Retropop: vizier op de toekomst

Vijf jonge acts op nieuwe Futurestage

Wouter Bessels ,

Emmen gaat zich op 13 juni opmaken voor de 14e editie van Retropop. Dit jaar staat op het terrein bij de Grote Rietplas naast de Mainstage en de Nederpopstage ook een zogenaamde Futurestage. Niet met artiesten van weleer, maar met die van nu én morgen: Jett Rebel, Rondé, The Kik, Douwe Bob en Afterpartees.

Retropop is gegroeid van 9000 bezoekers in 2010 naar 15.000 in 2014. De bijbehorende camping is zelfs in vier jaar tijd uitgebreid van 200 naar 1000 plaatsen.
Harwin de Jonge, medewerker van No Limit Events en al jaren één van de drijvende krachten achter het festival, classificeert de typische Retropop-bezoeker als ‘een veertigplusser en gemiddeld ouder dan de bezoeker van ieder ander festival’. ‘Dat zijn mensen die niet naar Lowlands of Pinkpop gaan. Destijds was bij stichting Zalavolbate de gedachte ‘Er is niets meer voor ons’. Zo is in 2002 het idee voor Back to the 80s ontstaan, vervolgens kwam daar Back to the 70s bij en sinds 2010 bestaat Retropop. We kunnen inmiddels stellen dat we veel unieke festivalbezoekers hebben.'

Waarom een derde openluchtpodium in de vorm van de Futurestage? De Jonge: ‘We zijn ons ervan bewust dat het publiek meegroeit met het festival en ouder wordt. Dit jaar willen we ook meer jongeren trekken, maar er zal volgens ons ook een wisselwerking ontstaan. Jongeren pikken de oudere bands mee, terwijl ouderen ook bij de Futurestage gaan kijken. Vanuit dat oogpunt is de programmering een goede mix. Tom Jones zal bijvoorbeeld meer vrouwen van hogere leeftijd trekken, terwijl bij Jett Rebel de jonge meisjes vooraan staan, misschien wel de kleindochters, maar op hem komt ook een ouder publiek af. Of Retropop daarmee echt een familiefestival wordt? Dat zou je kunnen zeggen. We zullen ook wat betreft de line-up nooit te extreem gaan’, stelt Harwin.

De lijst van Futurestage-namen is niet misselijk: Jett Rebel, Rondé, The Kik, Douwe Bob en Afterpartees. Vijf jonge acts van eigen bodem die al op menig festival en in het clubcircuit een verpletterende indruk hebben achtergelaten. Afterpartees en Rondé vormen de nieuwe oogst, terwijl The Kik, Douwe Bob en Jett Rebel vast en zeker een groot bataljon fans naar Emmen meenemen.

Het uit Limburg afkomstige Afterpartees heeft zich afgelopen januari middels een showcase op Noorderslag behoorlijk in de kijker gespeeld. Puntige garagerock met meerstemmige zang met de gretigheid van The Clash, The Ramones, Nirvana en een vleugje Claw Boys Claw. De jonge honden blaken van het zelfvertrouwen, maar hebben al vlug bewezen ook goede liedjes -inclusief een enkele meezinger- te kunnen schrijven. Het debuutalbum, te verschijnen bij Excelsior Recordings, is in de maak.

Net als Afterpartees is ook Rondé onlangs uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, na afloop van een succesvolle reeks optredens tijdens de jaarlijkse Popronde. Het vijftal, met zangeres Rikki Borgelt in de hoofdrol, zit op de hoofdstedelijke Herman Brood Academie en heeft met We Are One inmiddels zijn tweede 3FM Megahit te pakken. Rondé speelt melancholieke pop in de stijl van Coldplay, maar die ook los kan gaan zoals Krezip dat vijftien jaar geleden zo overtuigend deed. De Utrechtenaren broeden ondertussen op een eerste album en hebben ongetwijfeld nog een reeks hits voor de boeg. De hoge ogen zijn gegooid.

‘De keuze op Afterpartees en Rondé viel nadat beide vorig jaar oktober waren uitgeroepen tot 3FM Serious Talent’, zegt Harwin de Jonge. ‘We zijn toen gaan kijken en luisteren om te kijken of het niet wat voor ons is. Rondé heeft zich in de afgelopen maanden behoorlijk in de kijker gespeeld en verschijnt steeds vaker op tv, zoals bij De Wereld Draait Door. Afterpartees is een echte festivalband, heerlijk energieke muziek.’

Of de groep nou op de Futurestage staat of niet, The Kik is zo retro als maar kan en daarom volledig op zijn plek op dit festival. Met ‘De Veelste Grote Nederbiet Show’ hebben de Rotterdammers hun eerste zegetocht langs de vaderlandse theaters op zak. Niet in de laatste plaats dankzij enkele verrassende gasten die gedurende het programma plotseling uit de coulissen opdoken. Één van hen is sixties-icoon Armand en The Kik neemt de protestzanger mee naar Retropop als special guest. Dave von Raven en zijn mannen maken hun strakke Nederbeat -zonder opsmuk en met gevatte teksten- zo hip als maar kan, waarbij hun eigen bijna-hit Simone nog steeds het meest in het oog springt. Het Retropop-publiek is er in ieder geval klaar voor om die uit volle borst mee te zingen, evenals de Armand-evergreen Ben Ik Te Min.

