Club3voor12drenthe voorpret #1: Mary Confurius

"Een zenuwpees die donkere, mysterieuze nummers schrijft"

José Super ,

"Soms is het zo dat als ik een nieuw nummer heb geschreven en ik laat het horen bij een optreden, dan herschrijf ik het nummer op bepaalde stukken, omdat het dan net even iets anders moet."

Wie is Mary Confurius en wat kan het publiek verwachten op 9 januari in Het Podium in Hoogeveen?

Mary Confurius vertelt openlijk en vrij over haar kijk op haar eigen werk en de Drentse muziekcultuur. In het verleden maakte ze deel uit van een coverband, maar de laatste jaren richt ze zich op het schrijven van haar eigen nummers. Solo. Dat maakt ook dat ze alleen op het podium staat, wat wel even wennen is. In de toekomst zou ze graag muzikanten om haar heen verzamelen die haar ondersteunen bij haar eigen werk. Dit om zo de nummers nog meer compleet te maken.
Alleen is ook maar alleen op het podium. Maar voor nu is het prima.
Afgelopen jaar heeft ze vier keer opgetreden in eigen provincie; in 2014 heeft ze ook enkele optredens mogen doen in Groningen en Overijssel.

Het muzikale klimaat in Drenthe

Mary vindt dat Drenthe "hopeloos achter loopt" in verhouding met andere provincies. In Hoogeveen vind je veel metal en rap, "waar ik op zich niets op tegen heb, maar er zijn meer genres dan dat. Het is lastig om podia te vinden om op te treden, het aantal plekken is beperkt. De oogkleppen moeten af en men zou moeten kijken met een breder perspectief", aldus Mary.
Over de muzikaliteit is Mary wel tevreden. "Er zijn genoeg goede muzikanten in Drenthe, die graag willen spelen. De provincie zou meer geld moeten stoppen in cultuur, zodat er meer ontwikkelt kan worden."

Mary haar teksten zijn autobiografisch, maar ze gebruikt in één nummer wel eens een paar extra perspectieven zodat het voor haar wat minder confronterend is. Soms ook zodat de rest van de wereld niet perse denkt dat het over haar gaat. "Ik schrijf over alles wat er op mijn pad komt. Depressiviteit, seksualiteit, goede en slechte kanten van jezelf."
Soms lukt het schrijven even niet, maar dan ineens rollen de teksten er zo uit en dan voelt ze zich fijn. "Het mooie is om op een vrolijk muziekje een depressieve tekst te schrijven. De laatste tekst die ik geschreven heb is erg hatelijk. Zelf ben ik niet constant zo, maar het is wel een kant die ik heel duidelijk van mezelf heb meegemaakt."
Mary schrijft haar nummers vanuit haar gevoel. "Ik zing makkelijker dan dat ik praat. Dingen die je kwijt wilt en die je misschien normaal niet kunt zeggen, kun je in een songtekst verwerken en als je het dan zingt dan kan het wel bevrijdend werken."

Dat 3voor12 drenthe nu een jaar bestaat vindt ze erg fijn. "Een aanwinst voor Drenthe!"

Wat gaat jou het nieuwe jaar brengen?

"Ik ga in 2016 verder met nummers schrijven en hoop op veel optredens. Daarnaast ligt het plan om een 2e cd op te gaan nemen."

Facebook Mary Confurius

Alvast een voorproefje: