Popronde Emmen 2016

Milan Bos ,

Sommige mensen keken even raar op, want daar stond opeens een singer songwriter voor een rek met T-shirts of een band in de hoek van hun favoriete kroeg. Maar voor muziekliefhebbers was het zo klaar als een klontje. Zij zagen een klein zwart caravannetje op het plein staan en wisten: 'De Popronde heeft Emmen weer bereikt'.

De Popronde komt al zeven jaar naar Emmen en elke editie wordt zij ietsje groter. Niet alleen komen er meer mensen op af, er komen ook elk jaar meer locaties en acts bij. Dit jaar stonden er maar liefst 32 acts geprogrammeerd en dat leidde soms tot een wat ongelijke verdeling van het publiek. Zo kon men bij Rilan & the Bombardiers over de koppen lopen, terwijl er bij Judy Blank slechts een handjevol mensen van haar mooie stem kwamen genieten. 

Desondanks was er aan sfeer geen gebrek op deze donderdagavond. De avond van menigeen die aan het winkelen was in het overdekte winkelcentrum De Weiert werd opgefleurd door de vrolijke lach van Sascha Elisah, terwijl ze haar diepgaande countrymuziek ten gehore bracht of door de catchy liedjes van Tim Dawn.

In café de Zwetser ging de hele avond het dak eraf. Beetje voor beetje braken de vier bands die hier geprogrammeerd waren de tent af. Als eerste kwam Radio Eliza binnen in een wervelstorm van energie. De zeskoppige band had weinig ruimte om te laten zien dat ze net zo groovy zijn als hun muziek, maar danste zo mogelijk nog enthousiaster dan hun publiek. Daarna kwam rapper Haas met voltallige band het café op zijn grondvesten laten schudden. Toen de band BARTEK met zijn garagerock daar nog eens overheen ging, kwam het pleisterwerk van de muren af. De drie heren maakten er een heftige show van met veel gitaargeweld. Een aanrader voor de echte liefhebber van garagerock en gehoortesten. Als laatste act in de Zwetser betrad Le Seton het podium. Zijn humoristische teksten maakten het publiek zeker aan het lachen, al waren ze eigenlijk te druk bezig met dansen. Hoewel hij later speelde dan gepland en er daardoor weinig publiek was, kreeg hij iedereen die er wél was helemaal mee en maakte hij er een feest van alsof hij voor een uitverkochte Ziggo Dome stond. Zijn publiek vertrok uitgeput en met een enorme zin in Nutella...

Na al deze, en nog vele andere hoogtepunten, kwam de Popronde in Emmen uiteindelijk ten einde in nachtclub SenZa! Een afterparty waar aanwezigen vaak nog dagen over napraten. Hier sloot Daimy Lotus deze editie af. Terwijl de danseressen om haar heen om de paal heen zwierden, bracht Daimy haar muziek ten gehore. Haar muziek en de omgeving stonden op een bepaalde manier met elkaar in contrast en daardoor kwam haar muziek extra helder naar voren. Hoewel wat er om hen heen gebeurde misschien voor wat afleiding zorgde, speelde de band strak en professioneel en zorgden zij samen met de heldere stem van Daimy voor een geweldige afsluiting van een zeer geslaagde editie van Popronde Emmen.