Ralph loves Drenthe, Drenthe loves Ralph Ralph loves Drenthe, Drenthe loves Ralph

Ralph de Jongh in de Cerck in Beilen

, MFEELINGSFMUSIC-Maggie

Ralph loves Drenthe, Drenthe loves Ralph

Ralph de Jongh in de Cerck in Beilen

MFEELINGSFMUSIC-Maggie ,

Kriskrassend door het hele land, kwam Ralph de Jongh vrijdagavond aan bij café de Cerck in Beilen om het nieuwe seizoen te openen. Zijn volle agenda telt kroegen, kerken en grote festivals, waarbij hij zowel met band als solo optreedt. Hij zingt de blues, maar kent zeker de waarde van pop. Zijn blijde boodschap wordt duidelijker en moderner.

Embryo's

Bij binnenkomst in het café kwam Ralph ook net binnen. Daar was hij dan weer met zijn zes gitaren, een paar klompen en zijn goed gevulde koffertje met nieuwe CD's. “Heb je een nieuwe gitaar, Ralph?” vroeg ik. “Ja, het is een ‘resonator’”, zei hij met zijn prachtige glimlach en glinsterende ogen.
De soundcheck heb ik opgenomen. Het klinkt misschien niet perfect, maar daar zitten meestal wel de mooiste improvisaties tussen. Ralph noemt deze improvisaties 'embryo’s', omdat deze misschien wel de geboorte van een nieuw liedje kunnen zijn. Dit gebeurde ook bij ‘More than words’ en ‘Sun Coming Up’. Een ander mooi voorbeeld is 'Daddy's Blues', dat later opnieuw is opgenomen bij de Wisseloord Studio’s.

Ongekende passie

Café De Cerck raakt ineens vol. Het enthousiaste publiek is gevarieerd, met zowel jonge als wat oudere mensen. 

Ongeveer dertig liedjes van het album ‘Sun Coming Up’ en de mooiste liedjes van ‘More than Words’. Prachtige eigen nummers en improvisaties, waaronder covers van de The Rolling Stones, Elmore James, Robert Johnson en natuurlijk Harry Muskee.
Deze werden verdeeld over drie sets van elk circa 40 minuten. Een krachtige mannenstem met een ongekende passie: ‘Feelings and Music’.

Heilige Land

De eerste set begint met ‘Harry’. Ralph de Jongh vertolkt in zijn eigen woorden: ‘Harry je bent er niet meer, maar je zal altijd in mijn hart wandelen’. De tweede set begint ook met een nummer van Harry Muskee: ‘Somebody will know Someday’.
Voor de derde set begint, staan we even buiten: een zalige temperatuur en een nacht vol sterren. Ineens komt Ralph ons vertellen dat hij zijn laatste set begint met ‘Come on in my kitchen’. Blueskenners weten veel over dit nummer, maar voor Patrick (fotograaf) en mij heeft het een rijkere betekenis. Dit aangezien Ralph met dit nummer comeback aankondigde in 2014.

Een heftige toegift als afsluiter hoort bij zijn optredens. Dit is voor hem een blijk van waardering naar zijn trouwe publiek en vrienden. Een prachtig concert, alweer in het ‘Heilige Land Drenthe’. Zeker voor herhaling vatbaar.
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe