Het is een tijdje geleden dat we Mary Confurius in levenden lijve mochten aanschouwen. Ze heeft zich het afgelopen jaar teruggetrokken om nieuwe muziek te schrijven. Vanwege de pandemie natuurlijk een beetje noodgedwongen, maar ze doet haar best om daar nuchter over te blijven. Afgelopen zaterdag stond ze in Het Podium in Hoogeveen. De nieuwe nummers laten nog even op zich wachten, maar de sound op het podium klinkt verfijnd.

Wanneer je de zaal van Het Podium binnen komt lopen, is het eigenlijk direct duidelijk dat mensen hier niet zijn voor Mary Confurius. Iedereen wacht met smart op de 90’s tribute avond met Green Lizard en Rudeboy. Alle alternatievelingen met bandshirts en piercings passen niet per se in het plaatje van de donkere, dromerige nummers van Mary Confurius.

Toch is het even stil als de set begint. Gekleed in een casual zwarte outfit bijt Marije Heleen samen met producer Lars Spijkervet de spits af. De set begint met een intro waarbij de warme stem van Marije centraal staat. Gepaard met haar zachte gitaarsound en interessante beats van Lars wordt er een intieme setting gecreëerd. De nummers nemen je mee in een donkere kalmte.

Helaas zijn kalmte en intimiteit de laatste dingen waar het alternatieve publiek op dit moment aan wil denken. Er wordt veel gepraat in de zaal en de aandacht gaat niet uit naar het optreden. Mary Confurius doet niet veel moeite om de mensen alsnog mee te krijgen. De twee zitten helemaal in hun eigen bubbel en doen gewoon heerlijk hun ding.

Naarmate de set vordert, worden de nummers steeds iets grimmiger, maar nog altijd zeer beheerst. Al schemert het ongemak op het podium af en toe wel door in de overgangen van de nummers. Dat het publiek op geen enkele manier waardering laat blijken, helpt daar niet in mee.

De nummers van Mary Confurius zitten heel erg goed in elkaar, maar het mag nog met meer overtuiging gebracht worden. Het lijkt geen geheim dat dit het eerste optreden is in een jaar. In een andere setting met enthousiaster publiek zou deze act veel beter tot z’n recht komen. Hopelijk neemt Mary Confurius deze ervaring mee om zich op het podium opnieuw uit te vinden en zo de act meer kracht bij te zetten. De muziek is in ieder geval veelbelovend en er wordt met smart gewacht op het nieuwe werk, dat waarschijnlijk volgend jaar uit zal komen.