Voor Moonradio stond een bijzonder jaar in de planning. Januari stond in het teken van ESNS, waar de band een goede indruk achterliet. Toen, vanwege de coronaproblematiek, stortte de planning van de band samen met Hit The North in. Met hulp van The Bake Shop kreeg gitarist Jan Veen dit weekend de unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen bij DeWolff's Pablo van de Poel. Wat volgt is een flinke hoeveelheid nieuwe informatie voor Moonradio's Van Veen en een super enthousiaste blogpost.

Daar sta je dan. Met je gitaargear op de kade van een Utrechtse gracht voor de ingang van de befaamde Electrosaurus studio. Ik reed naar Utrecht met een klassiek 'schoolreisjesgevoel' en een lijst met vragen paraat.

Hoe kom ik hier terecht? Ik heb al jaren in diverse bands gespeeld en de laatste 10 jaren met Moonradio. Via Drentsch Peil XL zijn we bij Hit The North terechtgekomen. Een jaar vol optredens en opleidingsmomenten, helaas tot acute stilstand gekomen door Covid-19. De hele cultuursector stokt, waardoor muzikanten meer tijd beschikbaar hebben dan ooit. Toch nog een voordeel, dus.

Via bemiddeling van The Bake Shop kan ik een middag lang Pablo van de Poel, zanger en gitarist van DeWolff ontmoeten. Eén van mijn persoonlijke gitaarhelden die ik diverse malen live heb zien spelen.
Het is onwerkelijk maar waar.

Mr. Pablo komt relaxt aangelopen, gekleed in een mooi vintagepak. Na een bak koffie en het bespelen van een akoestische Gibson uit de jaren 50 , start de crashcourse gitaarsounds.

De diverse versterkers worden op 10 gezet en we starten met het vergelijken van de pure sound van onze Gibson Les Pauls. Gitaar elementen worden anders afgesteld op zoek maar een 'directer' geluid met meer helderheid. Het is gelijk een opmerkelijk verschil.

Stap 2 is het vergelijken van de diverse versterkers en de toelichting op de keuze van het wattage. De kunst is de versterker te 'oversturen' zonder de trommelvliezen eruit te blazen. Beide pedalboards en de kasten van de studio, gevuld met pedalen, worden open getrokken en het vergelijken van diverse sounds is begonnen. Omringd door tientallen pedalen volgt een heerlijke middag.

Het bekende DeWolff geluid en het solide en extreme muzikale gitaarspel van Mr Pablo brengen een mengeling van vervoering, blijdschap en bewondering in me naar boven. WAT IS DIT GAAF!

Wat is een goede booster? Hoe stel je live je geluid in, inclusief monitors? Hoe schrijf je songs? Wat is de ultieme fuzz sound? Hoe ga je om met stress? Welke gear is betrouwbaar genoeg voor live performance? Hoe werkt een analoge tape delay (even losschroeven voor het binnenwerk). Wat is een goed alternatief voor een analoge delay? Hoe kleurt een springreverb je sound?

Heel veel vragen worden gesteld, beantwoord en direct ten uitvoer gebracht. De diverse gitaren aanwezig worden bespeeld en vergeleken. M. Pablo kruipt nog even achter de drums tijdens een delay riff. De opnamestudio wordt bekeken en toegelicht, inclusief de toelichting hoe je gitaren direct overstuurd in de mengtafel opneemt. Leuke tip! DIY box ertussen, geen versterker en oversturen die handel.

En dan is het tijd voor een biertje in de zon. Tijd voor een mooi gesprek waar alle tijd voor wordt genomen, met ruimte voor persoonlijke vragen, tips en trucs.

In het laatste uur worden nog weer andere pedalen getest en besproken. Het einde van deze mooie middag nadert sneller dan me lief is. Bijzonder om dit van dichtbij te kunnen meemaken en een kijkje te nemen in het muzikale leven van één van de actuele gitaargrootheden die ons land rijk is.
Ik krijg een helpende hand met mijn spullen en na een vriendelijk afscheid rijd ik terug maar het mooie noorden. Mijmerend en nagenietend van een bijzondere middag in een bijzondere tijd.

Hoe mooi kan een weekend beginnen? Dat wordt veel gitaarspelen…