Speakers met Kopp'n showcase #1: avond vol verrassingen

Podium Hoogeveen gezellig gevuld

Anton Oortmann ,

Afgelopen vrijdag was het tijd voor de eerste uit drie regioshowcases voor Speakers met Kopp’n. Op het programma stonden zes bands; nog vrij onbekende namen, en dat blijkt ook als presentator Jan Stam, tevens adviseur popmuziek bij K&C, aangeeft tot nu toe maar één van de zes bands live te hebben gezien. Het wordt dus een avond van verrassingen.

De set van Nowadays begint met twee Kensington-achtige nummers die redelijk overtuigend overkomen. De twee daarop volgende nummers steken daar heel erg tegen af en hebben meer iets weg van Red Hot Chill Peppers of vaag iets Rage Against The Machine-achtigs. Waarna weer twee nummers volgen die in het straatje liggen van Kensington.
Het is dan ook niet helemaal duidelijk wat de band precies wil laten zien. Wel klinkt het allemaal redelijk goed en zouden de zingende bandleden nog meer samenzang mogen doen met z’n drieën.

De tweede band die op de planken staat is Roo en het is duidelijk te horen dat de muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld. Alles groovet best lekker. Bovendien is de samenzang van de twee gitaristen/zangers zeer goed en aangenaam, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Drentse trots Tangarine.
Wel klinken de gitaarsolo’s een beetje plichtmatig, terwijl beide gitaristen op de akoestische gitaar wel goed uit de verf komen. Het laatste nummer is meer up-tempo dan de rest van de set. Een vergelijkbaar nummer mag best wat eerder in de set voorkomen.

De derde act van de avond is geen band maar singer-songwriter, in dit geval een meisje met een akoestische gitaar: Mary Confurius. Het geheel klinkt echter verrassend en doet denken aan Björk die opeens singer-songwriter is geworden. Wat opvalt zijn de vaak duistere en tegendraadse gitaarlijnen voorzien van een laag delay en reverb en een stem die balanceert op het randje van zuiver wat best goed werkte, al gaat ze er soms misschien net wat te ver overheen.
Een groot gedeelte van het publiek stond geboeid te luisteren, maar voor een deel van de bezoekers was het schijnbaar allemaal wat te moeilijk, wat zich uit in luidkeels door het optreden praten. Misschien is dat deels wel te danken aan de verlegen houding die Mary uitstraalt op het podium. Al zijn haar praatjes tussendoor lichtelijk ongemakkelijk, maar tegelijkertijd zeer grappig.

 

Na de singer/songwriter van vlak hiervoor kan het contrast haast niet groter als Pulse op de planken staat. De hardrock-band met progressieve inslag weet het publiek duidelijk te boeien.
Wat vooral opvalt is de soulvolle krachtige stem van Alissa Tissingh die vooral in het begin van het optreden heel erg naar voren komt. Minpuntje is echter dat de gitaarsound van de groep redelijk dun en klinisch is.

De grotendeels akoestische pop/folk formatie The Woodies is een opvallende verschijning, en dat komt in eerste instantie door technische problemen bij de opbouw. Één van de di’s doet het namelijk niet, waarop de band besluit de show akoestisch te doen, op de rand van de bühne.
Dat geeft het optreden een zeer gezellig sfeertje mee en doet zelfs denken aan een huiskamerconcert. De band heeft aangename samenzangen en de percussie geeft get geluid af en toe een tropisch karakter.

Onderweg naar het optreden in Hoogeveen had een deel van Animal Antics problemen gehad met de politie. De auto is niet meer vertrouwd op de openbare weg en hiervoor wordt een bekeuring uitgereikt. Bovendien mag het voertuig niet meer verder rijden. Gelukkig is daar een reddende engel in de vorm van een moeder die de jongens wel naar Hoogeveen wil brengen.
De band zelf speelt swingende funkpop met een snufje britpop/indie. Wat opvalt is dat de band zeer goed groovet, wat natuurlijk een vereiste is met funk-invloeden. Bovendien luisteren de nummers lekker weg, de single die als laatste nummer wordt gespeeld sprong echter mijlenver boven de kwaliteit van de rest van de set van de band uit. Meer van dat dus!

Al met al een kwalitatief goede avond in Het Podium met geen enkele band die vervelend is om naar te luisteren. Des te verwonderlijker is het dan ook dat deze bands geen volle zaal op de been weten te brengen, ook al is het al redelijk gezellig gevuld in Het Podium in Hoogeveen.

Er zijn nog twee regio-showcases van Speakers Met Kopp’n te bezoeken:
In Schoonebeek in J.C. Goeroe op zaterdag 27 juni vanaf 20:00 uur.
En op zondag 28 juni organiseert ZoDus! in Dock 44 een showcase vanaf 14:30 uur.