Bonnie Raitt, Jools Holland en Beth Hart naar Grolloo

Eerste namen Holland International Blues Festival bekend

Wouter Bessels ,

Na maanden van speculatie is vandaag het hoge woord eruit. Mede-organisator Johan Derksen van het Holland International Blues Festival in Grolloo heeft de eerste namen bekendgemaakt die op 3 en 4 juni optreden tijdens een, zoals Derksen aangeeft, ‘Woodstock-achtig’ festival. Niemand minder dan Bonnie Raitt is hoofdact, maar ook Beth Hart (foto) en Jools Holland zijn grote publiekstrekkers.

Verder is de komst van Ana Popovic, Jimmie Vaughan, JJ Grey en Robert Randolph naar Grolloo bevestigd.

"Natuurlijk krijgt het festival veel betere faciliteiten dan destijds op Woodstock", aldus Derksen. Hij wil dat het Holland International Blues Festival het onderscheid gaat aangeven tussen, naar eigen zeggen, ‘een bak herrie en echte muziek’. "En Grolloo is daarvoor de ideale locatie. Ik beschouw blues als puur genieten, in een passende omgeving, samen met andere liefhebbers."

Met de komst van pianist Jools Holland en zijn orkest hoopt Derksen op unieke momenten. "Er zullen vast wel spontane muzikale dingen gebeuren. Zo weet ik dat Jools Holland erg van jammen houdt. Blues leent zich daarvoor natuurlijk prima."

Fans van Bonnie Raitt hebben met dit festival de enige kans om volgend jaar hun idool in Nederland te zien optreden. Zij speelt op 4 juni.

Voor de lange termijn is het de bedoeling dat het festival uitgroeit tot het ‘Monterey van Europa’, refererend aan de plaats in Californië waarin 1967 het legendarische, eerste échte muziekfestival plaatsvond.

"Grolloo moet het podium worden voor oude, maar vooral nieuwe bluesgiganten hun talent kunnen delen met het publiek. De plek waar muzikale sterren en ambassadeurs worden geboren", zo valt te lezen op de website van het festival. "Grolloo kan zo het New Orleans, het Mississippi of Alabama van Europa worden."

De kaartverkoop voor het festival is inmiddels begonnen. Dagtickets kosten 45 euro per stuk, een passe partout voor twee dagen is 75 euro.

Website Holland International Blues Festival