The Spy and the Butcher zou gewoon voluit gaan, dat was het streven van The Bake Shop. Niks geen gedoe met bands die ineens gedwongen werden om akoestisch te spelen, maar volle bak. Het festival onderscheidde zich daarmee van anderen in een bizar concertjaar.

Vanaf de livestream die speciaal werd opgezet voor het evenemet (de thuisblijvers moesten toch mee kunnen genieten) leek het festival net zoals alle andere jaren. The Heck's Henri Sulmann springt het podium over als een paashaas op steroids en ook Nederlandse indieheld Willem Smit schroomt niet van een heuze verbouwing. Vanaf het podium is dat wel anders. De volle zaal kijkt rustig toe vanuit banken en stoelen die zijn uitgeleend aan het festival. Toch belemmerde het zang- en dansverbod het publiek niet teveel. Althans, als we The Heck drummer Erik Berends moeten geloven. Zijn eerste woorden buiten de kleedkamer waren namelijk: "Zo, dat viel best mee!"

Normaal gesproken zouden we alle acts uitvoerig bij langs gaan om ze te beoordelen, maar in de huidige tijden is dat niet te doen. Toch leken de artiesten, zelfs zonder concertritme, in zeer goede vorm. De gevarieerde line-up kwam uiterst goed uit de verf en maakt de 2020 editie daarmee zeer geslaagd. We zouden zelfs kunnen stellen dat deze bijzondere versie van The Spy and the Butcher als één van de beste in de boeken kan gaan.

Kort samengevat:

- Personal Trainer was met volle bak op het podium de highlight van de dag.
- Froukje is nog onervaren, maar staat al wel met een dikke set op het podium. Dat komt helemaal goed met de kilometers die ze later dit jaar nog gaat maken.
- The Heck laat mensen in hun stoelen nog actiever dansen dan hoe menig 40+er heen en weer springt bij een piratenfeest tijdens hun tweede jeugd.
- EUT's zangeres Megan de Klerk is een energieke godin zowel op als naast het podium.
- Aafke Romeijn debuteerde haar nieuwe tattoo. Die was net zo strak als haar buslading aan synthesizer.
- Delore was een uitstekende vervanging voor Moonradio met hun catchy electropop.
- PAX the humanoid was intens. Intens goed. Intens diep. Intens qua houding.

En bovenal: onze Drentse helden Same Old en Isa Zwart lieten zien dat ze nog steeds hun plek waard zijn tussen nationale grootheden.

Om jullie toch wat tegemoet te komen qua festivalervaring hebben we nog wat toffe foto's van de prachtige dag. Wil je nog intenser nagenieten, of weten wat je gemist hebt? Check dan even de videofeed van The Spy and the Butcher op Facebook. Het gehele avondprogramma met dikke namen als EUT, The Heck, Froukje, Personal Trainer en onze eigen Isa Zwart is daar namelijk te vinden.