Met één grote bar aan de overzijde van de binnenkomst, een enorme lichtshow en een dansvloer met een aantal zitplaatsen en statafels. Dat was de setting van het Spy festival 2022. Op het moment dat Danytha nog met de soundcheck bezig was, deed het geheel toch al uitnodigend aan. De eerste bezoekers kwamen binnen en hoewel het verre van druk was, hing er direct al een prettige sfeer in de zaal. Rondom hingen banners met het logo en de historie van het festival, dat dit jaar voor de 9e keer georganiseerd werd door stichting The Bake Shop.

Na aankondiging van de presentator hoorden we de eerste klanken van Danytha, die het publiek door haar muziek meeneemt in haar denkwereld. Haar raps waren vloeiend en de gezongen delen van haar muziek waren zuiver, wat van Danytha een complete artiest maakt. Haar teksten zijn indringend en nemen je letterlijk mee in haar wereld, wat het niet makkelijk maakt om te luisteren zonder na te denken over wat er gaande is of is geweest in Danytha’s leven.

Haas heeft op het Spy festival een aantal nieuwe nummers voor het eerst live gespeeld, iets waar hij maanden naar heeft uitgezien. Het plezier was duidelijk af te lezen van zijn gezicht. Zijn songs zijn een mooie mix van zang, spraak en rap. De teksten zijn goed te verstaan en weten meermaals de juiste snaar te raken. De gezongen delen zijn niet altijd 100% zuiver, maar echt storend is dit niet. Haas is toch vooral een rapper en hij weet zijn teksten goed over te brengen op het publiek. De sfeer komt er steeds beter in naarmate de show vordert.

Als laatste act van het middagprogramma staat The Cool Quest op het programma. Een 3-mans en 2-vrouws formatie, waarbij de gehele ritmesectie verzorgd wordt door dames (bassiste Ilse en drumster Mira). Alle twee hebben ze een geheel eigen uitstraling en stijl, maar samen klinken ze als een geoliede machine die een geweldige backbone geeft aan de band. De show begint met een behoorlijke Pink Floyd-achtige sferische sound met bijbehorende gitaarsolo van gitarist Vladim. Dit wordt gevolgd door het eerste nummer, waarbij zanger Vincent laat horen uit welk hout hij gesneden is. Aangevuld met een verscheidenheid aan goed geplaatste Synth- en piano sounds van toetsenist Sander klinkt The Cool Quest als een doorgewinterde band, die voor vrijwel iedereen wel iets moois te bieden heeft.

Na een uitgebreide dinerpauze kwam Seb Zukini als eerste band van het avondprogramma het podium op om, zoals frontman Sebastiaan Kusters zelf verwoordde, wat “lekkere harde liedjes voor ons te spelen”. Seb Zukini maakt in korte tijd een enorme ontwikkeling door en de heren hebben in de afgelopen periode twee singles gereleased. Alle nummers luisteren heerlijk weg en het publiek genoot met volle teugen van het gitaargeweld, de strakke beat en het geweldige stemgeluid van frontman Sebastiaan, hier en daar smaakvol ondersteund door backing vocals van beide gitaristen. Zoals de band zelf heeft aangekondigd gaan we nog veel van ze zien en horen. We houden ze graag aan deze toezegging!

Tramhaus geeft weer een heel ander geluid aan harde liedjes. Deze postpunkband uit Rotterdam is rauw, schurend, raspend, stuitend, maar dat dan in professionele vorm. Tramhaus is een nieuwe band, maar de individuele leden hebben al heel wat ervaring en dat was te horen en te zien. Een prettig gezelschap om naar te kijken en luisteren. Op een of andere manier is het zelfs wel catchy, of in ieder geval meeslepend.

Smudged omschrijft zichzelf als “Eclectic Krautrock” wat precies zoveel zegt over de band als drie kwartier met verwondering staan te kijken en luisteren. Er werd door de groene mannen een act opgevoerd, waarbij je je constant afvroeg of het erbij hoorde of dat het zomaar gebeurde.

En toen was daar Paceshifters. De hoofdact van Spy 2022. Nooit eerder zo'n veelzijdige 3-mans formatie gehoord. De heerlijke old school sound van leadzanger Seb neemt je mee naar een plek waar het fijn is, waar je je thuis voelt en waar het goed is. De band als geheel komt over als een no-nonsense alternatieve rockband met een enorme bak aan ervaring en kunde. Heerlijk om naar te kijken en naar te luisteren. Hoofdact zijn op een festival is de band ook zeker niet vreemd en het publiek kwam op verzoek lekker naar voren en in beweging.

De negende editie van het Spy festival was goed georganiseerd en bood een verscheidenheid aan muzikaliteit. Het geluid werd verzorgd door de techniek van het Atlas theater en was zeer goed voor elkaar, evenals de geweldig lichtshow die geen moment ging vervelen. Het is een festival dat zeker de moeite waard is om volgend jaar te gaan bezoeken.