Derde editie The Spy and the Butcher

Indoorfestival voor jonge, veelbelovende bands

Jolien van Huizen ,

The Spy and the Butcher is een indoorfestival voor jonge, veelbelovende bands en singer-songwriters die eigen materiaal spelen. Op 28 mei werd de derde editie gehouden in Melody Emmen. De presentatie was in handen van de zanger Daniel Cane. Dit jaar zijn deze acts aanwezig: Rosella Stone, The Movement, Blackbriar, Orange Fox, Kissing Jane, The Lumes, Radio Eliza, The Silverfaces, Supermoon, Mary Confurius, The New Poor, Sascha Elisah, Timo de Jong, I Took Your Name en Hark.

Rosella Stone trapt het festival af. Ondanks dat ze de eerste band zijn, zorgen ze voor een goede sfeer en voor veel interactie met het publiek. 

The Movement gaat daarna ruig verder met veel samenspel tussen de bandleden. Deze Groningse band zorgt voor een snoeihard optreden. 

Als Blackbriar het podium op stapt, valt direct de zangeres met haar knalrode haar op. Als je haar ziet zou je het niet zeggen, maar met haar stem blaast ze het publiek omver. Vanavond een set vol metal. Maar online kun je ook een akoestisch nummer van ze vinden.

Van metal op het grote podium gaan we over naar singer songwriter Mary Confurius op het kleine podium. Een vrouw in het zwart, met stropdas en gitaar. Met haar betoverende stem krijgt ze de zaal helemaal stil. 

Nu is het de beurt aan Orange Fox op het grote podium. Zij spelen lekkere rock. Ook dit vijftal uit Epe heeft veel interactie met het publiek. 

The New Poor uit Groningen staan op het kleine podium en zingen met z’n tweeën mooie en gevoelige nummers. Ze wonnen onlangs de Café Martini xl prijs. Ook deze act krijgt het publiek muisstil.

Van de gevoelige nummers van The New Poor naar een super vrolijke band op het grote podium. Kissing Jane, met drie mannen en twee vrouwen, maakt vrolijke muziek en dat zorgt voor een goede sfeer bij het publiek.

Sascha Elisah zit alweer klaar op het kleine podium om daar haar mooie, zuivere nummers te spelen. De oud-Popronde act speelt onder andere haar nieuwe nummer 'Give life a Break'.

The Lumes, die binnenkort de studio’s in duiken, staan met z’n drieën op het grote podium. De band maakt positieve post-punk herrie.

Timo de Jong uit Meppel zingt zowel Engelse als Nederlandse liedjes. Hij heeft veel interactie met het publiek en krijgt ze zowaar aan het meezingen. Het lachgehalte is hoog tijdens zijn show. Even krijg je het gevoel dat hij in je eigen huiskamer staat, doordat hij zo'n huiselijke sfeer creëert.

Radio Eliza staat op het grote podium. De band bestaat uit een zes jonge muzikanten. Met catchy hooks en electronische beats blazen zij een storm van vrolijkheid de zaal in. Een hele frisse, inventieve band.

Met zijn elektrische gitaar staat Chris van der Ploeg onder de naam I Took Your Name klaar op het kleine podium. Zijn rustige nummers zorgen voor stilte in de zaal. Ook hier krijg je weer helemaal het huiskamer-gevoel.

The Silverfaces staan met vier man sterk op het podium. De Hammond orgel zorgt voor een funky sfeer. Het publiek beweegt lekker mee en is enthousiast.

Hark staat met beamer en al klaar voor hun show. De act maakt indruk op het publiek. Door muziek op te nemen, als laagjes muziek af te spelen en te zingen, zorgt hij voor een melancholisch optreden.

De afsluiter is Supermoon. Een band uit Enschede die heerlijke funky pop speelt. Met zijn vijven zorgen ze voor een hele goede sfeer.

The Spy and the Butcher festival is, zoals te lezen en te zien is, een zeer afwisselend. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar! Ook een dik compliment aan de organisatie.

Voor meer informatie over het festival kijk je op de website