Toby Beard laat groei zien Toby Beard laat groei zien

Australische te gast bij Roots on the Road in Borger

, Jaap Davids

Toby Beard laat groei zien

Australische te gast bij Roots on the Road in Borger

Jaap Davids ,

Toby Beard uit Perth, Australië, stond vrijdag 27 maart opnieuw op het ROTR@VanSlag-podium.

Toby Beard & Band

Toby Beard & Band

Het is het vierde optreden van Toby bij ROTR in vier jaar tijd. In haar thuisland heeft ze een grote groep muzikanten om zich heen. Op tour in Europa put ze vooral uit lokale musici en daar heeft ze een goede hand van. Dit keer zijn dat Anne Bakker op viool (geboren in Hoogezand en na haar conservatoriumstudie in Amsterdam wonend in Utrecht), op drums Josse Sharrard uit Beverwijk en op bas Gavin Arnold uit thuisland Australië.

Onpeilbare diepte

Toby Beard & Band

Toby Beard & Band

Toby komt wat aarzelend op gang en de eerste nummers zijn wat mat. Je hebt van die concerten waarvan het begin niet helemaal vlot loopt, maar al snel vind ze haar ritme op haar favoriete Europese podium, VanSlag in Borger. Het is duidelijk dat Toby nog steeds groeit. Ze gaat meer de diepte in en wisselt moeiteloos stevige rocknummers af met gevoelige songs met kippenvel momenten.

Je merkt ook dat er afgelopen jaar veel gebeurd is in haar leven. Haar performance is evenwichtiger geworden, maar het podiumdier is ze nog steeds. Toby is er in geslaagd een niveau hoger te komen waar ze tot voor kort nog naar reikte. Last Night, afkomstig van haar nieuwe album Nobody Told Me, klinkt prachtig. Het duet Three Days, dat ze zingt met Sharrard, is van een onpeilbare diepte over dood en nieuw leven.

Toby Beard & Band

Toby Beard & Band

In de tweede set gaat alles een tandje hoger. Het begint met een instrumentaal nummer van Josse en Toby op drums en dat vormt de opmaat naar een wervelend optreden van wereldklasse. Veel rockende nummers, maar ook liedjes van bezinning en rust komen voorbij. Moeiteloos weet Toby haar publiek daarin te betrekken. Een prachtige afwisseling is het moment dat Anne Bakker en Josse Sherrard als Johnny en June een Johnny Cash-klassieker doen, waarbij beiden bewijzen een stem te hebben waar menig leadzanger jaloers op kan zijn. Alsof er een moment van bezinning komt, neemt Toby op het eind gas terug en sluit ze af met het nummer Don’t Go, met alle vier muzikanten voor op het podium. Het is de afsluiting van weer een schitterend optreden in de ambiance van de Willibrord Cultuurkerk. De spanning blijft er nog lang hangen.

Toby Beard & Band

Toby Beard & Band

Toby staat inmiddels in de belangstelling van de grotere festivals. We vertrouwen er bij Roots on the Road op dat er ook een vijfde optreden van haar komt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe