Kerstparels 2022

Gezellig, knus en warm

Stefan Klomp ,

In de oude boerderij Nijend24 in Anderen, op de plek waar je normaal gesproken de koeien vindt, en tussen de oude balken die de boerderij overeind houden is een podium met tribune gebouwd. De boerderij is helemaal in kerstsferen aangekleed met slingers en kerstbomen. De ruimte is niet groot, maar voelt gezellig knus aan. Geen artiesten op een podium in de verte. Boven de entree is een kleine kantine gemaakt waar je tijdens het optreden een drankje kunt kopen. Deze avond is georganiseerd door Edwin Schimscheimer en Egbert Meyers, die ook als gastheer optreed. Verder doen mee aan het optreden: Jason Staal, The Christmas Sisters, Martijje, Heeren Oud-Zuid, Frank en Marlou van Essen, John & Nienke en Peter Krako.

De oude boerenschuur

De avond begint met een voorprogramma dat begint op de Brink bij de grote kerstboom. Van daaruit vertrekt de stoet naar een oude boerenschuur, waar de spinnenwebben aan de balken hangen en de lucht doordrenkt is met de geur van hooi. Hier hebben enkele artiesten even een “pre-optreden” gegeven. Onder andere The Christmas Sisters zongen a capella wat nummers. Even in de warme jas onder het genot van een beker koffie, thee of warme chocolademelk. Met het oog op kerst en de geboorte van Jezus is het logisch dat het hier in deze oude schuur begint. Dit gedeelte van het optreden was gratis en voor iedereen toegankelijk.

De herder met de schaapjes

Na het voorprogramma vertrekken we lopend achter de herder met schaapjes aan richting Nijend 24. Egbert Meyers heet ons allemaal van harte welkom en hij vertelt een verhaal over de artiesten en de singer-songwriters. Als het programma begint bijt Edwin Schimscheimer het spits af. Dit doet hij niet alleen. Er is direct al een samenwerking tussen Edwin, The Christmas Sisters en de toetsenist van de Heeren Oud-Zuid. Iedere artiest heeft ruimte gekregen om 2 liedjes te laten horen en ook het tweede lied van Edwin is een samenwerking. Dit keer met Peter Krako en John & Nienke.

Na Edwin komen Frank en Marlou van Essen het podium op. Zij beginnen met de simpele meezinger Midden in de winternacht, maar dan helemaal begeleid door het vioolspel van Frank. Bij het tweede lied dat ze laten horen worden ze vergezelt door Peter Krako op gitaar.

Sentimentele ballades

Daarna krijgen we eerst een gedicht te horen van Geertje en dan komen John & Nienke het podium op. Zij spelen een heel breekbaar country liedje met de toetsenist van de Heeren oud-zuid op accordeon. Na dit sentimentele lied sluiten zij af met een vrolijk kerstnummertje samen met Edwin Schimscheimer.

Dan zijn de Heeren Oud-Zuid  aan de beurt. Ze beginnen met een gevoelig kerstlied over een kindje dat vannacht geboren wordt. Ook het tweede lied van ze is een sentimentele ballade.

 

The Christmas Sisters

Hierna komt opnieuw Martijje het podium op, maar dit keer met Josien, Liesbeth en Margot als de Christmas Sisters, onder begeleiding van Edwin op piano. Ze zingen vierstemmig het gevoelige lied Als wij niets doen. Het tweede lied dat ze zingen wordt ook begeleid door Edwin en is weer een tranentrekker.

Na de Sisters is Peter Krako aan de beurt. Hij brengt een eerbetoon aan Jules de Corte met het oudste lied dat er die avond gezongen wordt.

Stille Nacht in negen verschillende talen

Als laatste komen alle artiesten die er die avond zijn samen het podium op om samen nog drie liedjes te zingen. Daar zit ook Stille Nacht in maar liefst negen verschillende talen tussen. Dan sluit Egbert een avond af met meer artiesten dan er mensen wonen in heel Anderen. Een avond met heel veel samenwerkingen die pas één dag ervoor tot stand zijn gekomen.