Emmen heeft in de afgelopen jaren bij Poppodium Apollo al tweemaal kunnen kennismaken met het fenomeen Douwe Bob. Drie jaar na het winnen van de eerste editie van De beste singer-songwriter van Nederland is Douwe Bob Posthuma grote stappen vooruitgegaan. Met een intensiteit van een Johnny Cash, Willie Nelson of Chris Isaak boeit ieder zelfgeschreven liedje van de eerste tot de laatste noot. Na een reeks uitverkochte concerten in het intieme muziekcafé De Amer in Amen van afgelopen voorjaar is nu Retropop aan de beurt. De jonge troubadour neemt nu zijn band én zijn tweede, langverwachte album Pass It On mee.

Podiumbeest, bandleider, excentrieke persoonlijkheid, muzikale kameleon. Jett Rebel (Jelte Tuinstra) heeft bijna alle personificaties sinds begin vorig jaar langs horen komen. Met twee EP’s, een eigenzinnig debuutalbum, een ronde langs meer dan zestig festivals en een uitverkochte clubtour komt, ziet en overwint hij met zijn vijfkoppige band zo langzamerhand heel Nederland. Niet voor niets heeft hij eerder dit jaar de 3FM voor beste live-act in de wacht gesleept. Als Ambassadeur van de Vrijheid imponeert hij tijdens Bevrijdingsdag met vijf totaal verschillende optredens. Het typeert het avontuurlijke karakter van dit 24-jarige multi-talent. Tuinstra’s funkgeoriënteerde powerpop gaat alle kanten op. Van Sly & The Family Stone en David Bowie tot Prince, Beach Boys-achtige songs en kleurrijke harmonieën in de stijl van Todd Rundgren. Na Lowlands, Concert At Sea, Paaspop en Live in Meppel is nu Retropop klaar voor de Jett Rebel Show.

Of de Futurestage een blijvertje op Retropop is, moet blijken. De Jonge: ‘We zijn benieuwd of deze formule aanslaat en wat de reacties zijn. Voornaamste is dat we hebben gekozen voor kwaliteitsacts. Dat blijft voor ons het belangrijkste, ook voor de andere podia. Dit jaar krijgen bezoekers voor hetzelfde geld als vorig jaar niet 10, maar 15 acts. Wat dat betreft is de Futurestage een leuk extraatje.’

Net als tijdens de vorige editie kent Retropop dit jaar ook een Nederpopstage, waar achtereenvolgens Time Bandits, Van Dik Hout, Het Goede Doel, The Nits en Rob de Nijs optreden. Time Bandits heeft als enige act op Retropop dit jaar Drentse roots; zo komt voorman Alides Hidding oorspronkelijk uit Schoonoord.
Na haar overweldigende optreden vorig jaar bij Poppodium Apollo is Van Dik Hout terug in Emmen. Bij dat cluboptreden vervulden local heroes Daniël Lohues en Bernard Gepken gastrollen. Kijk niet raar op als één van hen een partijtje met Martin Buitenhuis en consorten op 13 juni meespeelt.
Het Amsterdamse popcollectief The Nits is met zijn ruim veertig jaar ook absoluut Retropop-waardig en dat geldt ook voor Het Goede Doel, waarbij ‘Henk en Henk’ weer samen op het podium staan en misschien al een voorproefje geven van het volgende Goede Doel-album Overwerk.
Rob de Nijs heeft met zijn 72 jaar al zeker vier generaties fans op zijn naam staan. Zijn album Eindelijk Vrij uit 2010 heeft hij samen met Daniël Lohues gemaakt. Ook hier geldt: mocht de Ericaan in de buurt zijn, dan ligt daar de uitgelezen kans voor een leuk gastoptreden.

Nostalgie overheerst bij het lijstje namen van de Mainstage: de Vlaamse pop van Clouseau, de onmiskenbare eightties-sound van ABC en OMD en hoofdact Ed Kowalczyk die de hits van zijn oude bandje Live levend houdt.
Toch zijn op het hoofdpodium dit jaar alle ogen gericht op afsluiter Tom Jones. De Engelse ladykiller begint tegen middernacht, als zowel generatiegenoot Rob de Nijs als niet-zo-helemaal-generatiegenoot Jett Rebel van de bühne af zijn. Grijp je kans als je deze levende legende nog een keer wilt aanschouwen.

Wel of geen Futurestage, de organisatie heeft nog een flink verlanglijstje aan namen die voor Retropop in aanmerking kunnen komen. Toch zit daar ook een flink obstakel in, zo legt Harwin de Jonge uit. ‘Sommige bands willen niet op een retrofestival staan, zoals Madness of The Specials. Maar ook andere zaken spelen soms op. Foreigner wilden we boeken, maar die band koos ervoor deze zomer niet te toeren. Duran Duran zouden we ook graag op de Mainstage willen hebben, maar naast de beschikbaarheid hangt er aan zo’n act ook een prijskaartje. Het moet wel in onze begroting passen. Je moet financiële keuzes maken. Zo kan je voor één keer Toto bijvoorbeeld viermaal Ed Kowalczyk boeken. Feit blijft dat wij nooit voor één bepaald genre zullen kiezen. Dat maakt Retropop zo uniek.’

Retropop, zaterdag 13 juni, Grote Rietplas, Emmen

UPDATE 10-6-2015: Retropop is uitverkocht.

Het tijdsschema van het festival is te bekijken via deze link.

Facebook-pagina Retropop
Retropop op Twitter