Groeifestival Erica

Tweede editie groot succes

Dolinda Scheper & Martine Vos | foto's Mariëlle Hensums ,

Zaterdag 20 augustus werd de tweede editie van het Groeifestival gehouden 'op' Erica, met activiteiten voor jong en oud. Er zijn marktkraampjes met gezonde vitale streekproducten en een prachtige oude Volkswagen ijscobus, die tussen de perenbomen mooi tot zijn recht komt. Verse koffie met roombotercake en heerlijk geurende biologische runderhamburgers prikkelen de zintuigen van de bezoekers.
Daartussen staan zeven acts op het programma. Bij het betreden van het festivalterrein, proef je meteen een idyllisch ontspannen ambiance. Relaxed en sfeervol. Het is weliswaar overdag, maar in je hoofd hoor je het kampvuur al knapperen.

Een perfecte ambiance voor de singer songwriters van Saint Martinez uit Emmen. De groep bestaat uit Nadieh Martens (vocals/gitaar), Arne Santing (gitaar/banjo) en Chris Wachtmeester (toetsen). Ze starten vol passie en energie deze zonnige middag. Met banjo, fingerpickin', piano, orgel en een heerlijk warm stemgeluid weten ze de bezoekers naar het prieeltje te lokken. 

Jeff Hayman volgt. Een singer songwriter uit Mandurah, West Australië, met liedjes over eerste liefdes, het weer, het stelen van iemands identiteit, huishoudelijk geweld en het worden van een internationale kunstdief. Opvallend zijn de grunge/pop tonen met een vleugje akoestische rock.

Wouter van der Wal, uit het Friese Jorwerd, verzorgt het derde en laatste optreden van het middagprogramma. Wouter won eind juni de landelijke finale van 'De beste kampvuurmuzikant van Nederland'. Je hoort regelmatig overeenkomsten met artiesten als Boudewijn de Groot, Cornelis Vreeswijk, Jules de Corte en Herman van Veen.

Een feestje om naar te luisteren en - zoals Wouter zelf zegt - alle liedjes zijn kleine verhaaltjes en wereldjes op zichzelf. Die worden niet zomaar gezongen, ze worden verteld. Hij weet het publiek dan ook twee uur te boeien in plaats van de geplande 45 minuten.

De avond valt langzaam in. We verplaatsen naar het achterterrein. Hier staat een groot podium opgesteld. Het avondprogramma start met Orange Fox. Deze band bestaat uit Thomas Vriesema, Johan van Vemde, Rijnmar de Goede, Vincent Eijkelenkamp en Fabian Brummel. Met hun melodieuze klanken, die je doen denken aan U2, zetten ze met hun eigen nummers een energieke show neer. Een fantastisch band met heerlijke, gangbare muziek.

De Emmense grungeband Farmer verzorgt het tweede optreden van de avond. Met op gitaar Olf, op bas Marein en Robert op drums brengen ze nummers met invloeden van onder andere The Wipers, TAD, Nirvana en Mudhoney.

Vervolgens staat Ricky Rehab op het podium. Na een break van ongeveer twee jaar zijn de mannen, Timothy "Floyd" van der Wel, Michael "Sonny" Weaver en Matthijs van der Wel, sinds april weer muziek aan het maken onder hun oude naam. Een waar rock 'n roll-feest waar de spetters van af vliegen.

Dolly en zien Tarrels sluiten de avond af op eigen grondgebied. Deze rock 'n roll band uit Erica, met de bandleden Ferdy Doldersum, Ilja Klamer, Jasper Welink en Jan van Veen, maakt er één groot energiek spektakel van. 

Al met al een zeer geslaagde dag en avond. Op naar Groeifestival 2017!